Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer?

Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer?
2022.10.21.

Az elmúlt hónapokban minden az energiaárakról és a fűtésről szólt, és ki tudja, mikor lesz vége az energiakrízisnek, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a megújuló energiák fontosságát.

Szerencsére egy napelem rendszer telepítésével bármely családi ház energiahasználata megoldható, sőt, a villanyszámlák sok esetben nem csak csökkenthetők, de akár búcsút is mondhatunk nekik. De mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer ára?

Napelem fűtés energiahatékony módon

Egy napelemes rendszer hosszú távú befektetés, ezért fontos, hogy a napelem telepítés előtt minden megrendelő körültekintően járjon el. Hiszen a napelemeket többféleképpen is alkalmazhatjuk attól függően, hogy mekkora teljesítményt szeretnénk elérni, illetve mik a lehetőségeink. Akár néhány napelem felszerelésével is kiegészíthető egy háztartás energiaellátása, azonban egy jól megtervezett rendszerrel a napelem rendszer a fűtést és az elektromos autó töltésére fordítandó elektromos áramot is képes fedezni.

A napelemes fűtés rendszer előnyei

  • A napelem kivitelezés gyorsan, egyszerűen elvégezhető
  • Családi házak és társasházak esetében is alkalmazható technológia
  • Búcsút mondhat a gázszámláknak
  • Környezetkímélő megoldás
  • Kevés karbantartást igényel
  • Nobo Fjord fűtőpanelekkel hatékony, kellemes fűtés érhető el

A napelem rendszerek megtérülési ideje

A napelem rendszerek technológiai sajátossága, hogy nappal sokkal több áramot termelnek, mint amennyit az adott háztartás igényel, éjszaka ugyanakkor nem képesek energiatermelésre. Magától értetődő lenne, ha a nappal megtermelt energiát akkumulátorokban lehetne tárolni, azonban a jelenleg még érvényben lévő szaldó elszámolás ennél gazdaságosabb megoldás, vagyis a megtermelt felesleges áram a hálózatba való visszajuttatása, azaz a megtermelt energia eladása a szolgáltatónak. Ilyen módon, bár az éjjel használt energiát hagyományos módon vásárolhatjuk meg a szolgáltatótól, ezt a napelem rendszer által értékesített áramból befolyt összegek képesek fedezni.

Egy napelem rendszer a lakossági szektorban jelenleg 6-8 év alatt, céges felhasználók esetében – akik jelentősen drágábban veszik az áramot - akár 2-3 év alatt is megtérülhet. Mindehhez azonban fontos tudni, hogy ez nagyban függ attól, hogy az adott ingatlanban még megoldható-e az úgynevezett szaldós elszámolás, amely lehetővé teszi, hogy az elszámolás alapja az összes betáplált és vételezett áram különbsége legyen.

Építtesse ki most napelemes fűtés rendszerét az év végéig, és biztosítsa a rendszer maximális arányú megtérülését, illetve érdeklődjön a jogszabályi változásokról!

Vissza