Napenergia Plusz Program 2024: az összes tudnivaló!

Napenergia Plusz Program 2024: az összes tudnivaló!
2024.03.27.

Egy napelemes rendszer telepítése nem olcsó mulatság, azonban szerencsére nem vagyunk magunkra hagyva ezzel. A Napenergia Plusz Program 2024 keretében az önerő mellett jelentős vissza nem térítendő támogatást kaphatunk ahhoz, hogy a házunkat még inkább kizöldítsük. Ezzel nemcsak magunknak teszünk jót, hanem az elkövetkező generációknak is

Az alábbiakban összeszedtük, hogy mit tartalmaz ez a program, kik pályázhatnak, mi az ügyintézés menete. 

Napenergia Plusz Program 2024 felhívás

A 2024. január 15-től életbe lépett Napenergia Plusz Program 2024 sok családnak jelenthet segítséget a napelemes rendszerek telepítéséhez. Nézzük meg pontosan, hogy mire lehet fordítani a program keretében elnyert összeget.

Mire lehet igényelni?

A támogatást napelemes rendszer és energiatároló telepítésére lehet igénybe venni, de kizárólag akkor, ha az adott épület még egyáltalán nem rendelkezik napelemmel. Tehát mindenképpen új beruházásnak kell lennie, a meglévő rendszerek átalakítása, bővítése nem oldható meg a támogatásból. Az inverter minimum és maximum mérete meghatározott, a két érték 4 és 5 kW. Az akkumulátor mérete szintén a minimum és maximum értékkel van megadva, ennek 7,5 és 10 kWh közé kell esnie.

Mennyi pénzhez lehet jutni?

A maximum összeg, amit támogatásként el lehet nyerni 5.000.000 Ft. Ez nem lehet több, mint az összes elszámolható költség 66%-a. A program keretösszege egyébként 75 800 000 000 Ft.

Mik a pályázás feltételei?

Ahhoz, hogy valaki pályázhasson legelőször egy úgynevezett előregisztráción keresztül kell az igényét bejelentenie. Szükséges hozzá önerő is, hiszen azzal kezdődik a folyamat. Meg kell szerezni továbbá a csatlakozási engedélyt, és a szolgáltatóval kötött új szerződést.

Mikor vagy jogosult a Napenergia Plusz Program 2024-re?

Néhány dolgot figyelembe kell venni, mielőtt valaki jelentkezik a programba, hiszen vannak olyan tényezők, amik kizáró okok lehetnek.

Ki jogosult a támogatás igénylésére?

 • Olyan természetes személy, aki cselekvőképes, nagykorú vagy gondnoki nyilatkozattal cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezett természetes személy
 • Rendelkeznie kell magyar adóazonosító jellel
 • Rendelkeznie kell magyarországi állandó lakhellyel, ami megegyezik a beruházás helyszínével
 • A lakóingatlanban résztulajdonnal, haszonélvezeti joggal vagy lakáscélú lízingszerződéssel kell rendelkeznie. 

Egy magánszemély egy pályázatot nyújthat be. Egy lakóingatlanhoz egy támogatást lehet igényelni. A programhoz kapcsolódó ügyintézések lebonyolításához ügyfélkapuval kell rendelkeznie a pályázónak vagy a meghatalmazottnak.

Kinek nem jár a támogatás?

 • Nem folyamodhat támogatásért az, akinek lejárt 60 napot meghaladó köztartozása van, ez alól csak az kivétel, aki részletfizetésre vagy fizetési halasztásra jogosult
 • Annak, akinek az ingatlana vállalkozás székhelye, telephelye, fióktelepe.
 • Ha az ingatlan tulajdonosai között vállalkozás is van.

A Napenergia Plusz Program 2024 költségei

Elszámolható költségek:

 • Előkészítés, pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyeztetés költsége. Ezek nem haladhatják meg a teljes költség 20%-át. Részei: ügyintézés az áramszolgáltatónál; tervezési-, csatlakozási- és mérési tervek elkészítése; IT kommunikáció, pályázati adminisztráció, mérőhely szabványnak való megfeleltetése
 • Eszköz- és anyagköltség. Ez nem haladhatja meg a teljes költség 70%-át. Részei: napelem, inverter, tároló, segédanyagok, szerelési eszközök, tűzvédelem, tartószerkezetek, informatikai segédeszközök, projekttábla
 • Munkadíj, ami a teljes költség 30%-a lehet legfeljebb.

Nem elszámolható költségek:

 • szállítási, kiszállási díj
 • a keletkezett hulladék elszállítása
 • átépítés, bővítés költségei, ideértve a tetőt is
 • a tulajdoni lappal kapcsolatos ügyintézés költsége
 • a Támogató által nem jóváhagyott termékek, munkák

Mennyire éri meg a Napenergia Plusz Program 2024?

Ha belegondolunk abba, hogy a jövő energiaforrását nem a fosszilis energiahordozók jelentik majd, akkor könnyen belátható, hogy igencsak megéri jelentkezni a programba. A napelem-telepítés költségei igen magasra is rúghatnak, de a Napenergia Plusz Program 2024 nagy segítség ennek lefaragásában.

A környezetvédelmi szempontok mellett remek pénzbefektetés is, hiszen 66%-ban vissza nem térítendő a támogatás, így a napelem ára sokkal hamarabb megtérül, mintha az egész projektet önerőből valósítanánk meg.

Napenergia Plusz Program előregisztráció - segítünk!

A Napenergia Plusz Program kiindulása az, hogy a pályázó részt vesz az előregisztráción. Az alábbiakban lépésről lépésre mutatjuk, hogy mivel jár ez, milyen dokumentumok szükségesek, meddig lehet jelentkezni.

 • A programra 2024. január 15-től folyamatosan lehet jelentkezni a keret kimerüléséig.
 • Az előregisztrációs kérelmet a https://napenergiaplusz.nffku.hu oldalon keresztül lehet benyújtani. A kérelemhez szükséges dokumentumok listája: 
  • tulajdoni lap másolata 
  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adóigazolvány)
  • a kérelem benyújtását megelőző elszámolási időszakról szóló áramszámla
  • Ha a pályázónak tulajdonostársai vagy haszonélvezője is van, akkor az ő beleegyező nyilatkozatuk. 
  • Ha a pályázó haszonélvezeti joggal rendelkezik, akkor a tulajdonos(ok) és egyéb haszonélvezeti joggal rendelkezők beleegyező nyilatkozata.
  • Bármi más olyan dokumentum, ami az adott lakóingatlan szempontjából lényeges lehet.
 • Támogatói kérelem benyújtása a https://napenergiaplusz.nffku.hu oldalon kersztül. Ehhez is szükség van különböző mellékletekre: igazolás a köztartozás-mentességről, vállalkozási szerződés költségvetéssel (ezt a kivitelező tölti fel), HMKE telepítésére irányuló csatlakozási kérelem
 • Előlegfolyósítás.
 • Időközi kifizetés.
 • Záró fizetés.
 • Záró elszámolás.

Miért csináld velünk?

Elsőre talán risztónak tűnhet a programba való jelentkezés, hiszen rengeteg dokumentumot kell előkészíteni, megtervezni a költségvetést és még sorolhatnánk. Egy megbízható kivitelező itt jön a képbe, mi ugyanis a munka oroszlánrészét elvégezzük, így sok gondot leveszünk a válladról. 

Mivel a pályázat kerete az idő előrehaladtával egyre fogy, ezért érdemes időben lépni. Ha gondolkodsz rajta, hogy belevágsz, keress minket bizalommal. Miben tudunk konkrétan segíteni? Kérhetsz tőlünk úgynevezett pályázati előkészítést, ami ráadásul ingyenes.

A pályázati előkészítés része a helyszíni felmérés, mely során megnézzük, hova telepíthető a napelemes rendszer, fontos, hogy a program a földre telepített rendszereket nem támogatja, tehát meg kell oldanunk a tetőn. Része a műszaki tanácsadás is, melynek keretében megnézzük, milyen teljesítményű rendszerre lesz szükséged ahhoz, hogy a fogyasztásod nagy része vagy akár a teljes lefedése megoldható legyen a napelemmel, sőt a legmegfelelőbb napelemet, invertert és egyéb eszközöket is egítünk kiválasztani. Megvalósítási javaslatot és telepítési rajzot is készítünk Neked, így láthatod majd, hogyan fog kinézni a telepített rendszer, mit kell esetleg átépíteni hozzá, ha árnyékolja valami a tetőt, akkor hogyan lehet azt megszüntetni. Ami pedig talán a legfontosabb, részletes költségvetést is összerakunk, hogy lásd, a támogatás mellett mennyi önerőre lesz szükséged, milyen költségekkel kell számolnod. Mindezek fényében pedig eldöntheted, hogy belevágsz-e, vagy sem.

Cégünk mindenféle napelemes rendszer telepítését vállalja a hibrid és szigetüzemű rendszerektől kezdve egészen a hálózatba visszatáplálósig (ami egyébként a szaldó elszámolás kivezetésével egyre kevésbé éri meg, erről lásd a következő cikkünket: Szaldó elszámolás, bruttó elszámolás?).

Bármi kérdésed van, keress minket telefonon és e-mailben, kollégáink örömmel segítenek. Egy napelemes rendszer telepítése nagy projekt, de nem kell ezzel egyedül megbirkózni. Hosszú távú előnyei pedig nemcsak a villanyszámlán fognak látszódni, de a tisztább lakókörnyezeten is.

Ingyenes ajánlatkérés itt!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések