Napelemes rendszerrel csatlakozna a hálózathoz? Erről tudnia kell!

Napelemes rendszerrel csatlakozna a hálózathoz? Erről tudnia kell!
2023.05.03.

Az Európai Bizottság (EB) javaslatára Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes hálózati betáplálási tilalmat. Ameddig ez nem történik meg, addig is az ideiglenes korlátozást rendszeresen, legalább fél évente újra felül kell vizsgálnia a kormánynak műszaki és objektív tényezők alapján. Ha Magyarország a jövőben hozzá akar férni a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásokhoz, az EB javaslat csomagjába foglalt napelem kivitelezési reformokat és beruházásokat muszáj végrehajtania.

Nagyobb lett az igény, mint amit a hálózat be tud fogadni

Ahogy azt sokan tudják, tavaly október végi határidővel voltak befogadva az utolsó csatlakozási kérelmek, hiszen a kormány még abban a hónapban arra hivatkozva, hogy a hálózat túlságosan leterhelt, az újonnan létesített háztartási méretű kiserőművek, napelemes fűtési rendszerek hálózathoz való kapcsolódását átmenetileg szüneteltette. Ezzel a döntésükkel nem csak a napelemes rendszerek használatát bonyolították, de azok megtérülési idejét is jelentősen meghosszabbították. Döntésüket azzal indokolták, hogy több az igény a napelemek építtetésére, mint amit a jelenlegi hálózat be tud fogadni, ezért a szabályokon muszáj volt változtatniuk. Az akkor még be nem jegyzett kérelmekre már az új szabályozás lépett érvénybe, illetve bejelentették azt is, hogy innentől elsősorban csak a szigetüzemű napelem rendszerek telepítését engedélyezik.

Szigetüzemű rendszer csak saját termelésre

A szigetüzemű napelem rendszer telepítése, illetve maga a szigetüzem kifejezés annyit jelent, hogy az ingatlan napelemes rendszere egy teljesen önálló áramellátó egységet képez, vagyis nem kapcsolódik semmilyen formában a hálózatra, hanem egy belső rendszert működtet, teljesen függetlenlenül az áramellátótól. A szigetüzemű napelem rendszer telepítése némileg egyszerűbb, mert azonnal beüzemeltethető, nem kell az engedélyeztetéssel bajlódni, csak magával a bejelentéssel.

Ahogy az már fentebb is említve volt, jelenleg ott tartunk (a továbbra is fennálló nagy bizonytalanság mellett), hogy az Európai Bizottság javaslatára az energiahivatalnak folyamatosan felül kell vizsgálnia az ideiglenes korlátozást. Ugyanakkor konkrétumokat is várnak a kormány részéről azon ígéret apropóján, hogy a jövőben jelentősen szeretnék leegyszerűsíteni a hálózathoz való csatlakozási eljárást.

Cégünk szigetüzemű és hibrid napelemes rendszerek telepítésével foglalkozik – ha még most bizonytalan is lenne, keressen minket bátran, hogy szakértői közreműködésünkkel megtaláljuk az igényeihez legjobban passzoló megoldásokat!

Vissza