Napenergia tények és tévhitek: amit tudni érdemes

Napenergia tények és tévhitek: amit tudni érdemes
2024.04.30.

A magyar háztetőkön gombamód szaporodnak a napelemek. Szinte minden második ház tetején láthatjuk őket. Pályázati lehetőségek, támogatások segítik azt, hogy egyre több otthon átállhasson a zöldebb és fenntarthatóbb energia használatára. Az alábbiakban körbejárjuk, hogy mit is értünk napenergia alatt.

A napenergia definíciója

A Napból érkező sugarak nélkül nem lenne élet a Földön, hiszen a megfelelő hőmérséklet és fény létfontosságú az élővilág számára. Ez az elektromágneses sugárzás elképesztő mértékű, ami az ózonréteg nélkül tönkretenné a Földet. Azt az energiát nevezzük napenergiának, amit napelem segítségével tudunk a magunk számára hasznosíthatóvá tenni. A napelem ugyanis villamosenergiává alakítja a napenergiát. 

Honnan származik a napenergia?

A napenergia a Napból származik, így bátran mondhatjuk, hogy még évszázadokig fog energiával szolgálni. Ezért is érdemes az olyan energiaforrásokra átállni, amik nem merülnek ki még jó sokáig, szemben a fosszilis energiahordozókkal. Ezek használata nemcsak szennyezi a Földet, de a kinyerésük is jócskán megbolygatja az élővilágot.

A napenergia hasznosítása

A napenergia hasznosításának módja két csoportra osztható. Az egyik az aktív, a másik pedig a passzív. Nézzük, mit takar e kettő!

Aktív felhasználás

Aktív felhasználáson azt értjük, amikor valamilyen eszköz segítségével hasznosítjuk a nap energiáját, azaz átalakítjuk olyan energiává, amit már tudnak fogadni a fogyasztóink. 

A három fő ilyen eszköz a napkollektor, a napelem és a naperőmű. Ezek működése sem egyszerű, ugyanis a napelemből még egyenáram érkezik, ezt az inverter alakítja át váltóárammá, amit már a porszívótól kezdve a mosógépen át egészen az elektromos autóig tudunk használni.

Passzív felhasználás

A passzív felhasználás egyidős az emberiséggel, mert ez azt jelenti, hogy a lakhelyet úgy alakítjuk ki, hogy az minél többet el tudjon raktározni a nap hőjéből. Ez különösen is fontos volt akkor, amikor a házak fűtése még korántsem volt kielégítő. A házak tájolása ma is a nap útját követi, mert a hő mellett a fény is fontos a házon belül is. 

A klímaváltozással azonban nem csupán az lett fontos, hogy a napsütéses órákat hasznosítsuk, hanem az is, hogy óvjuk a házat a hőhullámok idején. Az árnyékolás és a ház hűtése lassan elengedhetetlen nyaranta. Szerencsére a légkondicionáló is működtethető napenergiával.

A napenergia előnyei

A napenergia legnagyobb előnye, hogy nem szennyezi a környezetet, nem fogy el, szemben a fosszilis energiahordozókkal. A napelem beszerzése ugyan egy egyszeri nagyobb költség, sajnos több millió forint, de viszonylag hamar megtérül az ára, onnantól kezdve pedig, hogy üzembe helyezték a napelemeket, elfelejthetjük a rezsi fogalmát. A fűtéstől kezdve a hűtésen át mindent meg lehet oldani az elektromos energiával.

A napenergia használatával nagy mértékben tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, hiszen szinte önfenntartóvá válhat a házunk. Ha a közlekedést is hozzávesszük, azaz ahova csak lehet biciklivel megyünk, valamint be tudunk szerezni egy hibrid vagy teljesen elektromos autót, akkor még ezt is meg tudjuk oldani a napenergia segítségével. 

Annál is inkább, mivel a napelemes rendszereket egyre inkább úgy érdemes kiépíteni, hogy az önfogyasztás mértéke minél nagyobb legyen. Ez azt jelenti, hogy az általunk termelt energiát ott helyben, a házban fel is használjuk, kiküszöbölve a hálózatban tárolást, és onnan visszavételezést.

A nagyobb ipari telepeken arra is van elég hely, hogy egész napelemparkok segíthessenek az energiaellátásban.

A napenergia hátrányai

Hátránya nem sok van. Az egyik, hogy viszonylag sokba kerül, ám szerencsére pályázatok és állami támogatások is igénybe vehetők a napelemek telepítéséhez. Ilyen a Napenergia Plusz Program is

A napsütéses órák száma nem tervezhető előre, így az energiatermelés is ingadozó. A nyári napokon értelemszerűen több energiánk lesz, viszont az őszi és téli hónapokban kevesebb. Érdekesség, hogy a nagy nyári forróság nem kedvez a napelem termelésének, inkább a 20-25 fokos hőmérséklet.

Hol hasznosítják a napenergiát?

A napenergiát nemcsak az otthonokban tudjuk hasznosítani, hanem az iparban és a mezőgazdaságban is. Ha abból indulunk ki, hogy a környezetet mennyire terheli ez a kettő, akkor könnyen belátható, hogy érdemes ezek működését is minél inkább kizöldíteni. Az ipar szinte minden ágazata rendkívül sok vizet és energiát használ, ezért lenne jó, ha ezeket mind megújuló energiaforrásból tudnánk megoldani.

A nagyobb ipari telepeken arra is van elég hely, hogy egész napelemparkok segíthessenek az energiaellátásban.

A napenergia tárolása

A hátrányok között már említettük, hogy a napenergia tárolása nem egyszerű feladat, ám annál szükségesebb, hiszen a kevésbé napos időszakokban az eltárolt energia képes ellátni a házat. Az egyik lehetőség a napenergia tárolására a napelem akkumulátor. A szigetüzemű rendszerekben például eleve szerepük van, hiszen ott nem áll rendelkezésre a hálózat. A hibrid rendszereknél ezzel szemben a központi hálózat is szolgálhat tárolóként, ugyanis a napos időszakokban termelt többletenergia feltölthető a központi hálózatba, és onnan visszavételezhető.

A központi hálózat használata tárolóként a szaldó elszámolás kivezetésével már nem éri meg annyira, mint a bruttó elszámolás idején, ezért érdemes ehelyett inkább az akkumulátoros megoldás felé mozdulni.

Érdemes Magyarországon napenergiába fektetni?

A napsütéses órák számát tekintve abszolút megéri, délen és nyugaton még hamarabb megtérül az ára, mint északon és keleten. Nem csupán lakossági felhasználásra érdemes napelemet beszerezni, hanem cégeknek is. Sőt, cégeknek méginkább, mert a magasabb áram ár és a folyamatos fogyasztás miatt itt még rövidebb megtérülési idővel lehet kalkulálni. 

Egy 5 kW-os akkumulátorral ellátott hibrid napelem rendszer kialakítása például 3 millió forint körül alakul, a megtérülése pedig 10-12 év között várható, de az önfogyasztás mértékének növelésével - azaz ha nappal kapcsoljuk be a villamos fogyasztóinkat, pl. mosógépet, porszívót, stb. - ez tovább csökkenthető. Egy ekkora rendszerhez 25-27 négyzetméter területre van szükség. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy napelemes rendszer, annál előbb térül meg a telepítési költsége.

Alapvetően háromféle napelemes rendszer közül választhatunk: visszatáplálós, hibrid és szigetüzemű napelemes rendszer. E három közül a hibrid napelemes rendszer az, amit használhatunk kétféleképpen. Napelem akkumulátorok segítségével képes szigetüzemben is működni, és áramszünet esetén működtetni a kulcsfogyasztókat, azonban biztonsági hálóként ott van a központi hálózat is.

Így aknázhatod ki legegyszerűbben saját magad számára a napenergiát 2024-ben

2024 január 15-től lehet igénybe venni a Napenergia Plusz Program 2024 keretében maximálisan igényelhető 5 000 000 Ft-ot. Ezt az összeget napelemes rendszerek és energiatároló telepítésére lehet igényelni. Már meglévő rendszert nem lehet belőle átalakítani. 

Egy ingatlanhoz egy támogatást lehet igénybe venni, valamint egy személy egyszer pályázhat. A pályázásnak számos feltétele van, többek között a pályázónak rendelkeznie kell magyar adóazonosító jellel, magyarországi állandó lakhellyel. A pályázat leírásában részletesen láthatjuk, hogy milyen költségeket lehet elszámolni, és melyeket nem. Ez fontos információ ahhoz, hogy tervezni tudjunk. 

Az Energoptimo Kft. segít előzetes költségvetést készíteni a Napenergia Plusz Programhoz, valamint a pályázás folyamatában is végig támogatják a pályázókat. A Napenergia Plusz Program segítségével még közelebb kerülhet a napelemes rendszer telepítése, érdemes utánanézni.

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések