A napelem szerelés legfontosabb lépései

A napelem szerelés legfontosabb lépései
2024.03.26.

Egy napelemes rendszer kialakítása a helyszíni szemlével és a tervezéssel kezdődik. Ezt követi a költségvetés készítése, az engedélyeztetés, és maga a napelem szerelése, a telepítés. A rendszer kialakításának mindegyik lépése szakembert kíván, hiszen komplex munkáról van szó, ráadásul az árammal óvatosan kell bánni. Nézzük, hogy pontosan milyen lépésekből áll egy napelemes rendszer beszerelése!

Napelem szerelés házilag? Van jobb megoldás!

Ha valamit, akkor a napelemes rendszer kialakítását nem szabad otthon, barkácsmódszerekkel megoldani. Itt szükség van arra a szakértelemre, amivel a telepítő cégek rendelkeznek. Arról nem is beszélve, hogy az illetékes hivatalnál is engedélyeztetni kell a rendszer telepítését, sőt az áramszolgáltató felé is jelezni kell az igényt.

A napelem felszerelésénél rengeteg dologra kell figyelni a tájolástól kezdve a dőlésszögön át addig, hogy milyen a tartószerkezet, amin maga a napelem nyugszik. Könnyen baj lehet ugyanis abból, ha egy napelemet nem megfelelően telepítenek. Gondoljunk csak arra, hogy az elektromos hiba következtében fellobbanó tüzek milyen hamar kárt tehetnek az épület szerkezetében is.

A napelem szerelés buktatói: ezeket kerüld!

A napelem szerelésnek van néhány súlyos buktatója, amit jobb, ha elkerülsz. Lássuk!

Ne most akarj spórolni!

Nem szabad spórolni a panelek, tartószerkezet és inverter árával, mert később drágább lesz javítani, ha nem működik jól. 

Ezekből az eszközökből a minőségi darabokat kell megvenni. A Huawei, a SolarEdge, az AEG olyan nevek amikben bátran megbízhatsz.

Mindig forduljunk szakemberhez!

Az igazi szakemberek mögött nem egy és nem kettő napelemes rendszer telepítése áll. A tapasztalatok társulnak a szakértelemmel, ami egy ilyen bonyolult rendszer esetében létfontosságú. 

Egyszerűen jobban értenek hozzá, kiszűrik az esetleges hibákat, így nem kell a saját kárunkon tanulni. Egy rosszul bekötött napelemmel nagyon sok pénzt veszíthetünk.

Ellenőrizzük a referenciákat!

Nagyon sok előnye van annak,, hogy az interneten utána tudunk nézni a szakemberek referenciáinak. Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb. A végső döntés meghozatalában sokat segíthetnek az értékelések, vásárlói vélemények is. 

Kérjünk több árajánlatot, és hasonlítsuk össze őket, csak utána válasszunk. Az árajánlat kérése nem kerül pénzbe, viszont nagyon jól fel lehet térképezni a segítségével, hogy az adott kivitelezőnél mi része a “csomagnak”, milyen munkafázisért mennyit számolnak fel.

A hatékony napelem szerelés feltételei

Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a környezet, ahova a napelem kerülni fog, megfelelő legyen. Mit jelent ez? Mivel a tetőre kerül legtöbbször a napelem először nézzük, hogy milyen tetőre nem szerelhető fel. 

Szalmatetőre például tilos napelemet tenni, ellenben a palatetőre, cseréptetőre biztonsággal helyezhetők. Lapos tető esetén a tartószerkezet adja meg a kívánt dölésszöget hiszen a napelemeknél a dőlésszög és a tájolás is kulcskérdés. Ha ez a kettő nincs jól beállítva, az nagyban ronthatja a napelem teljesítményét.

A rendszer telepítése minden esetben alapos tervezéssel indul,, melynek során megállapítják a szakemberek,, hogy mekkora teljesítményű rendszerre lesz szükség. El kell-e végezni a helyszínen bizonyos átalakításokat amibe beletartozik a tetőre árnyékot vető fák eltávolítása is.

Mit takar a napelem szerelés ára? 

A napelem felszerelése nemcsak abból áll hogy a napelemek konkrétan a tetőre kerülnek. Már ezt is nagyon sok tervezés és előkészület előzi meg. A költségvetés összeállításakor a kivitelező feltünteti, hogy milyen anyagköltséggel kell majd számolni, valamint azt is hogyan alakul a munkadíj.

Az egyes napelemek ára igen eltérő lehet, 30-40 000 Ft-tól kezdődően egészen a több százezer forintig is terjedhet. És ezekből nem egy darab kell a tetőre. Az inverter, az akkumulátorok, a különböző kábelek mind megdobják a költségeket.

A konkrét beüzemelésen túl van még egy költség, amivel számolnunk kell, ez pedig a napelem karbantartás, szervizelés díja. Ha egy napelemes rendszer jól van összerakva, akkor viszonylag kevés vele a teendő. Évente egyszer érdemes megnézetni, hogy minden rendben van-e vele, valamint szükség lehet néha takarításra, hiszen a szél ráfújhatja a leveleket a saras eső is megviselheti a szerkezet kisebb zugait. Nagyon fontos hogy a tisztítási munkálatokat is bízzuk szakemberre.

A napelem szerelés konkrét lépései

Most nézzük meg, pontosan milyen lépésekből áll egy napelemes rendszer telepítése.

Helyszíni szemle és tervezés

Ennek során a szakemberek alaposan feltérképezik a napelemek leendő helyét, az elektromos hálózatunk állapotát a házban lévő vagy a jövőben vásárolni kívánt fogyasztókat annak érdekében,, hogy az áramfogyasztásunknak megfelelő rendszert építhessék ki. A megfelelő inverterrel, és szigetüzemű vagy hibrid napelemes rendszer esetén az elegendő kapacitású napelem akkumulátorral.

Szerződéskötés, szolgáltatói engedélyeztetés

A napelemes rendszer telepítése engedélyhez kötött, melyet az áramszolgáltató bocsát ki. Ahhoz, hogy az ügyintézés ebben a fázisban gördülékeny legyen, érdemes előre összekészíteni minden releváns dokumentumot. A szakemberek ebben is tudnak segíteni.

Napelemek felszerelése

Ebben a fázisban kerülnek fel a napelemek a tetőre de nem csak úgy magukban, hanem egy úgynevezett tartószerkezetre. A tartószerkezetnek ugyanúgy ellen kell tudnia állni az időjárás viszontagságainak, mint a napelemnek.

Inverter beszerelése

Az inverternek nagyon fontos szerepe van a napelemes rendszer egészében, ugyanis ez alakítja át a napelem által termelt egyenáramot váltóárammá, amit már tudnak hasznosítani a házban lévő fogyasztók. Az inverterrel egy időben kerül be a rendszerbe a védelmi berendezés is ( túlfeszültség elleni védelem, tűzvédelmi kapcsoló).

Próbaüzem

Mielőtt a szakemberek “magára hagyják” a rendszert elindítanak egy próbaüzemet melynek során a műszaki paramétereket ellenőrzik. Ehhez internetre, táblagépre vagy oksotelefonra van szükség.

Áramszolgáltatói átvétel ügyintézése

A kivitelező értesíti az áramszolgáltatót arról hogy elkészült a napelemes rendszer, valamint arról is, hogy lezajlott a problémamentes próbaüzem. Ehhez csatolniuk kell különböző dokumentumokat amik alátámasztják a rendszer megfelelő működését. Az áramszolgáltatónak annyi dolga van, hogy a mérőórát lecserélje vagy átprogramozza.

Napelem szereléshez válassz minket!

Összeszokott szerelőgárdánk és szakembereink sokféle helyzetben telepítettek már napelemes rendszereket a több mint tíz éves fennállásunk alatt. Telefonon és e-mailben is állunk rendelkezésedre bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzánk. Rendelkezünk vállalkozói felelősségbiztosítással is.

A szervizelést biztosító kollégánk távfelügyelet segítségével mindig naprakész információkat kap a napelemes rendszer működéséről. Ez azt jelenti, hogy az első hibaüzenetnél tudunk reagálni, te nyugodtan alhatsz sőt a hosszabb távollét (nyaralás) sem probléma. A napelemes rendszered nélküled is tökéletesen fog működni. Ha pedig bármi probléma adódik, akkor a szervizelést könnyen és gyorsan megoldjuk.

Ingyenes helyszíni szemlénk során a kezedbe kaphatsz egy előzetes tervet arról hogy mivel járna a napelemes rendszer telepítése sőt a Napenergia Plusz Program keretében a pályázati ügyek intézésében is segítünk, így könnyebben juthatsz hozzá a 66%-os vissza nem térítendő támogatáshoz. Keress tehát minket bizalommal, kérj tőlünk ingyenes ajánlatot!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések