Az energiaközösségeké a jövő?

Az energiaközösségeké a jövő?
2023.02.13.

A klímaváltozás, a fosszilis energiahordozók áremelkedése, valamint a napelemes technológiák terén megfigyelhető folyamatos technológiai újítások miatt egyre gyakrabban merül fel a kérdés: milyen módszerekkel lehetne általánosabbá tenni a napelemes energiatermelést, illetve a napelem fűtést? Ideje megismerkednünk az energiaközösségek fogalmával, amelyet egyre többször fogunk hallani a közeljövőben.

Mik is azok az energiaközösségek?

A napelemes rendszerek rendkívüli előnye, hogy segítik a környezetbarát energiatermelést, ugyanakkor hatékonyságuk nagyban függ az időjárástól. Akkumulátor hiányában egy-egy háztartás csak akkor képes felhasználni az elektromos áramot, amikor azt a rendszer termeli, azonban éjszaka vagy kevésbé napsütéses időszakban a rendszer nem állít elő elegendő energiát. Éppen ezért a lakosság által használt napelemes rendszerek egészen a közelmúltig azon az elven működtek, hogy az egyes háztartások többlettermelésüket képesek voltak feltölteni az áramszolgáltató hálózatára, míg alacsonyabb fényintenzitású időszakokban a hálózatról vásárolhatták meg a szükséges árammennyiséget.

Ahhoz azonban, hogy a rohamléptekben növekedő napelemes rendszerekkel lépést tudjon a tartani, a hazai villamosenergia-rendszernek komoly fejlesztéseken kell átesnie. Erre a problémára született megoldásként az energiaközösségek ötlete, ami szerint a nagy központi erőművek helyett több, önálló hálózat jöhet létre az országban, decentralizált módon segítve az egyes területek energiaellátását.

 

A cél a kiegyenlített, állandó áramellátás

Az energiaközösségeknek nem célja a központi szolgáltatóktól való teljes leválás, sokkal inkább az, hogy csökkentsék a központi villamos hálózatok leterheltségét. A koncepció lehetőséget kínál arra, hogy a napelem rendszerek használatát ne kelljen technikai okokból korlátozni, hanem úgy lehessen elősegíteni az elterjedésüket, hogy az általuk megtermelt zöld energiát az egyes fogyasztók energiaközösségeken belül használhassák föl.

A rendszer működésének kulcsa a rugalmasság megoldása, amit az aggregátorok, azaz a rugalmassági szolgáltatók biztosíthatnak. Az aggregátorok összekapcsolják az energiatermelőket, a tárolókat, illetve a fogyasztókat, egyensúlyt teremtve az áramellátásban, szavatolva, hogy akkor is legyen áramellátás, amikor a napelemek nem termelnek. Az energiaközösségek és az aggregátorok lehetővé tehetik, hogy az egyes termelő-fogyasztó napelem-tulajdonosok költséghatékony módon használhassák fel és oszthassák meg egymással az általuk termelt zöld energiát.

 

Az energiaközösségek már itthon jelen vannak

Az Európai Unió is egyre erőteljesebben szorgalmazza az energiaközösségek elterjedését, így a magyar villamos energiáról szóló törvény is lehetővé teszi azok létrehozását. Az EU-s pályázati úton támogatott projekteknek köszönhetően ma már nem csak Budapesten, de egyre több vidéki településen is megjelent a napelemes energiatermelés és kereskedés új, közösségi formája, és a Nemzeti Energiastratégia céljaként határozta meg, hogy a következő hét évben 197 járásban legalább egy-egy energiaközösség jöjjön létre.

Kérdése merült fel a hibrid napelem rendszerek telepítésével kapcsolatban, vagy esetleg a szigetüzemű napelemes rendszerek árai terén szeretne tisztábban látni? Keressen minket most!

Vissza