Napelem élettartam: mitől függ és meddig tart?

Napelem élettartam: mitől függ és meddig tart?
2024.04.30.

Mivel a napelemes rendszer kialakítása igen költséges, mindenki azt szeretné, ha az elkészült rendszerhez nem kellene hozzányúlni hosszú évekig. Szerencsére egy jól karbantartott rendszer esetében ez így is van, hiszen a megfelelően telepített és használt napelemek nem szorulnak folyamatos szervizelésre. Az alábbiakban összeszedtük, mi befolyásolja a napelem élettartamát, hogyan hosszabbítható.

Mekkora a napelem várható élettartama?

Mivel a napelemekben úgynevezett mozgó alkatrészek nincsenek, anyagában tud csak tönkremenni, valamint a teljesítménye kezd romlani az idő előrehaladtával. A szilícium cellák, amik a napelemet alkotják, idővel elhasználódnak. Az anyag romlásán túl a külső tényezők is folyamatosan gyengítik a napelemet. Bár úgy lettek tervezve, hogy ellenálljanak a magas hőmérsékletnek, a tűző napnak, a jégesőnek és a szélnek, azért előfordulhat, hogy a napelem karcos lesz vagy valamilyen szennyeződés kerül rá.

A napelem nem önmagában kerül a tetőre, hanem egy tartószerkezet segítségével. Ez rozsdamentes acélból készül, ami jól bírja a környezeti terhelést. 

A fentiektől függetlenül egy napelem élettartama akár 25-30 év is lehet, persze ez sok mindentől függ, például a gyártótól, a napelem minőségétől. Lássuk részletesebben, hogy mitől is függ egy napelem élettartama!

Mitől függ a napelem élettartama?

A napelemes rendszerekben a napelem élettartama csak az egyik tényező. A rendszer része még több más elem is, amik ugyanúgy elromolhatnak. Nézzük, melyek ezek!

Az akkumulátor élettartama

A szigetüzemű napelemes rendszer és hibrid napelemes rendszer részei az akkumulátorok, amik elég drágák, az élettartamuk pedig sajnos - jelenleg - csak 6 év körül van. Ez az egyik olyan probléma, amit az akkumulátorgyártásnak meg kellene oldania, hiszen egyre több akkumulátort használunk, nemcsak a napelemes rendszerekben, hanem máshol is. A használt akkumulátorokat azután meg kell semmisíteni, ez a következő olyan fázis, ami nagyon meg tudja terhelni a környezetet.

Az inverter élettartama

Míg napelem akkumulátor nélkül igen, addig inverter nélkül nem működik a napelemes rendszer. Ez az az eszköz ugyanis, ami a napelemből érkező egyenáramot átalakítja váltóárammá. Az inverterek élettartama jóval elmarad a napelemekétől, mert csak 10-15 év. Ennyi idő elteltével valószínűleg cserélni kell őket. A megbízható inverter márkák, mint például a Fronius, a DEYE vagy a Huawei garanciát jelentenek.

A tartószerkezet élettartama

A tartószerkezet az, ami biztosítja a napelem megfelelő illeszkedését a tetőn, felelős azért, hogy a legnagyobb szélben is a helyén maradjon a napelem. Mivel a tartószerkezet nagyjából a legegyszerűbb eleme a napelemes rendszernek, nincs is benne sok minden, ami tönkremehet. 

Ha valóban megfelelő anyagból készült, akkor akár 50 évig is jó lehet. Tehát nem ez fogja leghamarabb megadni magát. Lapos tető esetében kiemelten fontos a tartószerkezet, mert annak segítségével lehet beállítani a megfelelő dőlésszöget. 

Egyéb tényezők

A fentieken kívül magunk is tehetünk azért, hogy a napelemes rendszerünk minél tovább kifogástalanul tudjon működni. Ennek egyik fontos eleme a rendszeres napelem karbantartás, ami mindig szakemberekre kell bízni. 

Ha megfelelő márkájú és minőségű napelemet, invertert vettünk, akkor számíthatunk arra, hogy minőséget kapunk a pénzünkért. 

Hiába azonban a legjobb minőségű napelemes rendszer, ha nincs szakszerűen telepítve, akkor nem fog megfelelően működni. Nagyon fontos, hogy megbízható telepítő céget találjunk, akik a tervezési fázistól kezdve a segítségünkre lehetnek. Kérhetünk előzetes helyszíni felmérést is, aminek során megállapítják a szakemberek, hogy mekkora rendszerre lehet szükségünk, melyik a legideálisabb hely.

Az eltérő típusú napelemek élettartama

Nézzük meg, hogyan befolyásolhatja a napelemek élettartamát a típusuk. 

Monokristályos napelem

A monokristályos napelem egyetlen kristálytömbből készül. Ezt szeletelik fel, majd minden egyes szelet felületkezelést kap többször is. Ennek a fajta napelemnek nagyon jó a hatásfoka és a teljesítménye is. Ezek a napelemek 20-25 év élettartamot is kibírnak.

Polikristályos napelem

A polikristályos napelemek nem egyetlen tömbből készülnek, hanem többől. A dőlésszögre és a tájolásra nem annyira érzékeny, árban pedig sokkal megfizethetőbb, mint a monokristályos napelem. Nemcsak a házak tetején jelenik meg, hanem erőművekben is. Ez a típus is 25 év körüli élettartamú.

Vékonyfilm rétegű napelem

A vékonyfilm rétegű napelemnél a szilíciumréteget gőzöléssel viszik fel a hordozórétegre, amin így egységesen terül el a félvezető réteg. Ennek a típusnak olcsó és viszonylag gyors az előállítása. Az a gond adódik viszont vele, hogy a hatásfoka csak 6-8% körüli, sokkal kevesebb, mint az előző két típusé. Sivatagosabb klímán működik jól. Élettartama is elmarad az előző kettőétől, csak 15 év körüli.

Mekkora teljesítményromlásra lehet számítani?

A napelemek teljesítménye sajnos az idő előrehaladtával romlik, ezt nem lehet elkerülni. Az első 10 évben nagyjából 5-10%-os teljesítményromlás várható a napelemeknél, 20 év után pedig ez akár meg is duplázódhat.

Valóban megtérül a napelem ára?

Biztosan megtérül, hiszen egy, a fogyasztásunkhoz igazított napelemes rendszerrel nullára lehet kihozni a rezsit. A ház teljes energiaigényét lehet fedezni vele, ezt szorgalmazza az önfogyasztás mértékének maximalizálása. A bruttó elszámolás bevezetése óta ugyanis kevésbé éri meg a hálózatba visszatáplálni a többletenergiát. 

Így, hogy a Napenergia Plusz Program keretében vissza nem térítendő támogatás is igényelhető a napelemes rendszer telepítéséhez, még hamarabb megtérül az ára. Érdemes tehát most belevágni. Természetesen a telepítés elindításához szükség van önerőre is. A pályázatnak számos feltétele van, és az is meg van határozva, hogy mit lehet elszámolni a pályázaton belül, és mit nem.

Cégünk segít a pályázat beadásában, előkészítésében is, hogy biztosan minden papír meglegyen, ami szükséges a sikeres pályázáshoz.

Mire jó a napelem garancia?

Sok mindenre igénybe szoktunk venni garanciát. Ez véd minket, vásárlókat, hogy a pénzünkért biztonságot is kapjunk. A napelemes rendszereknél kétféle garancia is létezik. Nézzük most ezeket!

Termék garancia

A termék garancia a napelemes rendszer egyes elemeinek garanciáját jelenti (tehát magát a napelemét, az inverterét, akkumulátorét, kábelekét, stb.)

Termelési garancia

A termelési vagy teljesítmény garancia a napelem ideális körülmények között nyújtott teljesítményét garantálja. Ahhoz, hogy a maximális teljesítményét tudja nyújtani a napelem több dologra is szükség van. Ezeket pontokba szedve olvashatod alább.

Ha hosszú életű napelemet szeretnél

  • Keress fel minket, kérj tanácsot, és bízd szakemberre a telepítést!
  • Ne spórolj a napelem, a tartószerkezet, az inverter és az akkumulátor minőségén! Keresd a megbízható márkákat!
  • Fontos a rendszeres, szakszerű karbantartás, ezt mindig bízd szakemberekre! A karbantartás része a tisztítás is, erre is szükség lehet. Nem szabad akármilyen tisztítószerrel vagy szivaccsal nekiesni, mert meg is sérülhet a napelem teteje.

A hibrid napelemes rendszerek azok, amikbe manapság a leginkább megéri befektetni. Ezek olyan napelemes rendszerek, amik tudnak csatlakozni a központi hálózathoz, ám napelem akkumulátorral is ki lehet őket egészíteni, tehát részben szigetüzemű rendszerekként is tudnak funkcionálni. 


 

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések