Napelem Tudástár - LEGYEN KÉPBEN!

Elveszik a napelemes rendszerek útvesztőjében? Mi segítünk!
Tekintse meg folyamatosan frissülő, napelem rendszerekkel és szakkifejezésekkel foglalkozó tudástárunkat, és kerüljön képbe! Ha további kérdése lenne, keressen minket bizalommal!

Hibrid inverter


Olyan speciális inverter, amely képes egyidejűleg kezelni a hálózatról és a napelemekből származó energiát.
A hibrid napelem inverterek lehetővé teszik az energiatárolás kiépítését is, így a megtermelt, de fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolhatjuk. A napelemes rendszerek fontos tartozéka.

 

Szigetüzemű napelem rendszer


Olyan napelemes rendszer, amely képes a hálózattól függetlenül is működni. Az ilyen rendszerek ideálisak a távoli vagy nehezen megközelíthető helyeken való alkalmazásra, illetve ahol nincs hozzáférés a hálózati villamos energiához (akár lakossági felhasználásról, akár ipari felhasználásról legyen szó). A szigetüzemű napelemes rendszerek képesek a napenergiából nyert elektromos áramot akkumulátorokban tárolni későbbi felhasználásra.

 

Szigetüzemű inverter


Olyan inverter, amely képes a hálózattól függetlenül is üzemelni, átalakítva a napelemekből vagy akkumulátorokból származó egyenáramot váltóárammá. Ezek az inverterek elengedhetetlenek szigetüzemű napelemes rendszerek használata esetén, amennyiben nincs hozzáférés hálózati villamos energiához.

 

Napelemes rendszer


Olyan eszközökből álló rendszer, amelyek napenergiát alakítanak át elektromos árammá. A rendszer legfontosabb elemei a napelemek (vagy fotovoltaikus cellák), az inverter, az elektromos csatlakozások, illetve bizonyos esetekben az akkumulátorok.

 

Fotovoltaikus cella


Egy olyan eszköz, amely a fényelektromos hatás révén napenergiát alakít át elektromos árammá. A fotovoltaikus cellákat napelemekben használják a napból kinyert elektromos energia kitermelésére.

 

Inverter


A napelemes rendszerek elengedhetetlen kiegészítője, amely egyenáramot alakít át váltóárammá. Az inverterek alapvetően fontosak a napelemes rendszerekben, mert a napelemek és az akkumulátorok egyenáramot termelnek, míg a háztartási berendezések váltóáramot használnak.

 

Elektromos fűtés


Ez a fűtési mód elektromos energiát használ a fűtési célú hő megtermelésére. Az elektromos fűtési rendszerek különböző formáit, például az elektromos aláhúzófűtést, az elektromos radiátorokat és fan coilokat gyakran használják otthonokban, irodákban és más épületekben, különösen ott, ahol nincs hozzáférés a gázhálózathoz, vagy környezetbarát megoldást keresnek.

 

Fűtési rendszer

 
Ez a rendszer irányítja és szabályozza a hőtermelést és a hőelosztást egy épületben. A fűtési rendszerek többféle technológiát használhatnak, ideértve a gázkazánokat, a hőszivattyúkat, az elektromos fűtőberendezéseket vagy éppen a napenergiával működő rendszereket is.

 

Elektromos radiátor


Olyan fűtőberendezés, amely elektromos energiát használ a hő előállítására. Az elektromos radiátorokat gyakran használják olyan helyeken, ahol nincs hozzáférés gázüzemű fűtési rendszerekhez, vagy éppen korszerű, környezetbarát fűtésrendszer kiépítése a cél. Tekintse meg Nobo fűtőpaneleinket!

 

Terhelésprofil


A terhelésprofil az energiatermelő rendszerek (pl. napelemes rendszerek) és az energiafogyasztók (pl. háztartási gépek) közötti kölcsönhatást írja le. A terhelésprofil megmutatja, hogy mikor és mennyi energiát termel a rendszer, illetve mikor és mennyi energiát fogyasztanak az egyes eszközök.

 

Energetikai tanúsítvány


Egy olyan dokumentum, amely információt ad egy épület energiahatékonyságára vonatkozóan. Az energetikai tanúsítványokat szakértők állítják ki, ismertetve az épület energiafogyasztását, a felhasznált energiahordozókat, valamint a teljesítmény növelésére vonatkozó esetleges javaslatokat.

 

Energetikai audit


Egy részletes vizsgálat és értékelés, amely felméri egy épület vagy vállalat energiafogyasztását és hatékonyságát, valamint javaslatokat tesz az energiahatékonyság növelésére. Az energetikai audit segít az energiaköltségek csökkentésében és az energiafelhasználás optimalizálásában.

 

Energetikai hatékonyság


Olyan mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy egy rendszer, berendezés vagy épület mennyire hatékonyan használja fel energiaforrásait. Az energetikai hatékonyság a felhasznált energia és a végeredmény (pl. hő, fény, mechanikai munka) közötti viszonyt méri. Minél magasabb az energetikai hatékonyság, annál kevesebb az energiaveszteség.

 

Nettó méteróra


Egy olyan mérőeszköz, amely az energiatermelést és az energiafogyasztást is méri. A napelemes rendszerekben alkalmazott nettó méteróra segíti a felesleges energia hálózatba visszatáplálásának nyomon követését, segítve a tulajdonosokat, hogy csökkentsék villanyszámlájukat.

 

Teljesítménytényező


Egy olyan mérőszám, amely azt jelzi, hogy a rendszer milyen hatékonyan használja fel az áramot. A teljesítménytényező értéke 0 és 1 között változik. Ha a teljesítménytényező 1, az azt jelenti, hogy az áramot maximális hatékonysággal használják fel. A teljesítménytényező alacsonyabb értéke azt mutatja, hogy a rendszer nem kellő hatékonysággal használja fel az áramot.

 

Napenergia termelés


A napenergia termelés a napfényből származó energia elektromos energiává vagy hővé alakításának folyamata. A napenergia termelési technológiák közé tartoznak a fotovoltaikus cellák, amelyek elektromos energiát termelnek, és a napkollektorok, amelyek hőt állítanak elő.

 

Megújuló energiaforrás


Olyan energiaforrás, amely természetes folyamatokból származik, és szinte végtelenül képes újratermelődni. A napenergia, a szélenergia, a vízenergia, a geotermikus energia és a biomassza energia egyaránt a megújuló energiaforrások közé tartozik.

 

Szolár termális rendszer


Olyan rendszer, amely napenergiát használ hőtermelésére. A szolár termális rendszereket gyakran szokás otthonokban, uszodákban vagy ipari alkalmazásokban használni víz vagy levegő melegítésére.

 

Elektromos aláhúzófűtés


Az elektromos aláhúzófűtés a padló alatt futó elektromos fűtőkábeleket használ a helyiség hőmérsékletének szabályozására. Az elektromos aláhúzófűtés nem csak komfortos, de energiatakarékos is. Mivel a hő a padlótól száll fel, a technológia alkalmazása esetén nincs szükség magas hőmérsékletre a megfelelő komfortérzet eléréséhez.

 

Távfűtés


Olyan központosított fűtésrendszer, mely működése szerint a központi hőtermelő helyről származó meleg vizet csöveken keresztül szállítja az adott felhasználási helyre (pl. társasházakba, irodaházakba). A hő előállítása többnyire hőerőművekben történik, de a forrása lehet biomassza, hulladék vagy geotermikus energia is.

 

Energiatárolás


Az energiatárolás az elektromos energia későbbi felhasználás céljából történő raktározásának folyamata. A korszerű akkumulátoros energiatároló eszközök lehetővé teszik a napelemes rendszerekben megtermelt napenergia hatékony tárolását, így éjszaka vagy a hálózati csúcsidőszakok alatti időszakban is kielégíthetők az energiaigények.

 

Akkumulátor bank


Egy akkumulátor bank egy sor akkumulátort tartalmaz, amelyek együtt működnek, hogy tárolják és szükség esetén felszabadítsák az energiát. Az akkumulátor bankok a szigetüzemű és hibrid napelemes rendszerek elengedhetetlen kiegészítői, segítve a napenergia rendszerek által termelt, de fel nem használt energia tárolását.

 

Villamosenergia-hálózat integráció


Ez a folyamat lehetővé teszi a napelem rendszerek számára, hogy csatlakozzanak és energiát szolgáltassanak a központi villamosenergia-hálózathoz. Az integráció túltermelés esetén lehetővé teszi a felesleges energia eladását a hálózatba, és támogatja a hálózati stabilitást a különböző forrásokból származó energia integrálásával.