Napelemes rendszerek a mezőgazdaságban

Napelemes rendszerek a mezőgazdaságban
2022.11.09.

A környezetbarát energiaforrások a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet játszanak, így az Európai Unió környezetvédelmi stratégiájában is egyre jelentősebb a megújuló, alternatív megoldások alkalmazása.

Lássuk, a mezőgazdaság mely területein lehet érdemes napelem kivitelezésbe fogni!

Energiafelhasználás a mezőgazdaságban

Ha az Európai Unió tagállamait vizsgáljuk, megállapítható, hogy a mezőgazdaság nagyjából 9%-ban felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, éppen ezért fontos, hogy minél több területen alkalmazzunk megújuló energiaforrásokat. A felhasznált energiamennyiség jelentős részben szárításra, a növényházak fűtésére, illetve klimatizálására, a melegvíz előállítására, valamint öntözésre fordítódik, ám ezeken a területeken napelem telepítéssel nagymértékben hozzájárulhatunk a mezőgazdasági termelés ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Napelem rendszerek szárításra és növényházak fűtésére

A mezőgazdaság egyik legnagyobb energiaigényű része a szárítás, amely számítások szerint mintegy 20%-át teszi ki a mezőgazdaság energiafelhasználásának, de a növényházak fűtése is jelentős energiát emészt fel. Magyarország éghajlati sajátosságai miatt az üvegházak megfelelő hőmérsékleten tartását csaknem kilencven százalékban kell mesterséges fűtés segítségével biztosítani, ezért törekedni kell arra, hogy amilyen helyzetben csak lehetséges, a szükséges energiát napelemes rendszerekkel oldjuk meg, vagy napelemes technológiával egészítsük ki a hagyományos villamosenergia- vagy földgázalapú szárító és fűtési rendszereket.

Vízgazdálkodás napelem rendszerrel

Legyen szó állattartó telepek melegvízellátásáról, istállók padlófűtéséről vagy a vízművelésben használt melegvízről, a melegvíz előállítása a mai napig nagy részben földgázzal, illetve tüzelőolajjal történik, azonban egyre gyakoribb a különböző megújuló energiaforrások használata is, ideértve a biomasszát, a szél-, a víz-, a geotermikus, illetve a napenergiát is. Az állattartó létesítmények más épületekhez hasonlóan alkalmasak arra, hogy napelemekkel szereljük fel őket, így ilyen esetekben a napelem kivitelezés különösen egyszerű módja az energiaellátás kiegészítésének.

Mivel a napelemes technológiák sajátossága, hogy drága akkumulátorok nélkül a megtermelt energia csak nap közben hasznosítható, a napenergia egyes öntözőrendszerek számára ideális energiaforrásul szolgál. Bár nagy nyomást igénylő szórófejes öntözők esetén a rendszer kevésbé használható a szivattyúk energiaellátásához, kis nyomású, csepegtető öntözőrendszerek számára a napelem rendszer megfelelő méretezésével biztosítható a felhős időben is egyenletes szóráskép.

Napelemes fűtés rendszert telepítene, illetve Nobo infrapanelekkel biztosítana kellemes hőmérsékletet otthona számára is? Kérje ajánlatunkat!

Vissza