Fűtés napelem rendszerrel és elektromos fűtőpanelekkel

Fűtés napelem rendszerrel és elektromos fűtőpanelekkel
2022.03.31.

Ahogy drágulnak az energiaárak, és egyre több és több ember viszonyul tudatosan a klímaváltozáshoz, egyre többen próbálják fenntartható módon kielégíteni otthonuk energiaigényét. Lássuk, hogyan segítenek mindebben a napelem rendszerek!

Napelem vagy napkollektor? Nem mindegy!

Mindenekelőtt érdemes egy tévhitet eloszlatni, vagy inkább megmagyarázni, mit is jelent a napelem, és miben különbözik a napkollektoroktól. Bár van, aki a két kifejezést szinonimaként használja, a napkollektorok valójában csupán a melegvíz energiahatékony előállítását teszi lehetővé, míg a napelemek elektromos áramot termelnek. Bár igaz, hogy napkollektorokkal is megoldható a fűtés, hiszen a napkollektorok melegvize használható a cirkórendszerben, a legmodernebb megoldást, mely egy elektromos fűtésrendszer kialakítását is lehetővé teszi, a napelemek jelentik.

A napelemes fűtési rendszer előnyei

Noha néhány évtizeddel ezelőtt rendkívül drágának számítottak a napelemek, a technika fejlődésével és az elérhető állami támogatásokkal manapság egyre több és több család engedheti meg magának, hogy napelemes rendszerre váltson. Amennyiben egy jól kiépített rendszerről van szó, a napelemek által termelt elektromos áram nagy mértékben hozzájárulhat a ház energiaellátásához, vagy akár azt is lehetővé teheti, hogy villanyszámla nélkül juthassunk elektromos áramhoz. A napelemek által megtermelt áram a ház egész területén használható, így az összes elektromos eszköz és a fűtésrendszer áramellátását biztosíthatja, végérvényesen kiváltva a fosszilis energiahordozókat.

Napelem fűtés elektromos fűtőpanelekkel

Ma már bátran kijelenthetjük, hogy amennyiben a lakás szigetelése megfelelő, hosszú távon érdemesebb elektromos fűtést kiépíteni. A modern fűtőpaneleknek köszönhetően nincs szükség a falakba épített csöveken keresztül melegvizet áramoltatni, mindössze elég a megfelelő helyeken fűtőpaneleket csatlakoztatni a konnektorokhoz. Az elektromos fűtőpanelekkel kombinált napelemes fűtési rendszer kiépítése egyszerű, használata biztonságos, és energiatakarékos, környezettudatos megoldást jelent.

Vissza