A napelem szerelés 7 legfontosabb lépése

A napelem szerelés 7 legfontosabb lépése
2022.02.21.

Egy napelem rendszer telepítése idő- és energiahatékonyan is történhet, csupán egy megfelelő, minőségi szolgáltatásokat nyújtó, professzionális cég közreműködésére van szüksége ehhez.

Ha eddig azért halogatta, mert nem volt pontosan tisztában a napelem telepítés árakkal, illetve a napelem szerelés lényeges mozzanataival, íme, egy kis segítség, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgát.

 

Napelemes rendszert szeretne? Ezek a főbb lépések:

 

1. Alapos helyszíni szemle és precíz tervezés

Ha konkrét elképzelése volt arról, hogy milyen napelemes rendszert szeretne, vagy ha igénybe vette szakértői tanácsadásunkat, az első lépés mindenekelőtt a helyszíni felmérés lesz. Ekkor vesszük górcső alá a tető dőlésszögét, terhelhetőségét, tájolását és az egyéb külső tényezőket, amik befolyásolhatják a napelem rendszer telepítését és hozamát. Konzultálunk a megbízó átlagos energiafelhasználásáról, és a rövid- és hosszú távon várható egyéb elektromos fogyasztókról, hogy az inverter kiválasztásánál a lehetséges maximális fogyasztást vegyük figyelembe.

2. Szerződéskötés és áramszolgáltatói engedélyezés

A napelem rendszer tervezése után megkötjük a vállalkozói szerződést, majd rögtön elindul az áramszolgáltató engedélyezés. Fontos, hogy precíz dokumentációt állítsunk össze az áramszolgáltató számára, hogy a napelem rendszer engedélyezése gördülékenyen történjen.

3. A különféle rögzítő szerkezetek felszerelése és a tartósínek elhelyezése

A helyszíni napelem telepítés első lépéseként a tető héjalásának megfelelő rögzítőelemek és sínek kerülnek felhelyezésre, a napelem típusától függően a megfelelő kiosztásban. A megfelelő tartószerkezet és professzionális rögzítés kulcsfontosságú mozzanat, hiszen ettől is lesz a napelemes rendszer hosszú élettartamú.

4. A napelemek felszerelése és összekapcsolása

A napelemes tartószerkezetre kerülnek maguk a napelemek, amiket a megfelelő rozsdamentes rögzítő elemek, csatlakozók és kábelek segítségével összekapcsolunk.

5. Az inverter felszerelése

Az inverter alakítja át a napelem által termelt egyenáramot váltóárammá. Az inverter felszerelésével egy időben telepítjük a védelmi berendezéseket is (túlfeszültség védelem, tűzvédelmi kapcsoló, stb.), amely megvédi az invertert egy esetleg villámcsapás káros hatásaitól.

6. Próbaüzem

A napelem rendszer elkészülte után ellenőrizzük a műszaki paramétereket. UTP kábeles vagy wifis modulon keresztül csatlakozunk a helyi internet hálózatra, és egy applikáción keresztül táblagépen vagy okostelefonon követjük nyomon a napelem rendszer megfelelő működését, műszaki adatait.

7. Megkezdjük az áramszolgáltatói átvétel ügyintézését

Értesítjük az áramszolgáltatót a napelem rendszer telepítéséről, hibátlan működéséről, és rendelkezésükre bocsájtjuk a megfelelő dokumentumokat. A hivatalos ügyintés után, az áramszolgáltató a mérőóra lecseréléséről vagy átprogramozásáról intézkedik.

Nem csak a napelem rendszer árak miatt jár jól velünk, hanem első osztályú szolgáltatásainkban sem fog csalódni. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vissza