Megjelent a szaldó elszámolásra vonatkozó kormányrendelet

Megjelent a szaldó elszámolásra vonatkozó kormányrendelet
2023.09.17.

A szeptember 13-ai kormányrendeletben három fontos szabályozás is megjelent, ami végre tisztázza az eddigi kérdéses napelem telepítési és engedélyezési témákat. A legfontosabb, hogy azok a háztartások, amelyek 2023. szeptember 7-ig jelezék napelem telepítési igényüket (azaz beadták az áramszolgáltató felé az igénybejelentést), a telepítéstől számított 10 évig éves szaldó rendszerben maradnak, ha 2026. január 1. előtt befejezik a beruházást.

Mi a rendeletek lényege?

Van két, eddig nem kommunikált lényeges könnyítés is a szabályokban. Egyrészt azok is élhetnek a tíz évig tartó éves szaldóelszámolással, akik 2026. január 1-ig menetközben bővítik a már meglévő napelemes rendszerüket (az eddigi szabályok szerint az ilyen bővítések az éves szaldó elvesztésével jártak volna 2024-től), másrészt idén év vége helyett jövő év végéig a profilos elszámolásban maradhatnak az érintettek az idősoros elszámolási kötelezettség helyett.

Ezekkel szemben áll azonban az, hogy jócskán kiterjesztve a kört, bevezetik a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat, így végülis az történt, hogy egyik kezükkel adtak a döntéshozók (éves szaldó tíz évig, 2025 végi megvalósítási határidő), a másik kezükkel pedig ebből valamennyit elvettek az igazságosság jegyében (a forgalom arányában hozzá kell járulniuk a hálózat használati költségeihez).

 

A teljes értelmező cikk a Portfolo.hu oldalán olvasható: 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230913/kihirdettek-a-napelemes-donteseket-van-ket-ujabb-konnyites-639587

 

A kormányrendelet innen letölthető: Magyar Közlöny

 

Vissza