10kw-os szigetüzemű napelem: árak, telepítési és fenntartási költségek

10kw-os szigetüzemű napelem: árak, telepítési és fenntartási költségek
2024.01.31.

Egy szigetüzemű napelemes rendszer biztosíthatja számunkra a teljes függetlenséget, hiszen a rendszer részeként napelem akkumulátorok segítenek abban, hogy eltároljuk az áramtöbbletet. Az áramfogyasztásunknak megfelelően választhatunk a különböző teljesítményű rendszerek közül. Nézzük, mikor éri meg a 10kW-os szigetüzemű napelem.

A 10kW-os szigetüzemű napelem rendszer felépítése 

Egy 10 kW-os szigetüzemű napelem rendszer abból a szempontból különleges, hogy teljesen máshogy kell méretezni, mint egy visszatáplálós vagy hibrid rendszert. Itt jegyezzük meg, hogy a hibrid rendszernek is van szigetüzemű funkciója, e kettő azonban nem ugyanaz. Kell a rendszerbe mindenképpen napelem akkumulátor, inverter, maga a napelem, kábelek. Vegyük sorra őket!

Napelem akkumulátor

Minden szigetüzemű napelem rendszer legfontosabb alkotóeleme a napelem akkumulátor, hiszen ebben tároljuk majd a napelem által megtermelt energiát. Az a jó, hogy ezt később is bármikor felhasználhatjuk, például olyan felhős vagy borús időben, amikor a napelem kevesebb áramot termel. Ez nemcsak hétvégi házaknál jön jól, hanem az állandó lakhelyen is. A napelem akkumulátor használatával az áramszünetek sem okoznak többé fejfájást, hiszen a házat a központi hálózattól teljesen függetlenül tudjuk működtetni. Nagyobb rendszerek esetén a 24V-os akkumulátorcsoport a jó választás.

Inverter

Az inverter abban lesz segítségünkre, hogy a napelem által megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítsa, így bármilyen fogyasztó ráköthető a rendszerre. Az inverter nemcsak szigetüzemű rendszerek része, hanem hibrid és visszatáplálós napelem rendszereké is. Ebből is érdemes minél minőségibb darabot választani.

Kábelek, kapcsolók, kijelzők

Az energia kábeleken keresztül jut el az inverterbe, onnan pedig a ház különböző részeire. A rendszerhez tartoznak még különböző biztonsági kapcsolók, valamint kijelzők is.

Napelem és a napelemet tartó szerkezet

A napelem termeli az áramot, ami lehet monokristályos vagy polykristályos. Árban és szerkezetben van különbség a kettő között. A napelem nem közvetlenül kerül a tetőre, hanem kell alá egy úgynevezett tartószerkezet. 

A 10kW-os szigetüzemű napelem rendszer évi termelése 

Amikor napelemes rendszer telepítésén gondolkodunk, az első dolog, hogy a telepítő céggel együtt kitaláljuk, mekkora rendszerre lesz szükségünk. Ezt úgy tudjuk kiszámolni, hogy megnézzük, mely fogyasztókat szeretnénk a napelemmel működtetni. Mivel a szigetüzemű napelemes rendszer arra hivatott, hogy teljesen kiváltsa a hálózatot, ezért ezeket teljesen máshogy kell méretezni, mint a hibrid rendszereket.

Érdemes külön megnézni az AC és DC fogyasztókat. Az AC fogyasztók azok, amik váltóáramot használnak. Számba kell venni az összes fogyasztót, azok névleges teljesítményével együtt, valamint azt is, hogy egy héten mennyi ideig használja az adott készülékeket. A teljesítmény szorozva a heti működési idővel ki is adja a Wh/hét értéket, az összes fogyasztó ilyen értékét összeadva megkapjuk az egy heti teljes Wh-t.

Egy 10 kW-os napelemes rendszer egy évben 11-12 000 kWh áramot termel, ami már igen szép szám. Amikor kiszámolják egy napelem teljesítményét, azaz kWp (kilowatt peak) értékét, akkor a legideálisabb körülményekkel számolnak. Ez nagyjából 20-25 fokos hőmérsékletet, zavartalan napsütést, déli tájolást és 40 fokos dőlésszöget jelent. Az ettől eltérő paraméterek már más teljesítményt fognak produkálni.

Könnyen belátható, hogy a fent leírt körülmények a legritkább esetben adottak, vagy sokkal melegebb van, vagy hidegebb, valamint a felhős, borús napok is jócskán előfordulnak egy év alatt. Az tehát nagyon változó, hogy egy nap alatt mennyit termel az adott napelem.

10kW-os szigetüzemű napelem rendszer árak 

Egy napelemes rendszer ára nagyon sok mindentől függ. A teljesítmény és nagyság az első faktor, hiszen nem mindegy, hogy 5-10 napelemet tartalmaz a rendszer vagy jóval többet. Az összességében elmondható, hogy egy ekkora szigetüzemű rendszer ára nagyjából 8-12 millió forint körül mozog, tehát nem tartozik a legolcsóbbak közé. Az akkumulátorok száma is jócskán megdobja a költségeket.

A teljesítményen, nagyságon kívül a különböző márkák azok, amik nagyban befolyásolják, hogy mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. A megbízható márkákat meg kell fizetni. Egy Longi napelem például már kapható 50 000 Ft körül is, ám a 100 000 Ft-os ár is szembejöhet velünk. A következő márkák azok, amikre érdemes áldozni: Sharp, Longi, AEG.

Szigetüzemű napelemes rendszer telepítésekor az akkumulátor árával is számolnunk kell. Ez egy speciális dolog ennél a típusnál, hiszen a visszatáplálós rendszerben erre nincsen szükség. Egy napelem akkumulátor ára 200-300 000 Ft-tól majd 1 millióig is terjedhet márkától, mérettől függően. A TAB, a Banner, a Varta ismerős nevek lehetnek, napelem akkumulátorokat is találunk ezektől a gyártóktól. További megbízható napelem akkumulátor márkák a Solinteg, Ritar és a Deye is.

A napelemes rendszernél azonban nemcsak a napelem, az inverter és egyebek kerülnek pénzbe, hanem a telepítés is. Erről még lentebb ejtünk pár szót.

Kinek éri meg a 10kW-os szigetüzemű napelem rendszer? 

A 10 kW-os szigetüzemű napelem rendszer már a nagyobbak közé tartozik, tehát nemcsak a hajszárítót fogjuk tudni üzemeltetni vele, hanem akár a szaunát vagy a medencét is fűthetjük. Azoknak ajánljuk tehát, akik számára egyáltalán nem érhető el a központi hálózat. Ha az rendelkezésre áll, akkor a hibrid rendszer a jó választás.

Egy 10 kW-os rendszer ára hamarabb megtérül, mint egy kisebb rendszeré, ez is lehet tehát egy szempont. 

Az biztos, hogy a tisztább és biztonságosabb áram egyre inkább előtérbe fog kerülni a gázzal szemben, tehát megéri már most befektetni a napelemes rendszerekbe. A megújuló energiaforrások jelentik ugyanis az utat egy tisztább és élhetőbb jövő felé.

A 10kW-os szigetüzemű napelem rendszer telepítése 

A napelemes rendszereket csakis szakemberek telepíthetik, hiszen amellett, hogy magasan kell dolgozni a napelemekkel, nagyon fontos, hogy megfelelően legyenek csatlakoztatva egymáshoz a rendszer részei. Engedélyeztetni is kell a rendszer telepítését, amit megelőz egy igénylés beadása is a helyi szolgáltató felé. Egyes napelemes rendszereket telepítő cégek ennek intézését is átvállalják.

A telepítés ára cégenként változik, de függ attól is, hogy mekkora rendszert kell üzembe helyezni. Árajánlat kérése előtt igényelhetünk egy helyszíni felmérést is, ahol megnézik a háztetőt, a tájolást, vannak-e árnyékoló épületek, fák. Ez általában ingyenes. Ha ez megvan, akkor egy általunk választott nagyságú rendszerre kérhetünk ajánlatot.

A 10kW-os szigetüzemű napelem rendszer fenntartási költségei 

Alapvetően elmondható, hogy minél nagyobb teljesítményű egy napelemes rendszer, annál rövidebb a megtérülési ideje.

A rendszer fenntartási költségei minimálisak, hiszen legfeljebb az éves ellenőrzésért, karbantartásért, alkalmanként a tisztítsért kell fizetnünk. Egyébként az év minden napján teszi a dolgát egy szakszerűen telepített rendszer. Olyan céggel érdemes tehát végeztetni a rendszer beüzemelését, akik utána a szervizelést is vállalják, könnyen elérhetők, megbízhatók.

Az otthoni barkácsmódszereket érdemes távol tartani a napelemektől, mert félő, hogy több kárt okozunk, mint hasznot. A takarítás sem egyszerű feladat a tető magasságában, ráadásul a napelem felülete érzékeny lehet egyes mosószerekre. Bízzuk tehát ezt is a profikra!

10 KW-os szigetüzemű napelem rendszert tervezel?

Cégünk, az EnergOptimo Kft. az ilyen rendszerek magyarországi szakértője. Kérj tőlünk ingyenes árajánlatot!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések