Hogyan növelhető az önfogyasztás mértéke?

Hogyan növelhető az önfogyasztás mértéke?
2024.02.28.

2024 januárjától egy új szabályozás lépett életbe a napelemes elszámolást illetően. Ennek hatására a régi szaldós elszámolás, ami igen kedvező volt, már nem érhető el. Ha meg akarjuk úszni a számunkra kevésbé előnyös bruttó elszámolást, akkor az önfogyasztásra termelést kell célul magunk elé tűznünk. Nézzük, ez miben áll!

Mi az önfogyasztás, és miért fontos?

Az önfogyasztás azt jelenti, hogy a napelemek által termelt energiát a házban lévő fogyasztók minél nagyobb mértékben, sőt akár 100%-ban felhasználják. Ez azért lett most különösen fontos, mert a szaldó elszámolás az újonnan telepítők számára már nem érhető el, és azoknak is csak 10 évig, akik még 2023. szeptemberéig jelezték a napelem-telepítési szándékukat. A bruttó elszámolással sajnos lényegesen rosszabbul járnak majd a fogyasztók, hiszen drágábban lehet csak megvenni a hálózatba visszatáplált áramot, mint amennyiért “eladtuk”. 

A cél tehát az, hogy az általunk megtermelt energia maradjon a háznál. Ez elsőre nem hangzik olyan bonyolultnak, de összetett feladat. Később még szó lesz erről részletesebben.

Az önfogyasztás és a napelem megtérülése

Általában véve azt mondhatjuk, hogy minél nagyobb teljesítményű egy napelemes rendszer, annál rövidebb a megtérülési ideje. Ennek tényleges, években mérhető hossza nagyon sok mindentől függ, de 10-12 év körül már vissza jöhet az ára egy hibrid napelemes rendszernek.

Ha az önfogyasztást helyezzük a fókuszba, akkor a megtérülési idő ettől eltérhet. Egyrészt, ha a termelt energiát akkumulátorokban tároljuk el a kevésbé napos időszakokra, akkor az a telepítési költségeket igencsak megdobja. Sajnos egy napelem akkumulátor nem tartozik a legolcsóbb beruházások közé, viszont segít elérni a hálózattól való teljes függetlenséget. 

Annak ellenére, hogy a kezdeti, egyszeri kiadások nagyobbak lehetnek az önfogyasztást szem előtt tartva, hosszabb távon mindenképp megéri az, ha a hálózatot kihagyhatjuk a rendszerünkből. Így nem kell az adás-vétel körüli hercehurcával foglalkozni, sőt 10 évig még lehet élvezni a szaldós elszámolást, ha a rendszerünket nem most üzemeltetjük be.

2024-től nem éri meg visszatáplálni a rendszerbe a megtermelt energiát

2024-től azért nem éri meg visszatáplálni a hálózatba az energiát, mert a bruttó elszámolás sajnos nem a fogyasztónak kedvez. A hálózat használari díján túl az ÁFA is terheli a szolgáltatótól visszavásárolt áramot. Ha belegondolunk, hogy azt a többletáramot, amit a mi napelemeink termeltek meg drágábban vehetjük meg, mint amennyiért eladtuk, akkor belátható, hogy ez hosszú távon nem tartható fenn. 

Szerencsére azoknak sem kell megijedniük, akiknek hálózatba visszatáplálós rendszerük van. Egyrészt, még 10 évig élvezhetik a szaldó elszámolást, utána pedig könnyen át lehet alakítani a napelemes rendszert hibriddé, ami azt jelenti, hogy akkumulátorok beszerelésével egyre inkább a hálózattól való függetlenedést célozzuk meg.

Az önfogyasztásra termelés ingyen van!

Míg tehát azért, hogy a többletáramunkat a hálózat tárolja, és onnan bármikor visszavételezhessük, fizetni kell, addig az önfogyasztással teljesen nullára hozható ki az áramszámla. Az persze a nehéz ebben, hogy az áramfogyasztásunk korántsem egyenletes. Éppen azokban a hónapokban, amikor a napelemek a legjobb teljesítménnyel dolgoznak, kevesebb áramra van szükségünk, hiszen például nem kell fűteni, nyáron sokáig világos van, ezért kevesebbet égnek a villanyok, többet vagyunk a szabadban, kevesebbet otthon stb.

Ezzel szemben pedig télen, amikor hamar sötétedik, előbb kapcsoljuk fel a villanyokat, fűtünk, többet vagyunk otthon, sokkal kevesebb energiát tudunk a napelemek segítségével megtermelni. Ebben az esetben jött jól eddig a hálózati áram. Van azonban néhány praktika, amivel optimalizálni tudjuk az áramfogyasztásunkat, annak érdekében, hogy akkor használjuk a több energiát, amikor nagyobb a termelés.

A megtermelt áram elraktározásában nagy szerepe van még az akkumulátoroknak, ahonnan ingyen tudjuk vételezni az áramot akkor, amikor a napelemek épp nem termelnek nagy hatásfokkal. A szigetüzemű napelemes rendszer például egyáltalán nem csatlakozik a hálózathoz, tehát minden áramot vagy rögtön fel kell használni, vagy akkumulátorokban el kell tárolni. 

Praktikus tanácsok az önfogyasztás mértékének növelésére

Nagyfogyasztók használata, töltése nappal

Van néhány olyan háztartási eszköz, amit például egy családi házban naponta működtetni kell. Ilyen a sütő, a mosógép, a mosogatógép, esetleg szárítógép, klíma. Ezeket mind lehet úgy használni, hogy lehetőleg a főbb termelési időre essen az az időszak, amikor be vannak kapcsolva. Kisgyermekek mellett otthon lévő szülő esetén ezzel nincs is probléma, de mi van akkor, ha már dolgozik mindkét szülő?

Ma már nemcsak a telefonokból érhető el smart típus, hanem a háztartási eszközökből is, ami segít abban, hogy távolról irányíthassuk őket. Így például a reggeli után be lehet pakolni a koszos edényeket a mosogatógépbe, viszont nem kell elindítani rögtön, hanem megvárhatjuk vele az áramtermelés szempontjából kedvezőbb időszakot. Ugyanígy járhatunk el a mosógéppel is, ám ott arra már figyelni kell, hogy a frissen mosott ruhák lehetőleg ne töltsenek fél napot a mosógépben. 

Többletenergia használata a fűtési rendszerben

A fűtési rendszereket is lehet úgy optimalizálni, hogy a többletenergia rásegít a gázos vagy hőszivattyús fűtésre. Egy családi házra méretezett hibrid napelemes rendszer valószínűleg nem elég ahhoz, hogy a teljes fűtést a napelem energiájával oldjuk meg, de mindenképp hozzá tud tenni, ezzel pedig a gázfogyasztást is csökkenteni lehet.

Fűtés és hűtés légkondícionálóval

Ha már fűtésrásegítés, akkor a légkondícionáló rendszerek például sokoldalúan használhatók annak érdekében, hogy az önfogyasztás nagyobb legyen. Nyáron a lakást vagy házat kellemesen le lehet hűteni, mire hazaérünk, télen pedig besegíthet a fűtésbe. Több légkondícionálóval be is lehet fűteni akár egy egész házat, azonban a hibrid napelem által termelt áram ehhez nem elegendő. Valószínűleg inkább csak támogatja a fűtési rendszert.

Okoseszközök, alkalmazások használata

Az előző praktikus tanácsoknak is szerves részét képezte az okos háztartási eszközök használata, hiszen a távolról is irányítható vagy programozható típusok nem igénylik azt, hogy feltétlen ott álljunk mellette, amíg működik. A telefonokra letölthetők olyan alkalmazások, amik segítenek optimalizálni a ház vagy lakás áramfogyasztását. Nyomon tudjuk követni, hogy melyik gép, mennyit fogyaszt, össze lehet hangolni a működésüket. 

Használati melegvíz készítő bojler 

Egy négyfős család esetén egy ilyen bojler évi 2400 kWh-t jelent. A használati melegvízre leginkább reggel vagy este van szükség, amikor nem igazán termel a hibrid napelem, de egy okoseszköz segítségével be lehet úgy programozni, hogy nappal vegyen fel áramot és akkor fűtse fel a vizet.

SmartMeter beépítése

Ez az eszköz segít nyomon követni azt, hogy a termelés és a fogyasztás mennyiben fedik egymást.

Okosotthonos vezérlés, okosinverter

A cél, hogy az összes fogyasztó a termeléshez képest legyen szabályozva, akkor vegyen fel áramot, amikor a termelés a legnagyobb.

Napelem rendszert telepítenél?

Ha gondolkodsz azon, hogy hibrid napelem rendszert telepíttetnél, akkor az EnergOptimo Kft.-re rábízhatod magad. A helyszíni felméréstől kezdve a tervezési és telepítési fázison át egészen az üzembe helyezésig számíthatsz szakértő csapatunkra. 

A helyszíni felmérést és a telepítési látványtervet ingyen adjuk, ezek után még kötelezettségek nélkül dönthetsz úgy, hogy mégsem szeretnéd kérni a hibrid napelemes rendszert. 10 év tapasztalattal a hátunk mögött sokféle terepen dolgoztunk már, így nyugodtan ránk bízhatod a napelemek helyének kijelölését. Kérj ingyenes ajánlatot!

Folyamatos távfelügyeletet és szakszerű, elérhető szervizszolgáltatást is nyújtunk, így bármilyen probléma esetén fordulhatsz hozzánk. 

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések