Mit kell tudni a jelenlegi napelemes elszámolási rendszerről?

Mit kell tudni a jelenlegi napelemes elszámolási rendszerről?
2023.03.23.

Az elmúlt évtized napelemes boomja nem kis mértékben volt köszönhető az úgynevezett szaldós elszámolásnak. Miután a kedvező árú szaldós rendszer 2024. január elsejével megszűnik, felmerül a kérdés, mi várható a közeljövőben a napelemes piacon. Lássuk, mit tudunk a jelenlegi szabályozás részleteiről!

Mi is az a szaldós elszámolás?

Az évi szaldós elszámolás fogalmával valószínűleg mindenki találkozhatott, aki az elmúlt években napelem rendszert építtetett ki otthonában, vagy tervezi a beruházást. Ez az elszámolási forma lényegében azt jelentette, hogy a napelemek által megtermelt, de nem felhasznált, így a hálózatba visszatáplált árammennyiség és a felvett energia különbözete adta az elszámolás alapját. Ez a konstrukció lehetővé tette, hogy azt az energiamennyiséget, amit a felhasználó akkor volt kénytelen felvenni a rendszerből, amikor a napelemek nem biztosítanak energiát vagy kevesebbet termelnek (éjszaka vagy borús időben), kedvezményes áron vásárolhassa meg. A szaldós elszámolás óriási mértékben segítette a napelem rendszerek terjedését, hiszen biztosította a gyors megtérülési időt.

Mi jön a szaldós elszámolás után?

Az, hogy ki milyen elszámolási formákra számíthat, jelenleg még szakmai körökben is kérdéses, hiszen az új elszámolás részletei nem ismertek. Korábban úgy lehetett tudni, hogy a már telepített vagy az év végéig használatbavételi engedélyt szerző napelem rendszerek esetében a berendezés lecseréléséig érvényben marad a korábbi éves szaldó elszámolás, azonban a rendszerhasználati díjakat tárgyaló új szabályozás szerint 2024. január 1-jétől ezekre a rendszerekre havi szaldós elszámolás vonatkozik majd, és ez is csupán 10 évig. Az ezután telepített rendszerek vélhetően bruttós elszámolásban vásárolhatják meg a szükséges energiát a szolgáltatótól, ami más tarifát határozna meg a feltöltött és a vásárolt árammennyiségre.

Invertercsere a betáplálási stop idején

Fontos tudni, hogy jelenleg betáplálási stop van érvényben az újonnan telepített napelem rendszerek esetében, így érdemes számításba venni, hogy a visszatáplálás lehetősége nélkül milyen módszerekkel tehető a lehető leginkább megtérülővé egy új napelem rendszer. Különösen érdemes odafigyelni a rendszer bővítése, illetve invertercsere esetében.

Az inverter a napelem rendszer egyik legfontosabb eleme, hiszen ez az a berendezés, amely a napelemcellák által megtermelt egyenáramot a háztartás számára is hasznosítható váltakozó árammá alakítja. Új inverter vásárlása esetén éppen az elszámolási formák bizonytalansága miatt érdemes hibrid berendezést választani, amely képes szigetüzemű napelem rendszerként is működni, illetve a megtermelt áramot vissza is tudja táplálni az áramhálózatba. A hibrid napelemes rendszer ilyen módon egyaránt csatlakoztatható akkumulátorhoz és az áramhálózathoz is, segítve a folyamatos, zavartalan áramellátás biztosítását.

Szigetüzemű hibrid rendszerek gazdaságos üzemeltetése

Amennyiben nem, vagy csak korlátozott mértékben van lehetőség a megtermelt áram hálózatba történő visszatáplálására, több energiatárolási lehetőséget is használhatunk, segítve a napelemes fűtési rendszerek működtetését és a háztartási energia minél gazdaságosabb felhasználását.

    • Akkumulátorok: működésüket tekintve a hibrid rendszerek először az akkumulátorokban tárolja a megtermelt többletenergiát, és csak akkor kezdi azt a hálózatra tölteni, amikor az akkumulátorok töltöttsége eléri a maximumot. Ez lehetőséget teremt arra, hogy csak akkor vásároljunk a szolgáltatótól áramot, amikor nincs más lehetőség.
    • Elektromos autók: az elektromos autók is képesek a megtermelt áram tárolására, ennek azonban az a feltétele, hogy nap közben ne használjuk a gépjárművet.
    • Használati meleg víz előállítása: a napelemes üzemeltetésű villanybojlerekkel csúcsidőben teljesen felmelegíthetjük a háztartás számára használt meleg vizet, amelyet este használhatunk fel.

Szeretne többet tudni a hibrid és szigetüzemű napelem rendszer telepítéséről? Lépjen velünk kapcsolatba, és kérje napelem kivitelezési szolgáltatásunkat!

Vissza