A napelem teljesítmény mértéke és kiszámítása

A napelem teljesítmény mértéke és kiszámítása
2024.03.25.

Egy napelemes rendszer tervezésekor az első és legfontosabb kérdés, hogy mekkora teljesítményű rendszerre lesz szükségünk ahhoz, hogy a ház vagy lakás áramfogyasztását fedezni tudja.

Ehhez ismernünk kell azt is, hogy a rendszer lelkét képező napelemek mekkora teljesítményűek. Ezt nem kWh-ban fogjuk megkapni, hanem úgynevezett kWp (kilowattpeak) érték mutatja meg. Ismerkedjünk meg tehát ezzel az új mértékegységgel, és azzal, mitől függ egy napelem teljesítménye!

A napelem teljesítmény mértékegysége

Jöjjön tehát egy kis gyorstalpaló a kWp-ről. A nevében rejlő peak kifejezés egyébként csúcsot jelent, ami találóan fejezi ki azt, hogy a napelem ideális körülmények között nyújtott maximális csúcsteljesítményét tudjuk vele leírni. 

Mi a különbség a kWp és a kWh között?

Míg a kWp egy olyan névleges érték, ami azt mutatja meg, hogy milyen teljesítményre képes egy napelem, addig a kWh azt jelzi, hogy konkrétan az adott körülmények között, amik a legritkább esetben ideálisak, mennyi áramot termelt a napelem. Míg tehát az egyik egy általános érték, a másik tényleges, konkrét.

Melyik mit jelent?

A kWh (kilowattóra) az elektromos munka teljesítménye. A munkavégzés időtartama és a teljesítmény szorzatával is kifejezhető. Ezzel szemben a kWp a napelem névleges maximum teljesítménye.

Mit takar a peak, és miért fontos?

A peak azért fontos, mert amikor megtervezünk egy napelemes rendszert, akkor figyelembe kell venni, hogy az eddigi áramfogyasztásunk alapján mekkora teljesítményű rendszerre lesz szükségünk. Meggondolva azt is, hogy az év nagy részében nem a legideálisabb körülmények között dolgozik a napelem.

Mit takar a napelem névleges teljesítménye?

A napelem névleges teljesítménye tehát azt jelenti, hogy egy 1000 W/m2 fénynek kitett, 25 fokon működő napelem milyen teljesítményre képes. Az év nagy részében Magyarországon vagy ennél jóval hidegebb van vagy nyaranta jóval melegebb. Érdekes, hogy a 40 fokos hőség nem javítja a napelem teljesítményét

A napelem teljesítményét befolyásoló tényezők

Mint fentebb is említettük, a napelem működésének körülményei sokszor eltérnek az ideálistól, nézzük, mi minden befolyásolhatja a teljesítményt!

Az időjárás

A legkézenfekvőbb természetesen az időjárás, hiszen felhős vagy esős időben nem éri elég napsütés a napelemeket, így azok nem tudnak áramot termelni. Sajnos ugyanígy nem jó a túl meleg sem. A 20-25 fok, tiszta ég a legjobb a napelemek szempontjából.

A napsütéses órák száma

Fontos kérdés a napsütéses órák száma, ami egy országon belül is nagyon eltérő lehet. Nálunk például értelemszerűen a déli, délnyugati országrészek azok, ahol több napsütésre lehet számítani, ezzel szemben északon kevesebbre.

A napelem tájolása és dőlésszöge

A napelem nem önmagában kerül fel a tetőre, hanem egy úgynevezett tartószerkezetre erősítve. Ennek segítségével lehet beállítani a dőlésszöget, aminél a 40 fok a legideálisabb. Tájolás szempontjából pedig a déli fekvés. Ha ez nem is valósítható meg minden esetben, arra érdemes figyelni, hogy a dőlésszög 30 és 50 fok között legyen. A tájolás pedig a délin kívül még délnyugati és délkeleti is lehet.

A technológia minősége

A napelem teljesítményét nagyban befolyásolja az is, hogy milyen technológiával készült. Vannak ugyanis a monokristályos és polikristályos napelemek. A monokristályos jóval drágább, bár jobb teljesítményű, mint a polikristályos napelem. 

E kettőn kívül még vékonyfilm rétegű is kapható a piacon, ám ez inkább a szárazabb, sivatagosabb klímára való.

  • A napelemen kívül a panelek, szerelvények minősége is meghatározó.
  • A napelemes rendszer lelke az inverter, hiszen az egyenáramot ez alakítja át váltóárammá, amit már tudnak hasznosítani a házban található fogyasztók.

A megfelelő kivitelezés

Végül, de nem utolsó sorban az is befolyásolja a napelem működését, hogy hogyan kerül fel a tetőre. A legjobb anyagból is lehet rosszul dolgozni, ami hosszú távon a teljesítmény rovására megy. A napelemes rendszer tervezését és kivitelezését minden esetben csakis profi szakemberekre bízzuk. 

Egy ilyen rendszernél nincs helye az otthoni barkácsolásnak, hiszen az elektromos hálózat nem játék, komoly gondot okozhat a napelemek rossz bekötése. A megfelelő kivitelezés körébe tartozik még az utánkövetés is, ami ebben az esetben évente minimum egy ellenőrzést jelent. Ha közben bármi probléma adódik a rendszerrel, akkor a kivitelező cég rendszerint a szervizelést is el tudja végezni.

Ezért csökkenhet a napelem teljesítménye

Már a helyszíni felmérés során látják a szakemberek, hogy mik azok a tényezők a ház körül, amik negatívan befolyásolnák a napelem teljesítményét. Ezek közül van olyan, amit meg lehet szüntetni, és olyan is, amivel hosszú távon is számolnunk kell.

Árnyékoltság

Ezt a legkönnyebb orvosolni, hiszen ha egy-egy fa túlságosan a tetőre nőtt, akkor vagy vissza lehet metszeni, vagy átültetni, vagy másikat ültetni helyette, ha a kivágás az egyetlen megoldás. Ennél egy fokkal problémásabb az, ha valamilyen épület árnyékolja le a tetőt, de így is lehet találni olyan felületet, ami a leginkább napos részen található.

Légköri szennyeződés

Remélhetőleg a jövőben ebből lesz egyre kevesebb, miután a megújuló energiaforrások kora jön el. Addig azonban sajnos számolnunk kell vele. A városok ebből a szempontból terheltebbek, mint a falvak, ám fűtési szezonban, főleg a gázt nélkülöző helyeken, magas lehet a szálló por koncentrációja vidéken is, a nem megfelelő tüzelőanyagok miatt.

Felmelegedés

A napelem teljesítményét rontja, ha túlzottan meleg környezetben kell dolgoznia. Képzeljük el, hogy nyáron, amikor még árnyékban is 35 fok körüli a hőmérséklet, mennyi lehet a napsütésnek kitett napelem felületén. 

Bármilyen tetőn végzendő munka során, akár csak az eresztakarítás közben, nagyon kell figyelni rá, hogy véletlenül se érjünk a napelemhez, sőt ajánlott a védőszemüveg viselése.

Így számold ki a napelem teljesítményét!

Az egy dolog, hogy már tudjuk, mit jelent a kWp, de az egy másik, hogy ez mit jelent kWh-ban. Általában az mondható el, hogy egy 1 kWp teljesítményű napelem 1000-1200 kWh-t tud termelni, tehát nagyjából ezerrel kell szorozni a kWp értéket. 

Egy 10 kW-os napelemes rendszer tehát, ami már nem tartozik a legkisebbek közé (van 3 és 5 kW-os is) évi 12000 kWh-t termel.

Mekkora az ideális napelem teljesítmény?

Ez nagyon a háztól, a benne lévő fogyasztóktól függ, de az általánosan elmondható, hogy otthoni felhasználásra már a 3 vagy 5 kW-os napelem rendszerek is megfelelők.

Mennyi a napelem megtérülési ideje?

Minél nagyobb egy napelem teljesítménye, annál rövidebb idő alatt térül meg, ám sajnos annál drágább is, ezért sok dolgot figyelembe kell venni a tervezéskor. Ha esetleg gondolkodunk házbővítésen vagy elektromos autó vásárlásán, akkor indokolt lehet egy, a jelenlegi fogyasztásunknál nagyobb rendszer telepítése.

Napelemet szeretnél? Mi segítünk!

Ha gondolkodsz napelemes rendszer telepítésén, akkor keress minket! Lehet szigetüzemű vagy hibrid rendszer, mi otthon vagyunk a napelemek terén, sőt a Napelem Plusz Program 2024 kapcsán is szívesen képbe helyezünk, segítünk a költségvetés és a tervezés lépéseiben is. Kérj tőlünk ingyenes árajánlatot!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések