Napelem megtérülés: erre számíthatsz!

Napelem megtérülés: erre számíthatsz!
2024.05.28.

Egy napelemes rendszer telepítése nem olcsó mulatság. Hosszú távon gondolkodva azonban mindenképp megéri, ha figyelembe vesszük azt, hogy egy évben mennyit költünk rezsire.

A napenergiával szinte mindent meg tudunk oldani a fűtéstől, hűtéstől kezdve a fogyasztók és az elektromos autó áramellátásáig. Sok tényezőtől függ az, hogy hány év alatt térül meg a belé fektetett pénz. Az alábbiakban ezt járjuk körül.

Mennyibe kerül egy napelemes rendszer? 

Mivel minden napelemes rendszer más és más nagyon nehéz pontos árat mondani, inkább csak nagyságrendeket tudunk kikalkulálni. A rendszer típusa, mérete, teljesítménye, a részeinek minősége mind mind befolyásolja az árat.

Alapvetően háromféle napelemes rendszer létezik, ezek a hálózatba visszatáplálós, a hibrid napelemes rendszer és a szigetüzemű napelemes rendszer. Az áruk ebben a sorrendben egyre nő, hiszen a szigetüzemű rendszernél a hálózat már nem vesz részt a többletáram tárolásában, ezt kizárólag napelem akkumulátorok végzik, amik jócskán megdobják a költségeket.

Nézzük a körülbelüli árakat a hibrid rendszer esetén, ami azért igen jó választás, mert egyszerre szigetüzeműként és visszatáplálósként is tud funkcionálni. 

A hibrid napelemes rendszer ára is nagyban függ attól, hogy hány kWp-s rendszert telepíttetünk. Ha 1 kWp-t veszünk alapul, akkor 5-600 000 Ft körüli összegre kell számítanunk, 1,5 kWp nagyságú rendszernél pedig már 800 000 Ft-ra. Ez a méretű rendszer egy családnak még kevés lesz, 4-5 főnél már érdemes 5 kWp-es rendszert kiépíteni, ennek az ára pedig már jóval 1 millió Ft fölé kúszik. 

Elsőre ijesztőek ezek a számok? Szerencsére viszonylag gyakoriak az állami támogatások, például legutóbb a Napenergia Plusz Program.

Hogyan számolhatjuk ki a napelem megtérülési idejét?

Nézzük meg, milyen adatok alapján tudjuk kiszámolni a napelem megtérülési idejét!

Termelési adatok

Egy napelemes rendszer megtérülési ideje legfőképp azon múlik, hogy egy év alatt mennyi áramot tudunk termelni a napelemekkel. A cél az, hogy teljesen kiváltsuk a hálózatot. 

Az önfogyasztás mértékének növelése, maximalizálása is azt szolgálja, hogy az általunk termelt energiát el is használjuk “ott helyben”. Ehhez olyan rendszerre van szükség, amihez napelem akkumulátorokat is lehet csatlakoztatni. Ilyen a szigetüzemű és a hibrid napelemes rendszer.

Bekerülési költség

A napelem megtérülésekor a másik fontos adat, hogy mennyibe került a telepítése. Mivel egy rendszer több millió forint is lehet, nagyon nem mindegy, hogy mennyi önerő kell hozzá, és mennyi az állami támogatás.

A villamos energia ára

A villamosenergia árának alakulása nagyon sok mindentől függ. Gazdasági és energiaválságok, a klímaváltozás csak néhány ezek közül. 

A napelemes rendszerek legnagyobb előnye, hogy függetleníteni tudjuk magunkat ezektől a folyamatoktól legalább részben. Arról nem is beszélve, hogy a környezetünkért is sokat tehetünk ily módon.

A fenti tényezőket figyelembe véve viszonylag egyszerűen kiszámolható a napelemes rendszer megtérülési ideje. Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi árakkal számolva 10 év körüli megtérülésre számíthatunk

Mi befolyásolhatja a napelem megtérülési idejét?

Lássuk az okat a tényezőket, amik befolyásolhatják a megtérülési időt!

A napsütéses órák száma

Amikor a napelemes rendszer megtérülési idejét kalkuláljuk, akkor a napelem teljesítményét vesszük alapul, vagyis azt, hogy ideális körülmények között mennyi áramot termel adott idő alatt. Az ideális körülmények alatt a 25 fokos hőmérsékletet és zavartalan napsütést értjük. Könnyen belátható, hogy egy év alatt nem sokszor fordul elő ez a legideálisabb helyzet. Országon belül is változik az, hogy milyen időjárásra számíthatunk. Délen kedvezőbb a helyzet, míg északon kevesebb a napsütéses órák száma. A napelem teljesítményét egyébént kWp- ben (kilowatt peak) mérjük.

A napelemes rendszer minősége, mérete

Sokféle márkájú napelemet, invertert, akkumulátort találhatunk a piacon. Fontos, hogy a valódi minőséget tartsuk szem előtt. A következő márkákban például bátran megbízhatunk: AEG, Fronius, Huawei, SolarEdge. A minőségen kívül a méret is számít, hiszen minél nagyobb teljesítményű egy rendszer annál rövidebb lesz a megtérülési idő.

Tájolás, dőlésszög

A napsütéses órák számán kívül az is nagyon lényeges, hogy a napelem a megfelelő dőlésszögben és tájolással kerüljön fel a tetőre. A 40 fokos dőlésszög és a déli tájolás a legkedvezőbb a teljesítmény szempontjából.

Növekvő energiaárak

A bizonytalanul változó energiaárak jócskán felértékelik a napelemes rendszereket, amikkel egy kiszámíthatóbb energiaellátást tehetünk lehetővé.

Plusz költségek hibrid rendszereknél (pl.: akkumulátor költség)

A háromfajta napelemes rendszer közül a hibrid és a szigetüzemű drágább, mint a hálózatba visszatáplálós, hiszen azok akkumulátorral is fel vannak szerelve. 

Ez megdobja a kezdeti költségeket, ám hosszú távon sokkal kifizetődőbb, mint a visszatáplálós, főleg a szaldóelszámolás megszűnésével, de erről még lesz szó később.

Mennyi energiát tudunk megtakarítani a napelemes rendszerrel?

Ha egy 4 kW-os rendszert veszünk alapul, akkor a megtakarított energia mennyisége 4800 kWh is lehet évente. Ez persze a legideálisabb számítás. Ha belegondolunk, hogy ezt a mennyiséget már a saját rendszerünk termelte meg, akkor mindenképpen elégedettek lehetünk.

Összegszerűen a megtakarítás az előbbi példa esetén évi 200 000 Ft körüli összeget jelent, ám ez persze nagyban függ az áram aktuális árától.

Napelem megtérülés bruttó és szaldó elszámolás esetén

A szaldó elszámolás, főként az évi szaldó elszámolás a fogyasztó számára nagyon előnyös és egyszerű volt, hiszen évente egyszer kellett elszámolnia a szolgáltatóval. Egy óra folyamatosan rögzítette, hogy mennyi energiát vett ki a fogyasztó a rendszerből, valamint mennyit töltött vissza. Az éves elszámoláskor a kettő közötti különbséget kellett rendezni. Ha többet vettünk ki a hálózatból, akkor mi fizettünk, ha többet töltöttünk fel, akkor mi kaptunk vissza annak megfelelő összeget.

A bruttó elszámolás ezzel szemben azt jelenti, hogy külön díjszabással számolnak a szolgáltatók a vételezett és a betáplált áram esetében. Míg a betáplált áramért 5 Ft-ot kapunk kilowattóránként, addig mi drágábban vételezhetjük az áramot.

Sajnos a bruttó elszámolás miatt egy visszatáplálós rendszer már kevésbé éri meg, tehát annál sokkal nagyobb megtérülési idővel kell számolni, mint a szigetüzemű és a hibrid rendszerek esetében.

Napelem megtérülés kalkulátor: mennyire pontos?

Az interneten található különböző napelem kalkulátorok mindig csak egy megközelítő számítást tudnak adni, hiszen az időjárást nem tudják figyelembe venni. 

Az is elképzelhető, hogy a hibrid rendszert csak később egészíti ki a megrendelő akkumulátorral, ami változtat az eredeti kalkuláción. Éppen ez a fajta kétféle használat az, ami vonzóvá teszi a hibrid rendszert, hiszen például a szigetüzemű nem köthető rá a hálózatra, míg a hibridnél nyitva áll ez a lehetőség is.

A napelemes megtakarítás első lépése

Ha megjött a kedved ahhoz, hogy belevágj egy napelem telepítési projektbe, akkor ne habozz, kérj tőlünk ingyenes ajánlatot!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések