Szigetüzemű napelem rendszer: mikor ideális megoldás?

Szigetüzemű napelem rendszer: mikor ideális megoldás?
2023.12.18.

Az utóbbi években elszálló energiaárak, a közüzemi hálózatnak való kitettség sokakben indította el a napelemek iránti érdeklődést. Annál is inkább, mivel környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból is sokkal kedvezőbb így megoldani akár a fűtést is, szemben a gázzal vagy a fafűtéssel. A szigetüzemű napelemes rendszer a teljes függetlenedést célozta meg, hiszen működése során egyáltalán nincs szükség a központi hálózatra. Nézzük, hogyan lehetséges ez!

A szigetüzemű napelem rendszer: miben különbözik a többi rendszertől? 

Alapvetően háromféle napelem rendszert tudunk megkülönböztetni. Van a hálózatba visszatápláló, a hibrid üzemű és a szigetüzemű. Nézzük, miben különböznek!

A hálózatba visszatápláló napelem rendszer, ahogy a neve is jelzi, a fel nem használt többletáramot a központi hálózatba tölti fel, tehát ott tárolódik az általunk termelt áram, onnan tudjuk visszavételezni akkor, amikor a napelemeink épp nem szolgáltatnak elég áramot. Ennél a típusnál van egy külön mérőóra, ami a hálózatba feltöltött és visszavételezett áram mennyiségét számolja. Ha kevesebb áramot termelünk, mint amennyire szükségünk van, akkor veszünk a közüzemi hálózatból. Ennek megvannak a tarifái. E téren történtek is változások az elmúlt időben.

A szigetüzemű napelem rendszer teljesen hálózatfüggetlen, csak az az árammennyiség áll rendelkezésre, amit a napelemeink meg tudnak termelni. Az áramot napelem akkumulátorokban tudjuk tárolni. Ez a fajta rendszer akkor lehet hasznos, ha egyáltalán nem férünk hozzá a hözponti hálózathoz, vagy teljesen függetlenedni szeretnénk tőle.

A hibrid napelem rendszer az előbbi két változatot egyesíti magában, hiszen tud funkcionálni így is, úgy is. Ha akkumulátorokat csatlakoztatunk hozzá, akkor a szigetüzemű rendszert kapjuk, de úgy, hogy közben biztonsági hálónak ott van a hálózatra visszatáplálás és vételezés lehetősége is. Ez árban egy kicsit húzósabb, mint a hálózatba visszatápláló rendszer, ám a legdrágább a szigetüzemű.

Miért jó megoldás a szigetüzemű napelem rendszer? 

A 2024. január elsejétől életbe lépő új elszámolási rendszer alapjaiban érintette a napelemes rendszert használókat. Az eddigi szaldós elszámolásról ugyanis akkortól kezdve bruttó elszámolásra kell átállni. A még 2023. december végéig telepített rendszerek maradnak egy ideig a szaldó elszámolásnál. Mivel bármilyen elszámolás azt nézi, hogy a fogyasztó és a hálózat között milyen mennyiségű volt az áramvételezés vagy visszatáplálás ez egyáltalán nem érinti a szigetüzemű rendszerrel rendelkezőket. Ez tehát előnye ennek a megoldásnak.

Másik nagy előnye a teljes függetlenedés, hiszen a megfelelő méretű és mennyiségű napelemmel, valamint akkumulátorokkal a teljes fogyasztásunkat magunk állíthatjuk elő. Már csak egy rétegvizet elérő kút kell a kertbe, és teljesen önellátókká válhatunk. Ki ne gondolkodott volna el ezen egy-egy áramszünetkor, vagy nyaranta, ha csökken a víznyomás.

A szigetüzemű napelemes rendszer felépítése 

A szigetüzemű napelemes rendszer egyik fontos eleme az akkumulátor, amiben az áramot tároljuk. Ezen kívül természetesen része a rendszernek maga a napelem, valamint az inverter.

Inverterre akkor van szükség, hogy olyan fogyasztóink vannak, amiknek használatához váltakozó feszültség szükséges. Az inverter nagyságát aszerint lehet kiválasztani, hogy mekkora lesz a lehető legnagyobb fogyasztásunk egy adott napon. 

A szigetüzemű napelem rendszer működése

A szigetüzemű napelemes rendszernél is természetesen a napelemek termelik az áramot, ami vagy azonnal hasznosul, vagy eltárolódik az akkumulátorokban. Ha nem kívánják meg a váltakozó feszültséget a fogyasztóink, akkor az akkumulátorokból közvetlenül is mehet az áram a fogyasztókhoz. Az inverter akkor kerül képbe, ha olyan fogyasztóink vannak, amiknek kell a 230V.

Mint mindenből, úgy inverterből is érdemes a minőségibb darabokat választani, még akkor is ha ezek ára igen magas is lehet.

Mi alapján válasszunk szigetüzemű napelem rendszert? 

Mivel a szigetüzemű napelem rendszernél egyedül a napelemből nyerünk energiát, ezért ha nagy teljesítményre van szükségünk, akkor nagyobb rendszerre lesz szükségünk. Ha van hely a ház vagy akár a cég telephelyén, akkor nem feltétlenül szükséges a tetőre helyezni a napelemeket. Az anyagi lehetőségeink szabnak csak határt ugyanis annak, hogy mekkora napelemparkunk lehet.

Azt, hogy mekkora teljesítményű rendszerre lesz szükségünk a szakemberek segítenek kiszámolni. Alapvetően meg kell nézni, hogy mennyi lehet a legnagyobb fogyasztásunk egy nap. Ha minden fogyasztónk működik. Erre még jócskán rá kell számolni, hiszen energiaveszteség mindig fennáll az akkumulátorok működése közben is.

A kikalkulált teljesítménybe azt is bele kell számolni, hogy felhősebb, borongósabb időben is legyen annyi áram az akkumulátorokban, amikkel ki tudjuk húzni a naposabb időszakokig. Vidéki házak esetében, amiket általában csak hétvégente használunk az az előny megvan, hogy az akkumulátoroknak bőven van ideje töltődni, arra azonban figyelni kell, hogy lehetőleg ne merüljenek le túlságosan.

A napelem működését a dőlésszögön és tájoláson kívül az is befolyásolja, hogy az országon belül merre található. Értelemszerűen délen több a napos órák száma, mint északon, így ott ezt is bele kell kalkulálni a tervezésbe.

Tájolás szempontjából a napelemek számára a déli, délkeleti, délnyugati irányok a legjobbak.

A szigetüzemű napelem rendszer telepítése

A szigetüzemű napelem rendszer telepítését a másik kétfajta rendszerhez hasonlóan mindenképpen megbízható, profi cégre bízzuk. Itt nemcsak az a fontos, hogy a használt alkatrészek, elemek, a napelemet tartó szerkezettől kezdve a napelemeken át az inverterig minőségi legyen, hanem az is, hogy a beszerelés is profi módon történjen. 

Mindenfajta napelemes rendszer beszerelése bejelentéshez és engedélyezéshez kötött. Jó, ha ezt elvégzi a telepítéssel foglalkozó cég. Szigetüzemű rendszert szinte bárhova lehet telepíteni, ahol van elég hely. A napelem mérete, mennyisége és teljesítménye ugyanis egyenesen arányos.

Vannak olyan megbízható napelem márkák, amikkel nem lőhetünk mellé. Ilyen a Sharp, a Longi, a Trina vagy az AEG.

Megéri egy szigetüzemű napelem rendszerre beruházni? 

Az, hogy mennyibe kerül egy szigetüzemű napelemes rendszer sok mindentől függ. Az biztos, hogy drágább, mint a hálózatba visszatápláló. Míg utóbbit már 800 000 Ft körültől meg lehet úszni, addig a szigetüzemű 1,5 és 2 millió forint is lehet, ha például egy körülbelül 4500 kW-os teljesítmény a cél. Ennek megtérülési ideje pedig 10 év körüli.

Bár ezek az előbbi számok elsőre elrettentőnek tűnhetnek, de annak az értéke felbecsülhetetlen, hogy energiatermelés és -fogyasztás terén teljesen önellátók lehetünk. Sőt, elképzelhető olyan is, hogy ez az egyetlen megoldás, ha a közműhálózat nem vagy csak korlátozottan érhető el. Tiszta energiát használni, amivel sem a levegőt nem szennyezzük, sem a talajt, hatalmas kincs, és egyre inkább az lesz. A szigetüzemű rendszereknél egyedül az akkumulátorok jelenthetnek problémát, hiszen ezeknél időnként előfordulhat, hogy cserére van szükség. 

Ha szigetüzemű napelemes rendszerben gondolkodsz…

Akkor tudnod kell, hogy cégünknek komoly tapasztalata van az energiatárolós napelem rendszerek tervezésében és kivitelezésében. Kérdés, vagy ajánlatkérés esetén bátran fordulj hozzánk!

 

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések