Fordulat a napelem-támogatások terén?

Fordulat a napelem-támogatások terén?
2023.03.01.

Noha néhány évtizeddel ezelőtt a napelemes energiatermelés még kevéssé volt elterjedt, a napenergia mára világszerte meghatározó energiaforrássá vált. A napelemeket egészen a közelmúltig a magyar állam is kiemelt módon támogatta, azonban technológia gyors elterjedésével az országos elektromos hálózat nehezen tud lépést tartani, így október 31-ével megszűnt a korábbi szaldós elszámolás lehetősége. A legújabb hírek szerint mégis úgy tűnik, hogy a közeljövőben megszűnhet a betáplálási moratórium.

A napelem rendszerek egyre népszerűbbek

Tudhatjuk, hogy Nyugat-Európában elterjedtebbek a napelemes megoldások, azonban az elmúlt években Magyarországon is rendkívüli mértékben megnövekedett a megújuló energia népszerűsége. Amennyiben a 2019 és 2021 közötti időszakot nézzük, a lakossági naperőművek számra mintegy megmásfélszereződött – ráadásul a különböző támogatások a terjedés ütemének gyorsulását vetítették elő. Legyen szó CSOK-ról, zöld hitelről vagy éppen babaváró hitelről, sokan éltek a napelem fűtésre való kedvezményes átállás lehetőségével, így a közelmúltig aggodalomra legfeljebb az adhatott okot, hogy a kivitelezők tudják-e tartani a tempót a megrendelőkkel.

Az eddig megszokott rendszerben az egyes felhasználók visszatáplálhatták a hálózatra a fel nem használt, felesleges áramot, amely sok esetben lehetővé tette az igen takarékos áramfogyasztást. A napelem rendszerek széles körű használata, vagyis a lakossági erőművek által megtermelt áram széles körű visszatáplálása ugyanakkor az országos villamosenergia-hálózat komoly fejlesztéseit igényli, ami sajnos sokkal több időt vesz igénybe, mint ahogy a napelemek terjednek. Természetesen az, hogy az áramhálózatot fejleszteni kell, régóta ismert, ezért a szolgáltatók évek óta dolgoznak különböző fejlesztéseken. Legyen szó az E.On-ról, az MVM-ről vagy Opus Titászról, a hálózati beruházások évi több tízmilliárdos tételt jelentenek.

 

Új hírek az áramhálózat fejlesztése terén

Alaposan felforgatta a napelemes piacot a tavaly októberi bejelentés, miszerint a hálózat túlterhelésének veszélye miatt a korábbi módon nem lehet újonnan csatlakozni az energiahálózatra. A napelemek telepítése az új szabály szerint is lehetséges, azonban a felesleges energiát az új csatlakozók már nem táplálhatják vissza a rendszerbe. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan újabb fordulat jöhet, ami segítheti azokat, akik készen állnak a napelemes rendszerre való átállásra.

A legfrissebb hírek szerint az Energiaügyi Minisztérium vizsgálja, mely területeken milyen fejlesztés indokolt, és megelőlegezheti az azokhoz szükséges EU-s támogatásokat. Ez azért is ad okot reménykedésre, mert az energetikai ágazat több szereplője szerint valójában nem az ország egész áramhálózata szorul fejlesztésre, csupán egy kisebb része. A kormány ezen felül azt is bejelentette, hogy akkumulátortámogatási programot indít azok számára, akik a korábbi rendszer visszaállásáig nem tudnak csatlakozni a hálózathoz, így bízhatunk abban, hogy ismét fellendülhetnek a napelemes beruházások az ország számos területén.

Szeretne többet tudni a hibrid napelem rendszerek és a szigetüzemű napelemes rendszerek áraival kapcsolatban? Keressen minket most!

Vissza