Szaldó elszámolás, bruttó elszámolás? Útmutató (2024)

Szaldó elszámolás, bruttó elszámolás? Útmutató (2024)
2024.02.19.

Az odáig egyértelmű, hogy a napelemmel áramot tudunk termelni, ám ha a hálózathoz is csatlakozunk, akkor az onnan vételezett, valamint az oda visszatáplált energia mennyiségét is követnünk kell. Szerencsére erre külön mérőóra szolgál, viszont az elszámolás kétféle is lehet. A szaldó elszámolás épp megy, de még érvényben van, és felkészül a bruttó elszámolás. No, de melyik, mit takar? Most kiderül!

Mit jelent a szaldó elszámolás?

Kezdjük azzal, honnan ered a szaldó kifejezés! A saldo olasz szó jelentése: számla lezárása, kiegyenlítése. Még régebbre visszanyúlva latin gyökereket találunk, mégpedig a solidus, azaz szilárd jelentésű melléknevet. Innen került át tehát a kereskedelem nyelvébe, ahol szintén a számla kiegyenlítését jelenti. 

A napelemek világában az áram vételezésének és a hálózatba történő visszatáplálásának különbségét, kiegyenlítését jelenti a szaldó. Ennek két fajtája is van, az éves és a havi. Nézzük, mit takar egyik és másik!

Éves szaldó elszámolás 

Az éves szaldó elszámolás azt jelenti, hogy évente csak egyszer kell összesítenie azt a fogyasztónak, hogy mennyi áramot vett ki a hálózatból, valamint mennyit töltött vissza. A kettő közötti különbséget attól függően, hogy pozitív vagy negatív, a fogyasztónak ki kell fizetnie az áramszolgáltató felé, vagy plusz esetén ő kap valamennyi juttatást a szolgáltatótól. 

Ennek a fajta elszámolásnak a szolgáltató számára az a hátránya, hogy bár ő egész évben rendelkezésre bocsátja a hálózatot mint energiatárolót, ebből nem igen lát pénzt a folyamatos karbantartási költségek ellenére sem. 

Az áram árába ugyanis beletartozik a hálózat használati díja, sőt az ÁFA is. Ez a fajta elszámolás tehát a fogyasztónak a legjobb, hiszen neki csak egy évben egyszer kell a kifizetésről gondoskodni, addig zavartalanul használhatja a hálózatot szükség esetén. 

Ha az egész évet egyben tekintjük, akkor a fogyasztó a nyári hónapokban, amikor a napelemmel a számára szükséges áramnál többet is megtermel el tudja raktározni a hálózat segítségével a szűkösebb, téli hónapokra. Lehet, hogy így év végére éppen fedi egymást a kettő. A szolgáltató ettől függetlenül végig “tárolta” a többletáramot, mégsem jár neki ezért semmi.

Havi szaldó elszámolás 

A havi szaldó elszámolás igyekezett kivédeni az éves elszámolásban fennálló kiegyenlítődést. Ezzel a fajta elszámolással már havonként kell a szolgáltató felé fizetni az esetlegesen felvett áramért, de ugyanígy a felhasználó is kap némi juttatást, ha bővében volt az áramnak.

 Mondhatjuk, hogy így a fogyasztó számára kedvezőtlenebb, mint az évi szaldó elszámolás, hiszen nem tudja térítésmentesen átmenteni az áramot az őszi vagy téli hónapokra. Ha azonban jobban megnézzük, ebből is lehet előnyt kovácsolni, hiszen azokban a hónapokban, amikor maximumon termelnek a napelemek, a szolgáltatótól pénz formájában a fogyasztó zsebében marad az, amit eddig áramként vitt át a későbbi hónapokra. 

Természetesen ezt leszámítva is kimondható, hogy a fogyasztónak az éves elszámolás a legkedvezőbb.

Bruttó elszámolás 

Kezdjük azzal, hogy kire nem vonatkozik a bruttó elszámolás! Azok, akik 2023. szeptember 7-ig jelezték a napelem-telepítési szándékukat, és 2026 január 1-ig beüzemelik a rendszert, azok még az éves szaldó elszámolás kategóriájába tartoznak az üzembehelyezéstől számított 10 évig, tehát rájuk nem vonatkozik a bruttó elszámolás. 

Azok a napelemesek, akik eddig is a havi szaldó elszámolásban voltak, maradhatnak benne ezután is. Állami támogatás ismét igénybe vehető a napelemes rendszerek telepítéséhez, ez a megtérülési időt is lerövidíti. 

Bruttó elszámolás a gyakorlatban 

A bruttó elszámolásánál az a fő különbség a szaldóshoz képest, hogy a betáplált és a visszavételezett energia árát külön-külön számolják el. A szolgáltató 5 Ft-ot fizet kilowattóránként, viszont a fogyasztó drágábban veszi az áramot a szolgáltatótól. 

Ennél a fajta elszámolásnál tehát nem lehet még egy hónapon belül sem játszani azzal, hogy kiegyenlítjük a vételezés és visszatáplálás közötti különbözetet. Ezt az elsőre nem túl kedvezőnek tűnő elszámolási rendszert több apróbb szabályozás fogja még kísérni.

A bruttó elszámolás elvégzéséhez is mindenképp szükséges egy külön mérőóra, ami a vételezett és visszatáplált áram mennyiségét méri. A szolgáltató megküldi majd a fogyasztó felé minden hónapban, hogy mekkora összeget utalnak a visszatáplált energiáért, valamint azt is, hogy mennyit kell fizetnünk a vételezettért. ÁFÁ-val és rendszerhasználati díjjal együtt a hálózatból vételezett áram ára 36 Ft/kWh.

Szaldó elszámolás 2024-től 

Ahogy már fentebb is jeleztük, azok számára, akik még 2023. szeptember 7 előtt kezdték meg a bejelentést, valamint 2026-ig telepíttetik is a rendszert, azoknak 2024 után is marad a szaldó elszámolás. Ez pedig egészen addig fog fennállni, amíg le nem telik ez az üzembehelyezéstől számított 10 év.

Az mondható el tehát általánosságban, hogy mindaddig élni fog a szaldó elszámolás, míg az utolsó olyan fogyasztónak le nem jár a 10 éve, aki a megszabott időpont előtt telepített és helyezett üzembe napelemes rendszert. 

Aki még csak most gondolkodik azon, hogy belevág a napelemprojektbe, annak automatikusan a bruttó elszámolás lesz az irányadó.

Megéri-e napelemes rendszert telepíteni 2024-ben? 

Különböző elszámolási rendszerek ide vagy oda, a napelem telepítése hosszú távon mindig megtérül. Arról nem is beszélve, hogy ha hibrid rendszert telepítünk, akkor a hálózatra csak nagyon kevéssé vagy egyáltalán nem lesz szükségünk. Bár az még kicsit bizonytalan, hogy a bruttó elszámolással mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer telepítése, az biztos, hogy egy tisztább jövőbe fektetünk be a segítségével. 

Az utóbbi évek megmutatták, hogy az energiaárak alakulása eléggé bizonytalan. Nagyon sok tényezőtől függ. A napelemes rendszerek abban segíthetnek, hogy egyre inkább függetlenek tudjunk lenni ezektől a rajtunk kívül álló folyamatoktól. Ezenkívül a fenntartható energiagazdálkodás része is a ház energiaszükségletének napelemes megoldása.

A hibrid napelemes rendszernél például az az előnyünk is megvan, hogy a hálózattól bármikor függetlenedhetünk akár teljesen is. Ha beszerzünk napelem akkumulátorokat, akkor a napelem által termelt energiát nemcsak a hálózatba tudjuk visszatáplálni, hanem el is tárolhatjuk az akkumulátorokban. 

Nyugaton már az a tendencia az uralkodó, hogy a napelemes rendszereket teljesen az önfogyasztás maximumáig tervezik, így egyre kevésbé releváns a visszatáplálás és vételezés. A fogyasztónak az az érdeke, hogy általa termelt energiát el is használja még ott “helyben”, vagy tárolni tudja. A szigetüzemű napelemes rendszereket például úgy alakítják ki, hogy azok teljesen függetlenek legyenek a hálózattól. 

Segítünk! 

Ha napelemet szeretne telepíteni, akkor az a fontos, hogy megbízható kivitelezővel végeztessük a munkát, akik segítenek kiválasztani a megfelelő méretű és teljesítményű napelemet, magát a rendszert. Kollégáink minden kérdésre szívesen válaszolnak. Már a tervezési fázistól kezdve segíthetünk benne, hogy biztosan az Önnek legmegfelelőbb napelemes rendszer kerüljön fel a tetőre (vagy akár máshova).

Kérjen tőlünk ingyenes, minden kötelezettség nélküli ajánlatot napelem rendszerre!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések