Éjszakai áram kisokos: mennyit spórolhatsz valójában?

Éjszakai áram kisokos: mennyit spórolhatsz valójában?
2023.12.21.

Az éjszakai áram kifejezés sokáig egyet jelentett az olcsó árammal, amivel rendszerint a villanybojlereket működtették. Ma már hivatalosan nincs használatban ez a kifejezés, ám a kedvezményes áramvételezési lehetőség tovább él, sőt többféle kategóriára vált szét. Nézzük, ma mit értünk éjszakai áram alatt, vagy még inkább helyett.

Mi az az éjszakai áram?

Az éjszakai áram egy úgynevezett távvezérelt áram, ami este 22 órától reggel 6 óráig volt elérhető. Ebben az időszakban lényegesen kevesebb áramot fogyasztunk, hiszen az emberek többsége alszik, kivéve persze az éjszakai műszakban dolgozókat. Ezzel ellentétben nappal megnő az áramigény, hiszen mindenki használ valamilyen gépet a munkájához. 

Az éjszakai áram lényegesen olcsóbb, mint a nappali, ezért megérte olyan fogyasztókat ezzel használni, amiknek éjjel-nappal működniük kell. Az éjszakai áramhoz egy külön mérőóra is tartozott.

Árszabások lakossági felhasználók részére 

Jelenleg az éjszakai áram kategóriát nem fogjuk megtalálni a választható tarifák között, mert a helyébe lépett az alábbi 5 lehetőség. Nézzük, melyik mit takar, és kinek ajánlott.

A1 tarifa

Az A1 tarifa jelöli a legalapabb egy zónaidős áramot, ami minden napszakban ugyanannyiba kerül. Évenkénti leolvasás után történik az elszámolás. Lakossági fogyasztók számára választható. Évi 2523 kWh alatti fogyasztás esetén rezsicsökkentett áron juthatunk hozzá.

A2 tarifa

Az A2 tarifa már úgynevezett két zónaidővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy munkanapokon 22 és 06 óra között, valamint nyáron 23 és 07 óra között olcsóbban vételezhetjük az áramot. E két napszak ugyanis völgyidőszaknak minősül. Ez a tarifa szintén a lakossági fogyasztóknak lehet jó, mégpedig akkor, ha van olyan eszköz, berendezés, ami éjszaka működik. Kisfeszültségű vételezés szükséges hozzá, valamint két külön villanyóra

B alap tarifa

A B alap tarifa mintegy kiegészítésül választható az A1 és az A2 mellé. Napi 8 órán keresztül lehet a B alap áron áramot vételezni, ebből 4-6 óra csúcsidőn kívüli időszak. A különböző hőtárolós berendezések (mint például a bojlerek) működtethetők kedvezményesen ezen a tarifán. Ehhez a tarifához szükséges a vezérelt csatlakozási pont, ugyanis csak olyan berendezések esetén használható, amik nem dugaszolhatóan vannak csatlakoztatva. Lakossági fogyasztók számára érhető el.

B Geo tarifa

A B Geo tarifával a vezérelt áramkörhöz csatlakoztatott hőszivattyút lehet működtetni naponta 20 órán keresztül. Nem mindegy azonban, hogy milyen hőszivattyút használunk, ugyanis ahhoz, hogy ezt a tarifát igénybe vehessük, az eszköznek bizonyos feltételeknek meg kell felelnie. Ezekről az MVM oldalán lehet tájékozódni.

H tarifa

A H tarifa idényjellegű, ami azt jelenti, hogy nem érhető el egész évben. Október 15-től április 15-ig lehet igénybe venni, méghozzá olyan fogyasztóknak, akik különmért, kéttarifás mérővel rendelkeznek. Profilos elszámolás kell hozzá. Hőszivattyús fűtési rendszerekhez használható ez a tarifa.

Milyen eszközökhöz használhatjuk az éjszakai áramot?

Az éjszakai áramot leginkább hőtároló berendezésekhez tudjuk használni vagy fűtési rendszerekhez, hőszivattyúhoz. A villanybojlernek éjszaka is melegítenie kell a vizet, hogy mindig rendelkezésre álljon elegendő melegvíz. A bojlert például megéri éjszakai áramról működtetni, hiszen sokkal kedvezményesebb, mint a nappali.

Mikor kapcsol be az éjszakai áram?

Ez a választott tarifától függ, hiszen mindnél kicsit máshogy alakulnak a kedvezményes órák. Az A2 tarifánál például 22 órakor kapcsol be, de nyári időszakban ez egy órával eltolódik, akkor 23 órakor. A kedvezményes időszak reggel 6 vagy 7 óráig tart.

Az éjszakai áram bekötése 

A kedvezményes A2 vagy B tarifák igénylésénél figyelembe kell venni, hogy a vezérelt áramhoz való hozzáférést a házunkban is biztosítani kell, amihez a megfelelő képesítéssel rendelkező villanyszerelőt kell először kihívni. Az ő munkadíján kívül is merülhetnek fel költségek, mert előfordulhat, hogy az új mérőóra beszerelése kis bontással, átalakítással is együtt jár. Tehát nem kapjuk meg automatikusan a kedvezményes tarifát.

Mennyibe kerül az éjszakai áram?

A lakossági fogyasztók számára elérhető A2-es tarifában egy kWh áram bruttó 32,18 Ft. A B tarifában még olcsóbb, ott már csak 23,16 Ft egy kWh. 

Az éjszakai áram is beletartozik a kedvezményesen használt mennyiségbe? 

Az új rezsiszabályok értelmében azok a magyar háztartások, melyek felhasználási helyenként az éves átlagfogyasztás alatt maradnak, tehát 2523 kWh/év alatt, azok kedvezményes, rezsicsökkentett áron juthatnak továbbra is az áramhoz. A konkrét árakban elosztási területenként lehetnek apróbb eltérések, de az alábbiak nagyjából a sávok:

  • A1 és A2 tarifa esetén: 30,988 Ft-tól 43,409 Ft-ig
  • B alap tarifa esetén: 22,682 Ft-tól 23,520 Ft-ig

Ha a megadott mennyiségen felül fogyasztunk, akkor már lakossági piaci áron kell vételeznünk az áramot, ám még az is igen kedvezményes a valódi piaci árhoz képest.

  • Az A1 és A2 tarifa esetén a lakossági piaci ár 70,104 Ft/kWh
  • A B alap (régi, közismert nevén éjszakai áram) tarifa esetén pedig 60,935 Ft/kWh

Jól látható tehát, hogy a B alap tarifával igencsak lehet spórolni, ám ehhez már rendelkezni kell vezérelt csatlakozási ponttal. Ha olyan házban lakunk, vagy olyat vásároltunk, ahol eleve ki volt ez alakítva, azt érdemes megtartani és használni. Ellenben egy új kialakítása előtt fel kell mérni, hogy milyen költségek várhatók (új mérőóra, munkadíj, ügyintézés). Ennek fényében mérlegeljük, hogy szükséges-e.

A B Geo tarifa abból a szempontból kivétel, hogy ennél korlátozásmentesen vehető igénybe a rezsicsökkentett ár, amit a hőszivattyúk működtetéséhez lehet használni. Ezt a tarifát 2021. szeptember 1-ig lehetett igényelni.

Hogyan igényelhetek éjszakai áramot?

  1. Az igénylést mindenképp előzze meg annak felmérése, hogy a háztartásnak mennyi áramra van szüksége, mit szeretnénk a kedvezményes tarifával működtetni. Mint fentebb is láthattuk, a hőszivattyúkhoz való B Geo tarifa nem igényelhető bármilyen berendezéshez. 
  1. Ha a felmérés megvan, akkor a következő lépés az, hogy felvesszük a kapcsolatot a területileg illetékes energiaszolgáltatóval.
  1. Az egyik legfontosabb lépés, hogy megbízható, regisztrált villanyszerelőt találjunk, akit meg is hatalmazhatunk, hogy a továbbiakban járjon el helyettünk az ügyintézés során. Ehhez azonban nagyon meg kell nézni, hogy kivel dolgozunk együtt.
  1. Be kell szereltetnünk a fogyasztásmérő szekrényt.
  1. Az utolsó lépés az igény benyújtása, ehhez is találunk formanyomtatványt az adott szolgáltató honlapján.

5+1 vagy inkább 0. lépés: Az éjszakai áramnál van egy jobb megoldás, főleg akkor, ha hosszú távra gondolkodunk. Lássuk!

Éjszakai áram helyett…

Ha a jövőben azt tervezzük, hogy beruházunk egy hibrid napelemes rendszerbe, ami a hálózat mellett saját napelem akkumulátoron is képes tárolni az energiát, akkor az éjszakai árammal való bíbelődés felesleges, az arra szánt összeget érdemes a napelemre fordítani. 

Az áramszámla nagyságát ugyanis jócskán lefaragja, sőt le is nullázhatja egy napelemes rendszer. Nem hangzik rosszul, igaz? 

Ha kíváncsi vagy, mennyibe kerülne neked egy napelemes rendszer kiépítése, bátran kérj elköteleződésmentes ajánlatot tőlünk. 

Vissza