Hibrid napelemes rendszer működése, előnyei és hátrányai

Hibrid napelemes rendszer működése, előnyei és hátrányai
2023.12.18.

A klímaváltozás egyre inkább terel minket a megújuló energiaforrások használata felé. Szinte mindennap hallunk arról, hogy nagyon hamarosan búcsút kell intenünk a fosszilis energiahordozóknak. A napelem a háztartások megmentője lehet. Az alábbiakban a hibrid napelemes rendszert mutatjuk be.

A hibrid napelemes rendszer előnyei 

Ha valamit a hibrid előtaggal jelölünk meg, akkor az azt jelenti, hogy két különálló egyed, tárgy, rendszer vagy bármi más tulajdonságait, jellegét egyesíti magában. A napelemek terén is létezik ez a fogalom.

A hibrid napelemes rendszereknél fennáll az a lehetőség is, hogy nem a központi hálózatba juttatjuk vissza a fel nem használt áramot, hanem eltároljuk. Erre akkumulátorok sietnek a segítségünkre. Ezt az eltárolós megoldást nevezzük szigetüzemű napelemes rendszernek, míg a központi hálózatot áramtárolóként használó rendszert a hálózatra visszatáplálónak. Ennek a kettőnek az ötvözete a hibrid üzemű rendszer.

A hibrid üzemű napelemes rendszer a lakossági fogyasztóknak is remek megoldás lehet, hiszen még kevésbé van kitéve a rendszer a központi hálózatnak. A napelem akkumulátorokban tárolt áram szabadon felhasználható a felhősebb, borongósabb napokon, amikor esetleg a napelem nem termel annyit, amennyi a háztartásban lévő fogyasztók számára szükséges volna.

Röviden a szaldó elszámolási rendszerről

Bár a szaldó elszámolási rendszert a 2024. január 1-je után telepített napelemes rendszerek esetén felváltja a bruttó elszámolási rendszer, azért még sokakat fog érinteni a szaldó elszámolás. Annál is inkább, hogy a 2023. december 31-ig telepített napelemes rendszerek is a szaldó szerinti elszámolás alá esnek majd.

A szaldó elszámolási rendszer lényege, hogy megmutatja a termelt és felhasznált áram közötti különbözetet. Előfordulhat, hogy a napelemek több áramot termelnek, mint amennyit az adott háztartás felhasznál. Azonban ennek az ellenkezője is előfordulhat, miszerint több áramra van szükségünk, mint amit a rendszerünk előállítani képes.

Utóbbi esetben a központi hálózatból vételezünk áramot, amit utólag ki kell fizetnünk, előbbi esetben pedig nekünk fizet az áramtöbbletért a szolgáltató.

A hibrid napelemes rendszer működése 

A hibrid napelemes rendszer alapjaiban úgy működik, mint egy “sima”, hiszen itt is az a lényeg, hogy a Nap energiáját alakítja át úgy, hogy azt a háztartásunk fogyasztói hasznosítani tudják. Ennek legalapvetőbb eszköze maga a napelem, ami lehet kristályos vagy úgynevezett vékonyréteg.

Az egyenáramot itt is egy inverter alakítja át váltóárammá. Az azonban már nem mindegy, hogy milyen ez az inverter. Nem meglepő módon hibrid üzemű inverterre lesz szükség. Az inverter a napelemes rendszerek lelke, hiszen ez befolyásolja leginkább a teljesítményt, innen pedig egyenesen következik, hogy a befektetett pénz megtérülését is. Az inverter lehet egy- vagy akár háromfázisú is. A legjobb márkák közé tartozik jelenleg a DEYE valós full hibrid inverter és HUAWEI SUN inverter.

A hibrid napelemes rendszer másik fontos alappillére az akkumulátor, aminek kompatibilisnek kell lennie az inverterrel. Itt tárolhatjuk majd a pillanatnyilag fel nem használt áramot. A SAJ H2 hibrid inverter azért egy remek választás, mert erre közvetlenül lehet csatlakoztatni az akkumulátort.

Az a jó hír, hogy egy eleve a hálózati visszatáplálásra kialakított napelemes rendszer is bővíthető, átalakítható hibriddé. Ehhez nem kell más, mint egy szigetüzemű inverter. Akkor sem kell tehát elkeseredni, ha a mi rendszerünk még nem hibrid.

Mennyibe kerül egy hibrid napelemes rendszer? 

Az, hogy mennyibe kerül egy napelemes rendszer beépítése, nagyon sok mindentől függ, de általánosságban elmondható, hogy 800 000 Ft körültől a másfél millióig sokféle ár elképzelhető. Az ár függ attól, hogy hány kWp-s rendszert szeretnénk. A 1,5 kWp-s rendszerek már megúszhatók 800 000 forint körül, viszont ez a teljesítmény egy családnak valószínűleg nem elég, egy párnál működhet.

Ha 4-5 fős családban gondolkodunk, akkor már a 4-5 kWp-t kell belőni, ennek ára azonban már másfél millió forint körül mozog. No, de mi is az a kWp?

A kWp az angol kilowatt peak (azaz kilowatt csúcs) rövidítése, és azt a számot mutatja, hogy átlagos és ideális körülmények között mennyit termel a napelem. Az ideális körülményeket tesztelés közben megteremtik a napelem körül. Ez általában 25 fok körüli hőmérsékletet jelent.

Szintén sok tényezőtől függ az, hogy mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer. Minél hamarabb szeretnénk a megtérülést, annál nagyobb teljesítményű rendszert érdemes telepíteni. A megtérülési idő nagyjából 6 és 10 év között mozog, de lehet kevesebb is, ha sikerül állami pályázati forrásból finanszírozni a beruházás egy részét.

Elsőre persze ez az időtáv talán soknak tűnik, de a jövőbe fektetünk azzal, hogy minél inkább átállunk megújuló energiaforrásokra. Arról nem is beszélve, hogy a hibrid napelemes rendszerrel még egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy szinte függetlenek legyünk a központi hálózattól. Ennek pedig számos előnye van.

Hibrid napelemes rendszer bekötése

Ha valami, akkor a napelemes rendszerek bekötése az, amit nem szabad otthoni barkácsmódszerekkel végrehajtani. Ha megvan, hogy kitől, honnan szerezzük be a napelemeket, akkor azzal együtt egy profi szakember gárdát is kaphatunk. Rengeteg dologra kell figyelni a bekötéskor, az áram pedig nem játék. Kezdve attól, hogy milyen a hálózatunk, hány fogyasztónk van, milyen a tetőnk dőlésszöge egészen az inverter elhelyezéséig. 

Bármilyen napelemes rendszer kialakítása egy alapos helyszíni szemlével kezdődik, amikor a szakember felméri a körülményeket. A felmérés része az is, hogy az átlagos áramfogyasztás függvényében megállapítjuk hány és milyen teljesítményű napelemre lesz szükség ahhoz, hogy teljesen ki lehessen váltani a központi hálózatot. Mindezek fényében árajánlat készül, amit a leendő vevő, megrendelő alaposan tanulmányozhat.

Azt, hogy a rendszer egyáltalán kivitelezésre kerülhessen engedélyeztetni kell az áramszolgáltatónál. Érdemes olyan céggel végeztetni a kivitelezést, akik az engedélyezési folyamatot is teljesen átvállalják. Ezzel sok intéznivaló alól mentesülhetünk. 

A napelemes rendszer telepítésének első lépése az úgynevezett tartószerkezet tetőre szerelése. Ez fogja tartani a napelemeket. Ezután következik az inverter, a megfelelő kábelek bekötése és az egyéb villanyszerelési munkák.

A hibrid napelemes rendszer karbantartása 

Mint minden, a napelemes rendszer is meghibásodhat. Ezt jelzi az inverteren lévő Led-kijelző. Vannak olyan hibaüzenetek, amelyek esetén mindenképp szakembert kell hívni, de olyan is előfordulhat, hogy a rendszer újraindítása is elég. Éppen azért fontos, hogy megbízható szakemberek végezzék a napelemek bekötését és a rendszer telepítését, mert a napelem meghibásodása komoly gondokat is tud okozni.

A napelemek karbantartása kapcsán felmerülhet, hogy kell-e tisztítani őket. Ha belegondolunk abba, hogy egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, akkor a válasz igen, ám jó tudni, hogy az eső elvégzi a tisztítási munkák legnagyobb részét. Ha azonban mégis kerülnek rá nagyobb szennyeződések, akkor szükség lehet a takarításra.

Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen eszközökkel, anyagokkal tesszük. Legjobb, ha ebben is erre szakosodott céget keresünk fel. A napelemre rálépni nem szabad, erős súrolószerrel vagy olyan eszközzel, ami kárt tehet a napelemben nem szabad tisztítani.

Minden esetben a hibrid napelemes rendszer a legjobb megoldás? 

Ha felkeresünk egy napelemek telepítésével foglalkozó céget, akkor a saját igényeinknek leginkább megfelelő rendszert segítenek majd kiválasztani. Egyáltalán nem biztos, hogy a hibrid üzemű lesz számunkra a befutó. Szerencsére több variáció is elérhető, sőt utólag is alakítható még a rendszer. 

EnergOptimo, az energiatárolós napelem rendszerek szakértője

Komoly tapasztalatunk van az energiatárolós napelem rendszerek területén, ezért, ha hibrid napelem rendszert szeretnél, nagyon szívesen segítünk neked. Kérj ingyenes ajánlatot még ma!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések