Napelem telepítés menete A-tól Z-ig

Napelem telepítés menete A-tól Z-ig
2024.05.28.

Az elmúlt években szerencsére már magyar háztetőkön is gombamód szaporodnak a napelemek. Ez egy nagyon örvendetes tendencia, hiszen a zöldebb energiára való minél szélesebb körű átállást jelenti. A napelem telepítése azonban korántsem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjon működni komoly szaktudásra van szükség. Nézzük, hogyan történik a napelem telepítése!

Mennyibe kerül a napelem telepítés?

A napelem telepítése milliós nagyságrendben mozog. Attól függően több vagy kevesebb, hogy mekkora és milyen típusú rendszert szeretnénk beüzemelni. A hibrid napelemes rendszerek és szigetüzemű rendszerek drágábbak, mint a “hagyományosabbnak” mondható, ám a szaldó elszámolási rendszer kivezetésével már nem éppen gazdaságos visszatáplálós rendszerek. 

Alaphangon is másfél és kétmillió forint az, amivel érdemes számolni egy napelemes rendszer esetében. Szerencsére az olyan állami programok, mint a Napenergia Plusz Program is, általában tartalmaznak vissza nem térítendő támogatás az új rendszerek telepítéséhez.

Napelemet nem csupán azért éri meg telepíteni, mert szinte nullára csökkenthető vele az áramszámla, hanem azért is, mert segít a függetlenedésben. Segítségével nem leszünk annyira kiszolgáltatva az áramellátásnak. 

A gazdasági és klímaválságok egyre inkább azt mutatják, hogy hosszú távon fel kell készülnünk arra, hogy a házunk, lakásunk fűtését, hűtését, energiaellátását amennyire csak lehet magunk oldjuk meg. Ehhez tökéletes segítséget nyújtanak a hibrid és a szigetüzemű napelemes rendszerek.

Napelem telepítés házilag

A napelem telepítését egyáltalán nem ajánlatos otthon, házilag megoldani, mert az áram nem játék. Egy rosszul bekötött rendszer nemcsak nem fog megfelelő napelem teljesítményt nyújtani, de emellett még tűzveszélyes is. 

Milyen hibák történhetnek napelem telepítés közben?

Mivel egy napelemes rendszer magán a napelemen kívül még számos más részből áll, ezért sok ponton lehet hibázni a telepítés során. A napelemeket például nem tudjuk közvetlenül a fogyasztóinkra kötni, mert a napelem egyenáramot termel, ezt még át kell alakítani váltóárammá. Itt jön a képbe az inverter, ami elvégzi ezt a feladatot. 

Vegyük sorra, mennyi minden sülhet el balul egy napelem telepítés során.

Rossz dőlésszög, tájolás

A napelem nem önmagában kerül fel a tetőre, hanem egy úgynevezett tartószerkezet segítségével. Ezzel lehet beállítani a napelemek megfelelő dőlésszögét. A napelemek hatásfoka ugyanis nagyban függ ettől. A 40 fokos dőlésszög és a déli tájolás a legkedvezőbb. 30 és 50 fokos dőlésszög, valamint délkeleti és délnyugati tájolással még 90% körüli teljesítményt tudunk előcsalogatni a napelemből. A tartószerkezetnek hála akár lapostetőre is szerelhető napelem.

Nem elég erős a tartószerkezet

Az előbbi pontból már láthattuk, hogy mekkora szerep jut a tartószerkezetnek, a rendszer legfontosabb elemeit az tartja, ezért nagyon erősnek és strapabírónak kell lennie. Olyan anyagból készül (általában rozsdamentes acél), amelyik ellenáll az időjárás viszontagságainak is. Tél, nyár, eső, hó, szél, mindent bírnia kell. Az tehát nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű legyen.

Nem szakszerű beszerelés

Már az eddigiekből is látszik, hogy a napelemes rendszer beszereléséhez nemcsak egy szakértő villanyszerelő szükséges, de a rendszer összehangolásához, a vezetékek megfelelő elhelyezéséhez, egyéb szerelési munkákhoz is mind mind szakemberek kellenek. Ha nem szakszerűen telepítenek egy rendszert, akkor abból komoly baj is lehet, ezért mindig győződjünk meg a kivitelező cég megbízhatóságáról, referenciáiról, értékeléseiről. 

Rossz minőségű panelek, tartószerkezet, inverter, amikor a spórolás az első

Ha valamin, akkor a napelemes rendszeren nem szabad spórolni, itt bizony a minőségi napelemet, invertert kell választani, mert a cél az, hogy több tíz éven keresztül megfelelően működjön a rendszer. 

Hiányzó engedély

A napelemes rendszerek telepítése engedélyhez kötött, többféle dokumentumot be kell nyújtani az áramszolgáltató felé is. A kivitelező cégek között több olyan is akad, akik maguk végzik ezek beszerzését, nem kis terhet levéve így a megrendelő válláról. Ha pályázni szeretnénk a Napenergia Plusz Program keretén belül, akkor annak dokumentációjában is kaphatunk segítséget a telepítést végző cégtől.

Napelem telepítés szakemberrel

Ha néhány szóban szeretnénk összefoglalni azt, hogy miért is érdemes inkább telepítő cégre bízni a munkát, akkor azok az alábbiak lennének:

  • biztonságosabb
  • jár hozzá garancia
  • nagyobb tapasztalat a szerelés, szükséges eszközök, legjobb márkák terén
  • gyorsabb
  • a telepítés után bármikor elérhető a szervizszolgálat

Hibrid napelemes rendszer telepítése

A hibrid napelemes rendszer azért nagyon jó választák, mert napelem akkumulátorral kiegészülve szigetüzemű rendszerekként is tudnak funkcionálni, ám ha erre még nincs szükségünk, akkor a hálózatba is vissza tudjuk táplálni a többletáramot, valamint vételezhetünk akkor, amikor szükségünk van rá. 

A visszatáplálós rendszereket azért javasoljuk egyre kevésbé a megrendelőknek, mert a szaldó elszámolás eltörlésével, a bruttó elszámolás bevezetésével már nem éri meg a központi hálózatot használni áramtárolóként.

A hibrid napelemes rendszerekkel tehát kétféle rendszert kapunk úgymond. A telepítése során ugyanazokon a lépéseken kell végigmenni, mint a másik két típus esetében, ezeket a következőkben részletezzük is.

A napelem telepítés menete nálunk

Nézzük lépésről lépésre, hogy mi a napelem telepítés menete, mire lehet számítani az egyes munkafázisoknál.

Felmérés

Minden egy helyszíni szemlével kezdődik, melynek során a szakemberek felmérik, hogy hova kerülhetnek majd a napelemek, nem vet-e árnyékot egy nagyobb fa a tetőre. Ezen túl zajlik egy előzetes felmérés arról is, hogy az évi és havi áramfogyasztás alapján mekkora rendszer lenne ideális a számunkra. 

Az a cél, hogy az újonnan telepített rendszerek minél inkább növeljék az önfogyasztás mértékét, azaz a helyben termelt áramot a ház fogyasztói lehetőleg használják is el. Így kikerülhető a hálózat áramtárolóként való használata.

Árajánlat 

A helyszíni szemle és a rendszer nagyságának kikalkulálása után pontos árajánlatot adunk, melyből a megrendelő tételesen láthatja, hogy mennyibe kerülnek a rendszer egyes részei, továbbá a munkadíj, az új mérőóra, az engedélyek és minden más dokumentáció. 

Engedélyek beszerzése

A szerződéskötés után a kivitelező cég segítségével meg tudjuk szerezni a szükséges engedélyeket, valamint elküldjük a napelem telepítési igényt a szolgáltatónak.

A rendszer telepítése 

Ha az előbbiek mind megvannak, akkor kezdődhet a rendszer telepítése, elsőként a tartószerkezet tetőre szerelésével.

A tartószerkezet és panelek felszerelése

A tartószerkezet a napelemes rendszer alapja, ez felel azért, hogy a napelemek biztonságosan kerüljenek fel a tetőre. Akárcsak a házak esetében, ha az alapozás hibás, akkor azt az épület egésze megsínyli, és utólag nehéz javítani.

Bekötés

Ha minden napelem a helyén van, akkor következik az inverter bekötése, onnan pedig a ház hálózatára csatlakozás.

Próbaüzem

Mielőtt a rendszert “magára hagynák” a szakemberek, elvégeznek egy próbaüzemet, ahol még kiderülhet, ha valami nem tökéletes.

Bejelentés

Ha a próbaüzemmel minden rendben, akkor a szolgáltatónak bejelentjük a rendszer elkészültét és üzembe helyezését.

Mérőóra cseréje

A napelem telepítés része még a mérőóra cseréje is, amin a betáplált és vételezett áram mennyisége is mérhető, rögzíthető.

Érdekel a napelem telepítés?

Kedvet kaptál ahhoz, hogy napelemes rendszered legyen? Kérj tőlünk ingyenes helyszíni szemlét és árajánlatot! 

10 éves tapasztalattal a hátunk mögött, összeszokott, profi telepítőcsapattal, szervizháttérrel várunk elérhetőségeinken!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések