• "A projekt-tervezéshez tisztelet és együttműködés, a kivitelezéshez pedig nagy szakértelem társul az Energoptimonál!" Lakner László, Lakner Winery

  "A projekt-tervezéshez tisztelet és együttműködés, a kivitelezéshez pedig nagy szakértelem társul az Energoptimonál!" Lakner László, Lakner Winery

 • "Extra igényeim voltak, ezek leszervezésében is partnerek voltatok. 5*-ot adok!" Apkó László, Schal-tech Kft.

  "Extra igényeim voltak, ezek leszervezésében is partnerek voltatok. 5*-ot adok!" Apkó László, Schal-tech Kft.

 • "Precíz, szervezett, összehangolt munkavégzés, pontosság, udvarias viselkedés." Kétdoki Kft., Dr. Gyergyói László

  "Precíz, szervezett, összehangolt munkavégzés, pontosság, udvarias viselkedés." Kétdoki Kft., Dr. Gyergyói László

 • „Ügyfélbarát hozzáállás, vevői igények pontos felmérésének személyes feltérképezése, az ügyféligények rugalmas kezelése” Bodócs József, Budapest

  „Ügyfélbarát hozzáállás, vevői igények pontos felmérésének személyes feltérképezése, az ügyféligények rugalmas kezelése” Bodócs József, Budapest

Energia optimalizálás garantált megtérüléssel

Keressen minket!

Kérdése lenne? Itt vagyunk, hogy segítsünk!

+3620 984 7328

+3670 385 6302

+3620 356 6600

service@energoptimo.hu

2600 Vác, Balassagyarmati út 29.

Hasznos Oldalak:

energia.lap.hu
futes.lap.hu
napelem.lap.hu 

Facebook oldal

Megosztás

Kötelező energia audit nagyvállalatoknak: 2016. december 31-ig él a türelmi idő

2015.09.02.

Minden nagyvállalatnak törvényileg kötelező az energia audit

Egy éves türelmi időt kapnak azok a nagyvállalatok, akik számára az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelv és a magyar jogrendbe átültetett 2015. évi LVII. Tv. alapján 2015.dec.5-től kötelező négyévente energetikai auditálást végeztetni. Az energia auditok végső határideje 2016.dec.31-re tolódik ki, persze ennek ellenére sem lehet a babérokon ülni, és az utolsó pillanatban kapkodni, hisz az energetikai audit lefolytatása több hónapot vehet igénybe.

A határidő kitolása mindenesetre azt jelenti, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt.

A Tv. a következőt fogalmazta meg: az energia audit rendszeres elvégeztetését kötelezővé teszi a „nagyvállalatok” számára, „mivel itt jelentős energia megtakarítás érhető el”. Ennek során figyelembe kell venni a vonatkozó szabványokat – pl. MSZ EN ISO 50001 (EIR – energia irányítási rendszer) vagy az MSZ EN 16247-1 (energia auditok) –.

Tehát kire vonatkozik pontosan az új irányelv?
• 250 főnél nagyobb, vagy
• 50 millió EUR-nál nagyobb éves árbevételt elérő vállalatokra.

Kivéve: azok a vállalatok, akik rendelkeznek ISO 50001 szabvány szerinti Energiairányítási rendszerrel.
Az Tv. szerint a nagyvállalkozásoknak alapvetően két lehetőségük van:
1) energia audit lefolytatása amelyeket „képesített és/vagy akkreditált szakemberek végeznek független és hatékony módon, vagy amelyeket a nemzeti jogszabályoknak megfelelően független hatóságok hajtanak végre és felügyelnek”.
2) ISO 50001:2011 szabvány szerinti energia irányítási rendszer bevezetése, működtetése és fejlesztése, valamint akkreditált tanúsítóval történt tanúsíttatása, amely ugyanolyan eljárásrend szerint történik, mint már más menedzsment rendszereknél – például a minőségirányítási, a környezetirányítási, stb. - ezt tapasztalhattuk.

Keressen minket az ismert elérhetőségeken a szabványnak megfelelő energia audit elkészítéséért vagy ISO 50001 energia irányítási rendszer kiépítéséért! A jelentés vagy az irányítási rendszer a kötelezettség teljesítésén túl olyan értékekkel bír, ami a későbbiekben felhasználható értéket jelent az Ön cége számára!

vissza