5kw szigetüzemű napelem: előnyök és működése

5kw szigetüzemű napelem: előnyök és működése
2024.04.30.

A napelemes rendszerek három csoportja a visszatáplálós, a hibrid és a szigetüzemű. Mind más helyzetben lehet a megfelelő számunkra, ám a bruttó elszámolás életbe lépésével a hálózatba visszatáplálós helyett a hibrid vagy a szigetüzemű a jó választás. Az alábbiakban megnézzük, hogy egy szigetüzemű rendszer hogyan is épül fel, mikor érdemes ilyet telepíteni.

Az 5 kW szigetüzemű napelem rendszer felépítése

A szigetüzemű napelemes rendszer abban más a “sima” visszatáplálós és hibrid rendszerekhez képest, hogy itt a hálózat semmilyen formában sem játszik szerepet. A napelemek által megtermelt energia akkumulátorokban tárolható. Ezt leszámítva ugyanúgy szükség van inverterre, kábelekre és egyéb eszközökre, mint a másik két típus esetében. A szigetüzemű rendszer általában 12, 24 vagy 48 V-ról állít elő 230V váltakozó áramot.

Vegyük sorra a rendszer részeit!

Napelem akkumulátor

Ez a szigetüzemű napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme, hiszen e nélkül nem tudnánk a napelem által megtermelt energiát tárolni. A napelemek ugyanis nem egyenletesen termelik az energiát. Felhős, borult időben például kevesebb energiánk lesz belőle, mint a napsütéses órákban. Az akkumulátorok lítium-vasfoszfát akkumulátorok, és választhatunk kültérit vagy beltérit is, ám a beltéri sokkal jobb választás, mert így az akkumulátor védve van a környezeti hatásoktól. 

Ha mindenképp kültérit szeretnénk, akkor arra figyelni kell, hogy az inverter és az akkumulátor közötti kábel nyomvonal nem lehet hosszabb 2,5-5 méternél, sőt az akkumulátornak megfelelő IP-védettségűnek is kell lennie.

Azt is érdemes tudni a napelem akkumulátorokról, hogy megkülönböztetjük a bruttó és a nettó kapacitást, tehát egy bruttó 5,1 kW-os akkumulátor nettó kapacitása 4,6 kW. Ezt azért fontos tudni, mert 4,6 kW energiát nyerhetünk ki belőle. 10% alá nem merülhet az akkumulátor. 

Inverter

Inverterre a szigetüzemű napelemes rendszerek esetén is szükség van, hiszen ez váltja át az egyenáramot váltóárammá, amit már tudnak hasznosítani a fogyasztók. 

Kapcsolók, kábelek, kijelzők

A rendszer fontos részei még a különböző kábelek, amiken keresztül eljut az áram a napelemtől az elektromos autóig, porszívóig, bármilyen berendezésig. 

Maga a napelem

Egy 5 kW-os rendszerhez legalább 12 darab napelem szükséges. Ezek kerülhetnek a tetőre tartószerkezet segítségével, de akár a földre is. A dőlésszög és a tájolás nem mindegy, ugyanis 40 fokos dőlésszögön és déli, délnyugati tájoláson nyújtják a napelemek a legjobb teljesítményt.

Napelemet tartó szerkezet

A napelem tartószerkezete rögzíti a tetőhöz a napelemet. Ellen kell tudnia állni az esőnek, szélnek, hónak, de az erős napsugárzásnak is. Anyaga rozsdamentes acél. 

Az 5 kW szigetüzemű napelem működése

A szigetüzemű napelemes rendszerben a napelem ugyanúgy működik, mint bármely más rendszerben, azzal a különbséggel, hogy a többletáram napelem akkumulátorokban tárolódik el. Egy 5 kW-os rendszer megközelítőleg 25-27 négyzetméternyi terület kell a tetőn vagy a földön.

Csak körülbelüli időintervallumot lehet megadni arra vonatkozóan, hogy mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer. 8-10 évtől 12 évig számolhatunk. Minél nagyobb teljesítményű rendszert telepíttetünk, annál hamarabb hozza vissza az árát.

Az 5 kW szigetüzemű napelem előnyei és hátrányai

A szigetüzemű napelemes rendszer legnagyobb előnye, hogy teljes függetlneséget biztosít. Mivel nem a hálózatra táplálja vissza a rendszer a többletenergiát, hanem a saját akkumulátoraira, így ingyen vételezhetjük azt vissza a kevésbé napos időszakokban. Ez különösen olyan helyeken lehet hasznos, ahol a hálózat egyáltalán nem érhető el. Egyéb esetekben a hibrid rendszert szoktuk javasolni, mert annál mintegy biztonsági hálóként ott van a hálózat is.

A napelem akkumulátorok miatt ez a típusú rendszer jelenleg még viszonylag drága. Természetesen minél több akkumulátor csatlakozik a rendszerhez, annál több energiát tudunk tárolni, ez viszont magas költséget is jelent.

Mennyibe kerül az 5 kW szigetüzemű napelem?

Egy 5 kW-os napelem rendszer 2 millió forinttól indul, de mivel szigetüzeműről van szó, ez sajnos még tovább emelkedhet. Az akkumulátor ugyanis olyan mennyiségben, amennyire egy teljesen hálózatfüggetlen szigetüzemű rendszernél szükség lenne, elég drága mulatság.

Szerencsére elérhető a Napenergia Plusz Program, aminek a keretében vissza nem térítendő támogatás igényelhető újonnan kialakított hibrid napelem rendszerek esetében. 

Csak körülbelüli időintervallumot lehet megadni arra vonatkozóan, hogy mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer. 8-10 évtől 12 évig számolhatunk. Minél nagyobb teljesítményű rendszert telepíttetünk, annál hamarabb hozza vissza az árát.

Az 5 kW szigetüzemű napelem felhasználása

A szigetüzemű napelemes rendszereket olyan helyeken érdemes telepíteni, ahol nem érhető el az elektromos hálózat, tehát lakóautók esetén, hajóknál vagy a tanyák, kis hétvégi házak energiaellátásánál. 

Az 5kW-os rendszert közepes méretűnek mondhatjuk, tehát egy háromfős családot már ki tud szolgálni.

Az 5 kW szigetüzemű napelem akkumulátor

A szigetüzemű napelemes rendszerbe kell kötni napelem akkumulátorokat is, ez több is lehet, nem csak egy. Amint már fentebb is szó volt róla, a napelem akkumulátoroknál megkülönböztetünk bruttó és nettó teljesítményt. 10% alá ugyanis nem csökkenhet egy akkumulátor töltöttsége. Mindig egy kicsit kevesebb energiát lehet kinyerni belőle, mint amennyi rá van írva az akkumulátorra.

A rendszerhez bármikor hozzá lehet még kötni további akkumulátorokat, tehát bővíthető. Azt érdemes tudni, hogy például a Napenergia Plusz Program jelenlegi formájában bővítésre nem használható fel, csak újonnan telepített rendszerre vehető igénybe.

5 kW szigetüzemű napelem telepítése

A napelemes rendszereknél nagyon fontos, hogy megbízható, profi szakemberek telepítsék. Mielőtt egy cég mellett elköteleződünk, érdemes több helyről is árajánlatot kérni, hogy összehasonlíthassuk az ajánlatokat. A helyszíni felmérés a legtöbbször ingyenes, melynek során a kihívott szakemberek felmérik, hogy mekkora rendszerre lehet szükségünk, hova helyezhetőek a napelemek. Ezután következik maga a telepítés. Ennek is több lépése van, nézzük ezeket sorra!

Helyszín felmérése, tervezés

Ebben a szakaszban a telepítés leendő helyét keresik meg a szakemberek, valamint kiszámítják azt is a fogyasztásunkhoz mérten, hogy mekkora rendszerre lehet szükségünk. Mivel manapság egyre inkább cél az önfogyasztás mértékének növelése, ezért ehhez mérten kalibrálják a rendszereket is.

Szolgáltatói engedélyeztetés, szerződéskötés

A napelemes rendszer telepítése engedélyhez kötött. A telepítő cég abban is tud segíteni, hogy ehhez minden szükséges irat meglegyen. A szolgáltató felé jelezni kell a telepítés igényét. Ekkor már megtörténik a szerződéskötés is.

Napelemek tetőre szerelése

A tartószerkezet felkerülése után már a napelemeket is rögzítik a tetőre. Ez elég nagy helyet is elfoglalhat a tetőn attól függően, hogy mekkora a rendszer.

Inverter beszerelése

A napelemből érkező áram az inverteren keresztül jut el a házban lévő fogyasztókig. Mint a napelemnél, itt is a megbízható márkákat érdemes keresni (pl.: Huawei, DEYE)

Próbaüzem

Mielőtt a szakemberek “magára hagyják” a rendszert, elvégeznek egy próbaüzemet, melynek során kiderülhet, ha valami nem jól működik.

Áramszolgáltatói átvétel

Problémamentes próbaüzem esetén az erről szóló dokumentumot el kell juttatni a szolgáltatóhoz, valamint azt is közölni kell, hogy elkészült a rendszer.

Napelemes rendszert szeretnél?

Érdemes tudnod, hogy cégünknek komoly tapasztalata van az energiatárolós napelem rendszerek tervezésében és kivitelezésében. Kérdés, vagy ajánlatkérés esetén bátran fordulj hozzánk!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések