Mi mindenre használható még egy napelem rendszer?

Mi mindenre használható még egy napelem rendszer?
2022.10.15.

Szándékos, hogy így tettük fel a kérdést a címben, hiszen az emberek többségének a napelemekről a fenntartható, környezettudatos fűtés, a gazdaságos melegvíz-előállítás, de legfőképpen a 0 forintos villanyszámla jut elsőre eszébe.

Pedig a sokoldalúan felhasználható napelem rendszerekben több is van, mint azt gondolnánk.

Lakossági és ipari szegmensben is népszerűségüket annak köszönhetik, hogy felhasználási területük rendkívül szerteágazó, így maximálisan az egyedi igényekre, helyzetekre szabható, hogy napelem rendszer telepítés után mire, és milyen módon hasznosítjuk a fenntartható energiát.

A következőkben négy példát szeretnénk bemutatni.

 

 

A napelem rendszerek további felhasználási területei

  • közvilágítás;
  • öntözés, szivattyúzás;
  • kommunikáció;
  • villamoserőművek részleges vagy teljes körű helyettesítése.

Közvilágítás – kézenfekvő, mert ha otthonunk teljes energiaellátását biztosíthatja a napelem, miért ne lehetne ugyanezt használni középületek, közterületek megvilágítására is. Kis és nagy települések szemmel látható összegeket is megtakaríthatnak, ha a vezetékes áramellátás helyett inkább egy környezettudatosabb megoldás után néznek. Sok helyen nehézkes vagy egyáltalán nem megoldható a hálózat utólagos kiépítése, így ilyenkor is jobb napelem rendszer telepítésében gondolkozni.

Öntözés, szivattyúzás – a mezőgazdaság területén is előszeretettel alkalmazzák a napelemeket, mert a napenergiával működtetett szivattyúk nem csak megbízhatóbban, de gazdaságosabban is üzemeltethetőek, így a termés vízellátása minden körülmény között biztosítva lesz.

Kommunikáció – mobilszolgáltatók átjátszóállomásain, tv-állomásokon egyaránt találkozhatunk hatékonyan és megbízhatóan működő napelemekkel. A kommunikáció fenntartásában is komoly szerepük van a napelemeknek, főképp a már fentebb is említett, utólagos, nehézkes vagy lehetetlen hálózatkiépítés miatt.

Villamoserőművi szegmens – a tiszta, megújuló energiaforrások fontosságára és a bennük rejlő lehetőségekre már több országban is kiemelten felfigyeltek. Erőmű méretű napelemparkokkal a többé-kevésbé már elavult villamoserőművek modern és környezettudatos rendszerekké alakíthatóak.

Ha szeretne többet is megtudni a napelem fűtésben rejlő óriási lehetőségekről, ha közelebbről is megismerné a Nobo fűtőpanelek működését, érdeklődjön munkatársainknál!

Vissza