Napelem árak 2024-ben

Napelem árak 2024-ben
2024.01.16.

Hosszú távon mindenképpen jó befektetés egy napelem, ám amikor még csak a tervezési fázisban vagyunk, riasztóak lehetnek a költségek. Az alábbiakban körüljárjuk, hogy a különböző teljesítményű és nagyságú napelemes rendszerek mennyibe kerülnek. Ezzel talán többek kedvét meghozzuk a napelem vásárláshoz, arról nem is beszélve, hogy 2024-ben ismét lehet állami támogatást igénybe venni a napelemek telepítéséhez.

Miből áll egy napelemes rendszer?

Háromfajta napelem rendszert különböztethetünk meg, ezek pedig nemcsak a működésükben, hanem felépítésükben is kicsit eltérnek egymástól. Először nézzük, hogy miből áll egy “klasszikus”, úgynevezett visszatáplálós napelem rendszer.

Visszatápláló napelem rendszer felépítése

A tetőre először kerül egy tartószerkezet, amire majd a napelemek telepíthetők. Innen vezetékeken jut le az egyenáram az inverterig, ami váltóárammá alakítja a napelemekből érkező áramot. Így már az olyan fogyasztók is tudják hasznosítani a napelem által termelt energiát, amik az egyenárammal nem tudnának mit kezdeni. A többletáram a központi hálózatba kerül ennél a típusú rendszernél, valamint ha épp nem termel elég áramot a rendszer, akkor a hálózatból tudunk még vételezni. Ennek az oda-vissza töltésnek a mértékét egy külön villanyóra rögzíti.

Szigetüzemű napelem rendszer felépítése

A szigetüzemű napelem rendszer az előbbihez képest egy plusz elemmel rendelkezik, ez pedig a napelem akkumulátor, ugyanis a szigetüzemű rendszer a többletáramot nem a központi hálózatba, hanem akkumulátorokba tölti, így az később bármikor felhasználható. Ezzel a rendszerrel teljesen függetlenedhetünk a hálózattól.

A hibrid üzemű napelemes rendszer az előbbi kettőt egyesít magában, tehát vissza is tud táplálni a hálózatra, de akkumulátorok is csatlakoztathatók hozzá.

Ár tekintetében a visszatápláló napelem rendszer a legolcsóbb, hiszen ott az akkumulátorokon spórolhatunk, ám a függetlenség mértéke nem olyan, mint a másik két rendszer esetében.

A napelemek típusai 

A napelemeknek többféle fajtája található meg a piacon, a két fő csoport a kristályos (ezen belül monokristályos és polikristályos) napelemek, valamint a vékonyfilm rétegűek. A két fő típus két külön technológiával készül. Nézzük meg őket közelebbről!

Monokristályos napelem

A monokristályos napelemnél egy kristálytömb készül el először, majd felszeletelés után minden szelet többször is felületkezelést kap. Egymáshoz illesztett szilíciumrétegekből áll össze maga a napelem. Az ebbe a típusba tartozó napelemek elég jó hatásfokkal rendelkeznek (15-17%), és a teljesítményük sokkal jobb, mint a polikristályos társaiké, bár nem olcsók. Nem mindegy, hogy milyen dőlésszögben és tájolással kerülnek fel a tetőre, mert a szórt fényt kevésbé tudják hasznosítani.

Polikristályos napelem

A polikristályok napelemek nem egy homogén kristályból, hanem többől készülnek. A kész cellákat ónszalaggal forrasztják össze. Színe kékes és lilás, az előállítási költsége sokkal kedvezőbb, mint a monokristályosé, így természetesen a piaci ára is. A dőlésszögre és a tájolásra sem annyira érzékeny. Hatásfoka 14-16%. Mindezen tulajdonságai miatt ez a típus a legnépszerűbb nemcsak Magyarországon, de a világpiacon is. Háztartási felhasználáson túl erőművekben is előszeretettel használják ezt a típust.

Vékonyfilm rétegű napelem

Ennél a típusnál a szilíciumréteg gőzölés segítségével kerül fel a hordozórétegre. Így egy olyan felületet kapunk, amin egységesen terül el a félvezető réteg. Ennek a típusnak az előállítása olcsó és gyors, ám hatásfoka jóval elmarad az előző kettőétől, mert 6-8% között mozog. A magyarországi házakon nem igen alkalmazzák ezeket a típusokat, mert a melegebb, sivatagos klímán teljesítenek igazán jól.

Napelem árak áttekintése 

Az alábbiakban néhány konkrét eseten keresztül mutatjuk be, hogy mennyi kerülnek a különböző mértékű fogyasztásra kWh-ra kalibrált napelemes rendszerek. 

5kW

Az 5 kW-os fogyasztás esetén nagyjából 20.000 Ft körüli havi villanyszámlát jelent. Ha ezt napelemmel szeretnénk kiváltani, akkor nagyjából 2.000.000 Ft körüli összegre kell készülnünk. Ez persze plusz-mínusz változhat, attól függően, hogy hibrid, szigetüzemű vagy visszatáplálós rendszert szeretnénk. 

10kW

10 kW körüli fogyasztásnál már havi 30.000 Ft is lehet a villanyszámla, amit 3-4.000.000 Ft-ba kerülő napelemes rendszerrel lehet kiváltani. Itt tehát már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

14kW

Általánosan elmondható, hogy minél nagyobb teljesítményű napelem rendszert telepítünk, annál hamarabb térül meg az ára. Bár a 14 kW-os már 5.000.000 Ft feletti összegbe is kerülhet, ez az ár hamarabb térül meg, mint az 5 kW-os.

A napelem árak alakulása 

A napelemek árának változása sok tényezőtől függ. A különöböző állami támogatások és pályázatok idején igencsak felpörgött a napelemek telepítése. Szinte alig van olyan falu, ahol egy-egy ház tetején ne jelennének meg a napelemek. Ahogy az előbbiekben is láthattuk, az ár függ a napelem típusától, a teljesítményétől, a darabszámtól. Ezeken kívül magának a rendszernek a telepítése is hordoz még költségeket, hiszen meg kell fizetni a szakemberek munkáját, a mérőórákat.

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer esetén az akkumulátorok is plusz költségként jelentkeznek. 

Ha a konkrét számokat nézzük, akkor például egy 3kW-os napelem rendszer esetében egy darab napelem már kapható 40-50 000 Ft körül, ám ebből természetesen nem elég egy darab, ezért nagyjából 300 000 Ft-ra tehető a rendszeren belül a napelemek ára.

Milyen árban érdemes napelemet venni? 

Ár, ami alatt már nem éri meg…

Mint minden termékből, így napelemből is érhetők el gyanúsan olcsók a piacon. 30.000 Ft alatt például felejtsük is el a vásárlást, hiszen a napelemet nem egy-két, hanem több tíz évre vásároljuk. Ellen kell tudni állnia az időjárás változékonyságának, legyen az hó, jégeső, szél. A 40-50.000 Ft körüli összegért már lehet megbízható napelemet kapni.

Ár, ami felett már túlzás egy átlag felhasználó számára

Határ a csillagos ég napelemek terén is, hiszen ha rákeresünk az interneten, akkor találunk 100.000 Ft-os darabokat is. Egy átlag felhasználó számára természetesen ez már túlzás. A napelemes rendszert telepítő cég segíteni fog bennünket abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb méretű és teljesítményű, sőt márkájú napelemet válasszuk.

Cégeknek

A cégek számára megéri nagyban gondolkodni, hiszen náluk általában hely és forrás is bővebben állhat rendelkezésre. Kérhetünk árajánlatot külön céges napelemes rendszer telepítésére.

Mikor térül meg a napelem ára? 

Már a tervezés fázisában megnyugtató lehet látni azt, hogy mikor térül meg a napelem ára. Mivel hosszú távon kell gondolkodni, ezért években mérhető.

A megtérülés nagyban függ attól, hogy milyen teljesítményű a rendszerünk, tehát 10-15 év is lehet egy átlag fogyasztó számára, cégek esetében viszont akár 5-6 évvel is számolhatunk.

A napelem karbantartása 

Az az első lépés, hogy a napelem felszerelését és bekötését megbízható szakemberekre hagyjuk. Komoly problémát tud okozni ugyanis, egy nem megfelelően telepített napelem. Ha minőségi napelemet választottunk, akkor nincs túl sok teendőnk, hiszen a tisztítást legtöbbször elvégzi az eső. Ágak, levelek így is landolhatnak a tetőn, amiket természetesen el kell távolítani. A napelemek tisztítása nem történhet bármilyen szerrel és eszközzel, ezt is jobb a profikra bízni.

A napelemeket is szükséges időről időre ellenőriztetni, hogy megnyugodhassunk, minden rendben velük. A napelemes rendszer szervizelését, karbantartását a telepítő cégtől is igényelhetjük.

Válassz megbízható partnert a napelem telepítéshez!

Fontos, hogy olyan céget bízz meg, akinek lekövethető, ellenőrizhető múltja, és elégedett ügyfelei vannak. Mint ahogyan nekünk is… Bátran kérj tőlünk elköteleződésmentes ajánlatot!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések