Érkezik a Napenergia Plusz támogatás

Érkezik a Napenergia Plusz támogatás
2023.10.08.

Az eddigi kedvezőtlen híresztelések és fejlemények ellenére végre több jó hírnek is örülhet mindenki, aki napelem rendszer telepítésben gondolkodik: 2024 január 1-től újra be lehet táplálni a közcélú hálózatba (megszűnik a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozása) és érkezik egy új 65%-os támogatás intenzitású pályázat is!

2024 január 1-től megszűnik a betáplálási stop

Jövő év januártól a kormány az ország jelentős részén feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását, valamint végre kihirdetik az új az új bruttó elszámolási szabályozást is.

75 milliárdos pályázati keret energiatárolós napelem rendszerek telepítésére

Sokak számára még ennél is jobb hír lehet, hogy a kormány bejelentett egy új 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatot maximum 4kW-os napelemek rendszerek telepítésére 8kWh-ás akkumulátor tárolóegységgel. A pályázat intenzitása várhatóan 65%-os lesz.

Nem kell rendszerhasználati díjat fizetni!

Szintén fontos, hogy a sajtóban megjelent téves értelmezések ellenére a napelemes termelőknek nem kell rendszerhasználati díjat fizetniük a hálózatba táplált villamos energia után.

Tisztázódtak a szaldó rendszer szabályai

A kormány bejelentése alapján már egyértelmű az is, hogy ki maradhat bent a szaldó rendszerben: 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentések, ahol legkésőbb 2025. december 31-ig megépül vagy bővül a háztartási méretű napelem rendszer. Ezek és a korábban létesített napelem rendszerek az üzembe helyezésüktől számított 10 éven át éves szaldó elszámolásban maradnak. 

A bruttó elszámolás részleteire még 2024 januárig várni kell, de az biztos, hogy érdemes élni a folyamatban lévő vagy meglévő engedélyekkel, mert a jelenlegi szaldós elszámolással jobban lehet járni.

 

Érdekelné a pályázat? Kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot és helyszíni felmérést ITT!

Vissza