Napelem tájolás: a legfontosabb szabályok

Napelem tájolás: a legfontosabb szabályok
2024.06.27.

Egy napelemes rendszer hatékonysága sok tényezőtől függ. A telepítés során számos aprónak tűnő dologra is oda kell figyelni, többek között arra, hogy milyen dőlésszögben kerülnek fel a tetőre a napelemek, valamint arra is, hogy milyen tájolással. Az alábbiakban azt vesszük sorra, hogy mik a napelem tájolás legfontosabb szabályai.

Mit jelent a napelem tájolás?

A tájolás szóban már benne rejlik az, mire vonatkozik. Az égtájak szerint beszélhetünk északi, déli, keleti és nyugati tájolásról. A napelem nemcsak a ház tetejére kerülhet, hanem az udvaron álló melléképületek, garázs tetejére, sőt a földre is. A napelem tájolásán tehát annak a felületnek a tájolását értjük, ahová a napelem kerülni fog.

Miért fontos a megfelelő napelem tájolás?

A megfelelő napelem tájolás a napelem hatékonysága miatt fontos. Már az sem mindegy, hogy az országon belül mely részen lakunk, hiszen délen értelemszerűen több a napos órák száma, mint északon. Ezt is figyelembe kell venni akkor, amikor megtervezzük a napelemes rendszert.

Nem szorul különösebben magyarázatra, hogy miért fontos az, hogy a napelem a legjobb hatásfokkal működjön. A megtérülési idő annál rövidebb, minél inkább ki tudjuk használni a napelemek teljesítményét

Szigetüzemű napelemes rendszer esetében például teljesen a napelemek által termelt energiára vagyunk utalva, hiszen ennél már nincs jelen a hálózat biztonsági háttérként. 

Ahhoz, hogy az akkumulátorok folyamatosan a megfelelő töltöttségi szinten legyenek, sokat lehet tenni a rendszer beállításánál. Az inverter például képes szabályozni azt, hogy mikor töltse fel a rendszer az akkumulátort, mikor vételezzen onnan energiát.

Ez az ideális napelem tájolás

A legideálisabb napelem tájolás a déli tájolás 40 fokos dőlésszög mellett. Ekkor ugyanis, optimális időjárási körülmények között 100%-os hatásfokkal tud működni egy napelem. Az időjárási tényezőt azért emeltük ki külön, mert érdekes módon a túlzott meleg nem segíti a napelem működését. A 25 fok körüli hőmérséklet és a zavartalan napsütés a leginkább napelem barát hőmérséklet.

A déli mellett jónak mondható még a délkeleti és a délnyugati tájolás, valamint a 30 és 50 fokos dőlésszög. Ezekkel a paraméterekkel 90-95 %-os hatásfok érhető el. Az egyik legkevésbé hatékony tájolás és dőlésszög a nyugati 90 fokos. Ebben az esetben már csak 50% körüli a napelem hatásfoka. Láthatjuk, hogy nagyon nem mindegy, hogyan pozícionáljuk a napelemeket.

Mit kerüljünk a napelem tájolása során?

A napelem tájolása esetén kerülni kell mindenfajta árnyékolást. Lehetnek ezek fák, szomszédos épületek. Az előzetes helyszíni felmérés során a szakemberek mindent alaposan szemügyre vesznek, és ha szükséges, akkor sor kerülhet egy kis tereprendezésre. 

Fák esetében például elég lehet azoknak az ágaknak a visszavágása, amik rálógnak a tetőre, magát a fát nem kell bántanunk. A tetőre túlságosan rádőlő, vagy a ház mellett túl nagyra növő fa egyébként is veszélyforrás lehet, főleg a klímaváltozás következtében egyre gyakoribb és hevesebb zivatarokban, szélben.

Az előbbiekben láttuk, hogy melyek a legoptimálisabb tájolási irányok, tehát értelemszerűen a többit kerülni kell. Ha a tető nem ideális ebből a szempontból, akkor szerencsére további lehetőségek állnak még a rendelkezésünkre, ezekről kicsit később még szó lesz.

Napelem tájolása lapostetőn: erre figyelj!

Megfelelő körültekintéssel lapostetőre is helyezhető a napelem. Itt ugyebár a dőlésszöget a tartószerkezettel lehet optimálissá tenni. A lapostetőknél még az fontos, hogy a teherbírása megfelelő legyen, ugyanis az egyenként akár 20 kg súlyú napelem panelek komoly terhelést jelentenek a tetőre nézve. Mivel nem egy darab napelem kerül fel a tetőre, a kisebb rendszerek esetében sem, így jókora súllyal kell számolni. 

Amikor a tető nem optimális megoldás

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a tetőre nem lehet biztonságosan felszerelni a napelemeket. Ha például nádból van a tető vagy túlzottan tagolt, akkor az nem alkalmas a napelem rendszer telepítésére. Ilyenkor is vannak alternatív megoldások, lássuk, melyek ezek! Telepíthető a rendszer a földre, egyéb kisebb melléképület tetejére (pl.: garázs).

Mikor érdemes a földre telepíteni a napelemes rendszert?

Az előbbiekben láthattuk, hogy ha a tető valamiért nem bírja el a rendszert, olyan anyagból van, ami nem teszi lehetővé a telepítést, akkor a földön is megoldható az elhelyezés.

Ebben az esetben is tartószerkezetre kerülnek a napelemek. Itt is nagyon fontos a megfelelő tájolás, valamint az, hogy semmi ne vessen árnyékot a napelemekre, lehetőleg egyik napelem se a másikra.

A földön is számolni kell a széllel, esővel, és a földhöz való közelség miatt talán a koszolódás lehetősége is nagyobb, mint a tetőn elhelyezett napelemek esetén. A földön elég sok hely kell a napelemek telepítéséhez, így ez csak akkor megoldás, ha nagy telkünk van. Kétségtelen, hogy nem túl esztétikus egy nagy napelempark a földön, de ha nincs más választás, akkor be kell vállalni ezt a negatívumot.

Milyen tényezők befolyásolhatják még a napelem hatásfokát?

A napelem hatásfokát legfőképpen a tájolás, a dőlésszög és az időjárás befolyásolja. Az időjárásra nem lehetünk hatással, de az első kettőre igen. Ezen kívül természetesen a bekötés, telepítés módja sem mellékes. A legjobb napelemnek is romlik a hatásfoka, ha nincs megfelelően telepítve, arról nem is beszélve, hogy veszélyes is lehet. Jól tudjuk, hogy az áram tűzveszélyes, ezért mindenképp megbízható szakemberekkel kell végeztetni a napelemes rendszer telepítését. 

A napelem hatásfokát ronthatja még az is, ha elhanyagoljuk a rendszert, nem figyelünk a karbantartásra. Időnként szükség van ugyanis a napelemek tisztítására, a rendszer ellenőrzésére.. Akár a tetőn, akár a földön helyezték el a napelemeket, előbb utóbb egy alapos tisztítás rájuk fér. Nem szabad azonban bármilyen mosószerrel és kefével nekik esni, ezt is érdemes a telepítő cégre bízni. A rendszer távfelügyelete, időszakos ellenőrzése szintén része a teljeskörű szolgáltatásnak.

A napelem márkája és minősége sem utolsó szempont a hatásfoknál, hiszen sajnos egy olcsóbb napelemtől nem várhatjuk ugyanazt a hosszú távú kifogástalan működést, mint egy drágább, minőségibb darabtól.

Bízd profikra a napelem tájolását és telepítését!

Ha egy olyan céget keresel, amelyik a fentiek szellemében és tudatában telepít napelemet, akkor kérj tőlünk árajánlatot és helyszíni felmérést! 

Csapatunk 2014 óta telepít nemcsak napelemes rendszereket, mostanra a hibrid napelem rendszerek szakértőivé váltunk.. A lakossági fogyasztáshoz optimalizált rendszerek mellett foglalkozunk a vállalati szférával is, így vállalkozások is bátran kereshetnek minket!

Folyamatos távfelügyeletet és elérhető, biztos szerviz hátteret kínálunk, így az első kis hibaüzenetnél meg tudjuk beszélni a teendőket. Nem adjuk ki a szerelési munkákat alvállalkozónak, hanem a saját szakembereinkből álló, összeszokott csapat végzi a telepítést. 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor keress minket elérhetőségeinken

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések