SIKERDÍJAS EKR SZOLGÁLTATÁS

Az EKR új lendületet adhat energiahatékonysági beruházásának. A beruházásai az eddig ismert támogatások mellett találkozhatnak az EKR kötelezettekkel, így újabb bevételt generálva a projektek megvalósítására. 
EKR lépések

.Mi az EKR?

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer: egy új szakpolitikai eszköz, amely a 2021-től 2030 végéig tartó időszakban évi 7 PJ új végsőenergia-megtakarítást elérését hivatott segíteni a Nemzeti Energia- és Klímatervben kitűzött cél teljesítése érdekében.

Mik az EKR projekt lépései?

Ahhoz, hogy a beruházás elszámolható legyen a projekt kezdete előtt addicionális hozzájárulásra van szükség. Ilyen hozzájárulás lehet a célzott energetikai tanácsadás vagy az igénybe vett szakreferens szolgáltatás.

Mi az EKR lényege?
A kötelezetteknek évente változó mértékű hitelesített energiamegtakarítást kell elérniük a végfelhasználók körében. Ezt bármilyen olyan intézkedéssel, programmal vagy beruházással megtehetik, amely a végfelhasználó energiaigényének igazolható csökkentését eredményezi. A kötelezetteknek lehetősége van harmadik fél által elért megtakarítás elszámolására, ezért a bevezetett rendszer kedvezményezettjei maguk a végfogyasztók, mivel a hitelesített projektjeiket értékesíteni tudják a kötelezetteknek.

Az üzembehelyezés után az elért energiamegtakarítást hitelesíteni vagy auditálni kell, így az elszámolhatóvá válik.

EKR kötelezettek:
- Villamosenergia-kereskedők
- Villamosenergia egyetemes szolgáltatók
- Földgázkereskedők
- Földgáz egyetemes szolgáltatók
- Közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítők
NAPELEMES RENDSZERREL elért, kiváltott villamos energia NEM ELSZÁMOLHATÓ AZ EKR RENDSZERBEN, mivel nem végsőenergia felhasználást, energiaigény csökkenést eredményez, hanem a meglévő igények kiváltását szolgálja megújuló energiával.
Mi a különbség a hitelesítés és az auditálás között?
Hitelesítés esetén a végrehajtott intézkedésnek szerepelnie kell a sztenderd intézkedési jegyzékében. Ilyenkor az auditor a jegyzékben szereplő módszerrel számolja ki az elért megtakarítást. A jegyzékben nem szereplő intézkedések által elért energiamegtakarítások elszámolásához energetikai auditra van szükség.

Mi az energiahatékonysági járulék?
A kötelezetteknek lehetősége van a megtakarítás helyett - részben vagy egészben - energiahatékonysági járulék megfizetésére, melynek mértéke 50 000 Ft/minden nem teljesített 1 GJ/év.
Ebből következik, hogy minden olyan beruházást érdemes megvalósítani, amelynek a pénzügyi megtérüléshez szükséges támogatás mértéke a megtakarított energiára fajlagosítva kevesebb, mint a fenti járulék.
Lehet utólag vagy előre teljesíteni?
Igen. Ha kötelezett adott évben több megtakarítást ér el, mint a kötelezettségének mértéke, akkor az ábrán látható mértékben tudja a többletet elszámolni a következő, vagy az előző két évre.

Milyen jellegű beruházásokkal lehet elérni az előírt végsőenergia-megtakarítást?
Minden olyan energiahatékonysági beruházással, amely a végfelhasználó energiaigényének csökkentését (nem kiváltását) eredményezi.
Példák az EKR rendszeren belül “elszámolható” beruházásokra:
Fűtött épület határoló szerkezeteinek korszerűsítése (hőszigetelés, nyílászáró-csere)
Fűtési rendszer korszerűsítése (kazáncsere, hőszivattyús rendszer)
Villanymotorok cseréje
Kompresszor fordulatszám szabályozása
A szellőztető rendszer bővítése hővisszanyerő rendszerrel
Stb.
 

Kapcsolat


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!