Fronius inverter: előnyök, árak és tudnivalók

Fronius inverter: előnyök, árak és tudnivalók
2024.05.28.

Az inverter a napelemes rendszerek lelke. Közvetítő elemként funkcionál a napelem és a házban vagy lakásban található fogyasztók között. Sokféle márka és típus található a piacon, amik között nehéz eligazodni. A vezető márkák közül most az egyik kedvencünket mutatjuk be. Nézzük, mire számíthatunk egy Fronius inverter esetén!

Az inverter szerepe a napelemes rendszerben

A napelemek által termelt egyenáramot a fogyasztók közvetlenül nem tudnák hasznosítani, itt jön a képbe az inverter. Ez az eszköz átalakítja az egyenáramot váltóárammá. Nagyon fontos szerepe van tehát, így egyáltalán nem mindegy, milyen inverter kerül a rendszerbe.

Inverterre nemcsak a hálózatra visszatáplálós rendszerekben van szükség, hanem a hibrid napelemes rendszerekben és szigetüzemű rendszerekben is. A kapcsolatot minden esetben ez jelenti a napelemek és a fogyasztók között. 

A Fronius inverter előnyei

A Fronius egy osztrák márka, ami nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is népszerű. A céget 1945-ben alapította Günter ér Friedl Fronius, ám eleinte akkumulátortöltők és hegesztőgépek voltak leginkább a gyártás fókuszában. 1995-től kezdve terveznek és gyártanak napelemekhez csatlakoztatható invertereket, egyfázisúakat és háromfázisúakat egyaránt. A 1,5 kW-tól a 100 kW-ig találunk különböző teljesítményűeket közöttük. 

Nézzük, milyen előnyei vannak egy Fronius inverternek!

 • Szükségáram üzemmód: a csatlakoztatott eszközöket szükségárammal látja el az ezzel felszerelt inverter, így biztosított a ház áramellátása.
 • Tárolás: A Fronius tároló funkció a többletenergiát eltárolja egy akkumulátorban.
 • Rendszerfigyelés: PV rendszerek felé adattovábbítást végez a rendszerfigyelő. Könnyen integrálható így más rendszerbe, valamint folyamatosan felügyelhető a rendszer. A hardvert gyorsan lehet telepíteni.
 • Kiegészítők: áramátalakítók, biztosítékok, egyéb más kiegészítők érhetők el a Fronius inverterekhez.
 • A hálózatra visszatápláló rendszerek esetében az összes hazai szolgáltató jóváhagyta a Fronius invertereket
 • Nagyon fontos, hogy alapból 5 év garancia jár a Fronius inverterek mellé, de ez kibővíthető akár 20 évre is

A Fronius márkán belül többféle termékcsalád is létezik. Magánszemélyeknek jó választás a Galvo sorozat, ami 1,5 és 3,1 kW közötti teljesítménytartományt ölel fel.

A Fronius IG TL már 3 és 5 kW teljesítménnyel operál, ezért családi házakhoz is tökéletes. Beltéren és kültéren is biztonsággal működik.

A Primo és a Fronius Symo a felsőkategóriás inverterek családja. A Primo beépített WLAN-nal és Lan-nal is rendelkezik. 3-8,2 kW a teljesítménytartománya. A Symo szintén el van látva WLAN-nal, így internethez is csatlakoztatható, valamint könnyen integrálható más gyártó rendszereibe is.

A Fronius inverterek árai

Az egyes inverterek között is nagy különbségek lehetnek árban attól függően, hogy milyen típust vagy márkát választunk. Fronius invertert kaphatunk “már” 300 000 Ft-ért is, de a nagyobb teljesítményűek és felső kategóriások 1,5 millió forintba is kerülhetnek. Ha azt nézzük, hogy egy napelem rendszer összköltsége lehet 1,5 vagy 2 millió Ft körül, akkor jól látható, hogy még a kisebb inverterek ára is az egésznek meghatározó része. 

A kivitelező céggel már a tervezés fázisában, de az árajánlatban is meg tudjuk beszélni, hogy a szakembereik melyik invertertípust ajánlják. Természetesen egy családi házba más típusú és teljesítményű inverter kell, mint ipari területen.

Fronius inverter bekötése wifin keresztül

A Fronius invertert wifin keresztül is be lehet kötni. Az alábbiakban azt szedtük össze, hogy milyen előfeltételeknek kell teljesülnie ehhez a művelethez, és milyen lépésekkel valósítható meg a bekötés.

A bekötés feltételei:

 • Erős és működő, 2,5 GHz-es Wifi-kapcsolat
 • A Wifi nevében nem lehet olyan karakter, ami ékezetes
 • Az inverternek áram alatt kell lennie, valamint be kell kapcsolni.

Fronius inverter bekötés lépésről lépésre:

 • A kijelző alatt található gombok valamelyikét megérintve elő tudjuk hozni a kijelzőt.
 • Meg kell keresni a Beállítások (Setup) menüpontot. (Egy csavarkulcs piktogramja jelzi.)
 • A beállítások alatt megjelenő legördülő menüsorból válasszuk ki a Wifi Access Point elnevezésűt. Ha ez megvan, nyomjunk egy entert.
 • A kijelzőn megjelenik egy kérdés, miszerint az inverter bekapcsolja-e a Wifihez való hozzáférést. Erre igennel (enterrel) kell válaszolnunk. A megjelenő Wifi hozzáférési adatokat le kell fotózni, később még szükség lesz rá a solarweb rendszerben is.
 • A Wifi hozzáférési adatokat használva csatlakozzunk a Fronius kezdetű hálózathoz telefonnal vagy laptoppal, majd írjuk be a datamanager szót a böngészőbe.
 • A datamanager szót beírva a Fronius inverter honlapjára jutunk, ahol a rendszer nevét, valamint nagyságát kell megadni.
 • Több felületen is végigvisz majd minket ez az oldal, az egyiken a saját hálózatunkat tudjuk kiválasztani, megadni. A saját hálózat megadásakor a jelszót is be kell írni, ez legyen kéznél, sőt felírva valahol, hogy később egy esetleges szervizelés során is hamar oda tudjuk adni a szerelőnek.
 • Minden szükséges adat beírása után az inverterrel tudunk csatlakozni a saját hálózatunkra, látni is fogjuk a kijelzőn.
 • A Fronius solarweb rendszerbe regisztrálni kell, érdemes egy olyan e-mail-címmel, amit rendszeresen nézünk. A napelemes rendszer adatait ebben a rendszerben, de akár mobilon, alkalmazásban is nyomon lehet követni.

Hibakódok Fronius inverternél

Az inverter azt is jelzi, hogy ha valami hiba van a rendszerben. A kijelzőn megjelenő többféle kód közül összeszedtünk néhányat. Ha bármi hibaüzenetet látunk, érdemes azonnal a szervizhez fordulni. Ezért is jó olyan telepítőcéget választani, akik utána a folyamatos szervizelést is vállalják, biztosítják.

 • Túl nagy vagy túl kicsi hálózati feszültség esetén 102-es vagy 103-as hibakódot fogunk látni.
 • Szükségáram túlterhelés vagy zárlat - 142, 143
 • Napelemes modul túlmelegedése - 303
 • Hálózati túláram - 301
 • Túl nagy vagy túl kicsi hálózati frekvencia - 105, 106

A Fronius inverter hibakódjai a hőmérskélettől kezdve a kommunikációig minden adatot figyelnek, és jelzik, ha baj van.

Az inverter karbantartása

Az egész napelemes rendszerhez hasonlóan az inverternél is fontos a rendszeres karbantartás. Ha semmi hibaüzenet nem érkezik, akkor elég évente megnézetni egy szakemberrel, hogy biztosan minden rendben van-e. Ezért is fontos egy megbízható márkájú inverter, mert azokhoz általában csak ritkán kell hozzányúlni.

Egy napelemes rendszer megtérülése 8-10 év körüli lehet attól függően, hogy mekkora teljesítményű a rendszer. Ebből az is következik, hogy a rendszereket nem egy-két évre, hanem több tíz, vagy akár húsz évre tervezzük. Ezt az élettartamot csak úgy lehet elérni, ha valóban a minőséget vesszük meg. 

A napelemekhez hasonlóan inverterből is kaphatunk olcsóbbat, ám ezzel többet ártunk, mint használunk. Sokkal inkább ár-érték arányban érdemes gondolkodni: és ebben a Fronius nagyon jó, nem véletlen a népszerűsége Magyarországon is.


Ha napelem telepítést tervezel, mindenképpen fordulj komoly szakmai tapasztalattal bíró céghez. Az EnergOptimo Kft. 10 éve foglalkozik napelem telepítéssel, mostanra komoly tapasztalatunk van az energiatárolós napelem rendszerek területén is. Az elköteleződésmentes ajánlatkéréshez kattints ide.

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések