5kw napelem rendszer ár és más tudnivalók

5kw napelem rendszer ár és más tudnivalók
2024.02.28.

Egy napelemes rendszer tervezése azzal kezdődik, hogy a kivitelező céggel közösen kitaláljuk, mekkora rendszerre is van szükségünk. Ez nagyon sok tényezőtől függ, sőt a bruttó elszámolás bevezetésével eddig nem lényeges szempontok is előtérbe kerültek. Az alábbiakban egy 5 kW-os rendszer kapcsán mutatjuk be, hogy mekkora áramfogyasztás esetén, kiknek ajánlott, valamint hogy nagyjából milyen költségekre készülhetünk.

Mikor érdemes 5 kw-os napelem rendszert választani? 

A napelemes rendszer telepítése előtt a kivitelező cég helyszíni felmérést végez, melynek során kiválasztják a napelemek számára legmegfelelőbb helyet. A tervezési és árajánlat fázis része még az is, hogy a megrendelő fogyasztása alapján kikalkulálják, hogy mekkora rendszerre lesz szükség. Ebben az éves és a npi fogyasztás számít.

Ha egy 4-5 fős családnak évi 4000 kWh körüli a fogyasztása, akkor már megéri egy 5 kW-os napelem rendszert telepíteni. Ez a fogyasztás már havi 16-21 000 Ft körüli villanyszámlát jelent, tehát nem mindegy, hogy hosszú távon ezektől meg lehet-e szabadulni. 

Az eddigi nagyon kedvező szaldós elszámolással egyértelmű volt, hogy akár a visszatápláló napelem rendszer is jó megoldás lehet, hiszen az a legolcsóbb megoldás, a központi hálózatot pedig energiatárolóként lehetett használni. 2024. januárjától a bruttó elszámolás lép életbe azoknál, akik most szeretnének belevágni a napelemes rendszer telepítésébe. Ezzel párhuzamosan egyre több szó esik az önfogyasztásról is, ami abban segít, hogy az általunk megtermelt energiát fel is használjuk a házban, kiküszöbölve a hálózatot, és az áram adás-vételét.

Mostantól tehát egy napelemes rendszer tervezésénél ezt is figyelembe kell venni, úgy méretezve a rendszert, hogy az minél inkább az önfogyasztást támogassa. Ebből adódik, hogy a hibrid és a szigetüzemű rendszerek kora fog eljönni, a visszatáplálós pedig valószínűleg visszaszorul.

Miért éri meg 5 kw-os napelem rendszert választani?

Környezetbarát

A napenergia használata a fenntarthatóbb és tisztább jövő felé vezet, ezért ha fűtés- vagy hűtéskorszerűsítésen, az energiagazdálkodás optimalizálásán gondolkodunk, akkor a napelem a jó választás. A levegő, a talaj és a vizek tisztán tartása létfontosságú lesz az elkövetkező években, évtizedekben.

Gyors megtérülés 

Egy 5 kW-os napelem rendszer megtérülése nagyjából 8 év, bár ezt az önfogyasztás maximalizálásával tovább lehet csökkenteni. 

Közepes méretű energiaigény

Az 5 kW-os napelem rendszer az, ami már akár 3 fős háztartás esetén is jó választás lehet, hiszen egy közepes méretű energiafogyasztást vált ki. Minél nagyobb teljesítményű egy napelemes rendszer, annál többe kerül, tehát ez abszolút a középkategória. 

Támogatások

Az állami támogatások továbbra is igénybe vehetők a napelemes rendszerek kialakításánál, ezzel pedig jócskán le lehet faragni a költségekből.

Függetlenség

A napelemmel részben vagy teljes egészében ki lehet váltani a hálózatról vételezett áramot, ami nagy fokú függetlenséget biztosít. Az energiaárak ingadozása, a közelmúltban fellángolt konfliktusok kiszámíthatatlansága megmutatta, hogy milyen sérülékeny is tud lenni, a gáz- és áramellátás. Felértékelődött tehát az ezektől való függetlenség.

Mire van szükség az 5 kw-os napelem rendszer telepítéséhez?

A napelemes rendszerek részei

Az 5 kW-os napelemes rendszerek is a következő részekből áll: maguk a napelemek (5 kW-os nagyságú esetén (11-12 db), tartószerkezet, huzalok, kábelek, inverter, hibrid rendszernél mérőóra, napelem akkumulátor, a vezérléshez panel.

Mekkora terület kell hozzá?

Egy 5 kW-os napelem rendszer telepítéséhez megközelítőleg 25-27 négyzetméterre van szükség. Ezt még meg lehet oldani a tetőn, de ha valamiért (a tető anyaga, leárnyékoltsága) mégsem, akkor arra is van lehetőség, hogy a napelemek a földre kerüljenek, vagy a garázs, egyéb kisebb 

Milyen inverterre van szükség?

Az inverternek az a szerepe a napelemes rendszerekben, hogy a napelem által termelt egyenáramot váltóárammá alakítsa. Inverterből is sokféle van a piacon, de érdemes megmaradni a legjobb márkáknál (pl.: Huawei, Deye, Solaredge, Fronius).

Mi befolyásolja az 5 kw-os napelem rendszer árát? 

Árnyékoltság, tájolás, dőlésszög

Ahhoz, hogy a napelemek a legnagyobb hatásfokkal tudjanak működni a megfelelő dőlésszögben és tájolással kell őket telepíteni. A déli tájolás és a 40 fok körüli dőlésszög a legideálisabb. Ha tető ezt nem adja, akkor a tartószerkezettel lehet még finomítani, így tehát lapostetőre is könnyen telepíthető napelem. Lehetnek a tető közelében olyan fák, amiket ki kell vágni ahhoz, hogy a napelem ne legyen takarásban.

Napelem típusa és márkája

Napelemből is kaphatók olcsóbb, valamint drágább darabok. A márkát és a minőséget meg kell fizetni, de ez hosszú távon kifizetődő. A Longi, Astronergy, Q-Cells napelemeit bátran megvehetjük.

Napelem teljesítménye

Természetesen minél nagyobb teljesítményű egy napelem, annál drágább. Egy darab napelem már 40-50 000 Ft-tól elérhető például egy 3 kW-os rendszer esetében, ám mivel nem egy darabra van szükség, így több száz ezer forintra rúg maga a napelem ára.

Inverter minősége és típusa, kiegészítők

Az inverterek között is nagy lehet a szórás. Egy SolarEdge inverter például 300 000 Ft-ért is kapható. A Deye 5kW háromfázisú hibrid inverter azonban 1 millió Ft-ba is kerülhet, Huawei inverterek viszont már 500 000 Ft körül elérhetők. Egyéb kiegészítők (optimalizálók) is a költségekhez adódnak, de ezek általában már 10-30 000-es árkategóriájúak.

Telepítési költségek

Ha megvan a rendszerhez minden eszköz akkor még hátravan a telepítési költség. Ebben benne van a szerelési munkadíj, az ügyintézés a hatóságok felé (igény bejelentése, engedélyek megszerzése, stb.). A napelem telepítése ugyanis engedélyhez kötött.

5 kw-os napelem rendszer árak 2024-ben 

A fentiek után a fő kérdés, hogy végül milyen költséggel kell számolnunk egy 5 kW-os napelem rendszer esetén. Mivel láthattuk, hogy nagyon sok tényezőtől függ az ár, csak egy körülbelüli értéket tudunk kalkulálni, ami 2 millió forint körül alakul.

Az 5 kw-os napelem rendszer telepítési ára

A telepítési ár nagyon változó lehet annak függvényében, hogy mennyi előkészítő munka szükséges, milyen terepen kell dolgozni. A helyszíni felmérés után az árajánlatban részletesen látni fogjuk, hogy mennyi a munkadíj.

Mennyibe kerül az 5 kw-os napelem rendszer fenntartása? 

Az a jó hír, hogy a napelemes rendszereknél csak a kivitelezés egy egyszeri nagyobb beruházás, utána karbantartási költsége szinte nincs. Arra kell figyelni, hogy a napelemek tisztítása szakszerűen történjen, mert azzal is sokat lehet ártani. Jobb, ha inkább azt is a cégre bízzuk, hiszen a szervizelést is vállalják.

Miért válassz minket? 

Mi, az EnergOptimo Kft.-nél 10 éve foglalkozunk napelemes rendszerek telepítésével, sőt az elektromos fűtésben is otthon vagyunk. A telepítési munkákat nem adjuk ki alvállalkozóknak, hanem saját alkalmazottakkal végezzük.

Minden esetben ingyenes, elköteleződésmentes ajánlatot adunk. A honlapunkon számos korábbi megrendelőnk véleménye olvasható. Ráadásul nem csupán a tervezésben és a kivitelezésben számíthatsz ránk, hanem a szervizelésben is. 

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések