• "A projekt-tervezéshez tisztelet és együttműködés, a kivitelezéshez pedig nagy szakértelem társul az Energoptimonál!" Lakner László, Lakner Winery

  "A projekt-tervezéshez tisztelet és együttműködés, a kivitelezéshez pedig nagy szakértelem társul az Energoptimonál!" Lakner László, Lakner Winery

 • "Extra igényeim voltak, ezek leszervezésében is partnerek voltatok. 5*-ot adok!" Apkó László, Schal-tech Kft.

  "Extra igényeim voltak, ezek leszervezésében is partnerek voltatok. 5*-ot adok!" Apkó László, Schal-tech Kft.

 • "Precíz, szervezett, összehangolt munkavégzés, pontosság, udvarias viselkedés." Kétdoki Kft., Dr. Gyergyói László

  "Precíz, szervezett, összehangolt munkavégzés, pontosság, udvarias viselkedés." Kétdoki Kft., Dr. Gyergyói László

 • „Ügyfélbarát hozzáállás, vevői igények pontos felmérésének személyes feltérképezése, az ügyféligények rugalmas kezelése” Bodócs József, Budapest

  „Ügyfélbarát hozzáállás, vevői igények pontos felmérésének személyes feltérképezése, az ügyféligények rugalmas kezelése” Bodócs József, Budapest

Energia optimalizálás garantált megtérüléssel

Keressen minket!

Kérdése lenne? Itt vagyunk, hogy segítsünk!

+3620 984 7328

+3670 385 6302

+3620 356 6600

service@energoptimo.hu

2600 Vác, Balassagyarmati út 29.

Hasznos Oldalak:

energia.lap.hu
futes.lap.hu
napelem.lap.hu 

Facebook oldal

Megosztás

Napenergia, a kimeríthetetlen energiaforrás

2019.05.22.

A napenergia a megújuló energia egyik ága, ahol az energiatermelés közvetlenül a nap sugárzása segítségével történik.

A két leginkább ismert napenergia hasznosító eszköz a napkollektor és a napelem. A napkollektornál a cél a napsugárzás által nyert hő hasznosítása, a napelem esetében a napsugárzás által elektromos áram termelődik, és a rendszer ezt az áramot hasznosítja. (Persze ezt az áramot bármire felhasználhatjuk, fűtésre, vízmelegítésre, világításra, számítógép, hűtő, mosógép használatára…)

Emiatt az eltérés miatt a két rendszer egy tetőn is tökéletesen “elvan” egymás mellett, hiszen más a rendszerek célja, egyre több tetőn találhatók meg a rendszerek egymás mellé telepítve.

Az emberiség számára a napenergia hasznosítása azért lehet jó hosszú távon, mert gyakorlatilag végtelen ideig el tud látni bennünket energiával. Ráadásul a nap az egész emberiség teljes éves energiaigényének megfelelő energiát egy nap alatt besugározza a földre.

Ennek a hatalmas mennyiségű energiának jelenleg csak egy apró töredékét hasznosítjuk.

Ez az energiaellátás ugyan nem 24 órás, de szerencsére pont akkor érkezik a legnagyobb mennyiség, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. Akkor van a csúcson a napsütés, és így az energiatermelés, amikor a gyárakban és irodákban a legnagyobb az energiaigény, évszakok szintjén pedig nyáron, amikor a légkondicionáló berendezések összességében óriási energiamennyiséget használnak fel.

Napkollektor

Az energiatárolás megoldására a kutatások folyamatosan zajlanak, hiszen nem csak a családok elektromos árammal történő ellátását oldaná meg egy kis méretű és nagy kapacitású akkumulátor, de teljesen átalakítaná a számítástechnikát, a mobiltelefonokat, és például az autózást is. Képzeljük csak el, hogy milyen lenne egy olyan autót használni, melyet soha nem kell tankolni, mert a tetején levő napelemes rendszer folyamatosan töltené a benne levő akkumulátor rendszert. Az autózás után pedig csak annyi lenne a feladat, hogy ne a garázsba parkoljunk, hanem hagyjuk kinn az autót a napon pár órára.

Ezek a megoldások nem a távoli jövő vágyálmai, mert több országban már engedélyezettek ezek az energiatároló rendszerek. A legismertebb közülük az otthoni használatra készült PowerWall és az ipari felhasználásra is alkalmas PowerPack. Ezekből többet összekötve már országok ideiglenes energiaellátása és energiastabilizálása is megoldható. Az napelemekkel segített elektromos autózás pedig már van ahol törvényi előírás. (Sajnos még nem Magyarországon.)

A nap hatalmas mennyiségű energiát sugároz felénk, egyre fejlődik a technika, hogy ezt egyre nagyobb mértékben hasznosítani is tudjuk. A napelemek így besegítenek az elektromos hálózat terhelésének a csökkentésébe, ha pedig az energiatárolást megoldjuk, a napenergia akár a teljes energiaigényünket képes lesz fedezni.

vissza