4 kW napelem rendszer ár és telepítés infók

4 kW napelem rendszer ár és telepítés infók
2024.06.27.

Ha valamennyire már elkezdtünk ismerkedni a napelemes rendszerek világával, akkor láthattuk, hogy a rendszer nagysága teljesen a fogyasztásunkhoz illeszthető. Ennek megfelelően tervezik meg a szekemberek a meghatározott kW nagyságú rendszereket. Kérdés, hogy nekünk mekkorára van szükségünk? Lássuk, hogy egy 4 kW-os rendszer mekkora fogyasztást fed le, mennyibe kerül a telepítése!

Mikor van szükség 4 kW napelemes rendszerre?

Először vegyük sorra, hogy milyen fogyasztási jellemzők esetén éri meg a 4kW-os napelemes rendszer.

A 4kW-os napelem rendszert elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek a havi villanyszámlája 17-19 ezer forint körül mozog. Ez éves szinten 4000 kwH-t jelent, ami nagyjából egy 3-4 fős, kisebb háztartást lát el. Gondolva a jövőre vagy egy esetleges házbővítésre, egy kicsivel a jelenlegi fogyasztásunk fölé is terveztethetjük a napelemes rendszert.

Akkor éri meg egy ilyen kapacitású napelemes rendszer telepítése, ha szeretnénk hosszú távon a megújuló energiaforrások felé nyitni, valamint egyre inkább függetlenedni a központi hálózattól. Ezzel nemcsak a villanyszámlát, gázszámlát tudjuk lenullázni, hanem az energiaellátásunkat is zavartalanná tehetjük. Nem leszünk kiszolgáltatva többé az áramszüneteknek. 

Mivel a napelemes rendszerek megtérülése 10-12 év körül mozog, ezért ezt egy hosszú távú projektnek kell tekinteni. Szerencsére támogatás is érhető el az újonnan telepített rendszerek esetében.

Ha megvan, hogy nagyjából mekkora teljesítményű rendszer az, amelyik fedezi a fogyasztásunkat még mindig marad egy eldöntendő kérdés. Mégpedig az, hogy a háromféle rendszertípus közül melyiket válasszuk. Ez a három a következő: hálózatba visszatáplálós, szigetüzemű és hibrid napelemes rendszer.

A bruttó elszámolás életbe lépésével a hálózatba visszatáplálós rendszerek már nem igazán érik meg, ezért a hibrid és a szigetüzemű között érdemes dönteni. E kettő között az a különbség, hogy a hibrid rendszer képes szigetüzeműként, valamint hálózatba visszatáplálós rendszerként is működni. Igazi jolly jokerként ez lehet a legjobb választás. A szigetüzemű rendszerekben akkumulátorok segítségével tudjuk eltárolni a többletenergiát. Az akkumulátorok miatt a szigetüzemű rendszerek jóval drágábbak a hibrid rendszereknél.

Mekkora terület kell a 4 kW napelemes rendszer telepítéséhez?

A napelemes rendszerekhez megfelelő nagyságú terület is szükséges. Bár legtöbbször a tetőre kerülnek a napelemek, ha valamiért ez nem oldható meg, akkor a földre is helyezhető a napelemek tartószerkezete. 

Egy 4 kW napelem rendszerhez megközelítőleg 20-22 négyzetméter szükséges, hiszen 11-13 darab napelemnek kell elférnie. A területen kívül még több feltételt is teljesíteni kell ahhoz, hogy ideálisan lehessen telepíteni a napelemeket. Lássuk, melyek ezek!

A tető tájolása az egyik fontos paraméter a napelem teljestíménye szempontjából. A legideálisabb a déli, de jó hatásfokkal működik a napelem délnyugati és délkeleti tájolással is.

Ahhoz, hogy a napelem a legjobb teljesítményét nyújtsa nagyon fontos, hogy megfelelő dőlésszögben kerüljön fel a tetőre vagy a talajra. A napelem hatásfoka nagyban függ a dőlésszögtől. 40 fokos az, ami a legideálisabb a napelem szempontjából. Ha a tető nem ezt a fokot hozza, akkor sincs gond, hiszen a tartószerkezettel tudunk állítani a dőlésszögön.

Arra fontos figyelni, hogy lehetőleg semmi ne árnyékolja le a napelemet. A szomszédos épületekkel nem nagyon tudunk mit kezdeni, a helyszíni szemle során a szakember felméri, hogy mely tetőrész az, ahova a legtöbb napsütés elér. 

A magasra nőtt fáknak sem kell baltával nekimenni, elég, ha azt a részt vágatjuk vissza egy kicsit, ami már rálóg a tetőre. Egy vihar esetén egyébként sem megnyugtató a túl magas fa a ház mellett.

Milyen invertert válasszunk a 4 kW napelemes rendszerhez?

Ez attól függ, hogy milyen rendszerünk van. Ha hibrid napelemes rendszert választottunk, akkor ahhoz vehetünk egyfázisú vagy akár háromfázisú hibrid invertert, amire akkumulátorokat is rá lehet kötni.

Inverterek közül megbízható márkák a Fronius, Deye, Huawei, Solaredge, de a telepítést végző cég már a tervezési fázisban segít majd kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb napelemet, invertert és egyéb szükséges eszközöket.

Mire van még szükség a 4 kW napelemes rendszer működéséhez?

Egy napelemes rendszer működéséhez elengedhetetlen még az inverter, ahogy láthattuk az előző részben, ám ezen kívül a hibrid és a szigetüzemű rendszerek még akkumulátorokkal is kiegészíthetők, szigetüzemű esetében ez nemcsak lehetőség, hanem szükséges tartozék. 

Ezeken kívül a már említett tartószerkezet, ami rögzíti a tetőre a napelemet, valamint különböző kábelek, új mérőóra (visszatáplálós és hibrid rendszerek esetén) is szükséges lehet.

Mennyibe kerül egy 4 kW napelemes rendszer?

Egy napelemes rendszer telepítése sajnos nem igazán úszható meg pár 100 000 Ft-ból. Egy 4 Kw-os napelemes rendszer ára 2 millió Ft körül is lehet attól függően, hgy milyen típusú rendszert választunk, milyen márkájú és minőségű napelemmel, inverterrel, akkumulátorokkal látjuk el a rendszert. 

Riasztó lehet elsőre ez az összeg, de ha kiszámoljuk, hogy 10-12 év alatt mennyivel csökken a rezsink a rendszernek köszönhetően, máris megnyugodhatunk. Arról nem is beszélve, hogy a közvetlen lakókörnyezetünk is tisztább, fenntarthatóbb lesz.

A napelemes rendszer árán nemcsak az egyes elemeit értjük, hanem a tervezést, az engedélyeztetést és a munkadíjat is. A kivitelező cég e háromnak a gondját is leveszi a vállunkról. Bármilyen napelemes rendszer ugyanis csak akkor telepíthető, ha azt előzetesen engedélyeztettük és bejelntettük a helyi szolgáltatónál. Se a tervezésen, se a munkadíjon nem szabad spórolni, hiszen a legdrágább napelem vagy inverter is hamar elromolhat, ha rosszul van telepítve.

A helyszíni szemle után árajánlatot is kérhetünk a cégektől, így össze tudjuk hasonlítani őket.

Egy korszerű hibrid napelemes rendszerrel a 0 ft-os rezsi nem álom

Az utóbbi évek rezsiválságai sokakban elindították azt a folyamatot, ami az önellátást célozza az energia terén is. A háborúk, a klímválság, a gazdasági válságok miatt sokszor kiszámíthatatlan, hogyan alakul az áram vagy a gáz ára. 

Egy korszerű hibrid napelemes rendszerrel elérhetjük azt, hogy a magunk urai legyünk ezen a területen. A cél az önfogyasztás mértékének növelése, ami azt jelenti, hogy a helyben megtermelt áramot a ház fogyasztói használják el. A többletáramot akkumulátorokban tudjuk eltárolni azokra az időszakokra, amikor a napelemek nem termelnek eleget.

A napelemes rendszerrel megoldható nemcsak a fűtés, a hűtés, a melegvíz-ellátás, hanem az elektromos autók töltése is. Ha így vesszük, akkor a fosszilis energiára épülő legtöbb tevékenység kiváltható egy megfelelően méretezett napelemes rendszerrel, ez pedig jócskán lefaraghatja a kiadásainkat, elég a benzinárakra gondolni.

Az első lépés tehát az, hogy keresünk egy megbízható telepítő céget, majd kérünk egy helyszíni felmérést és árajánlatot. Ha még támogatást is tudunk igényelni, akkor ráléphetünk a zöldebb jövő felé vezető útra. 

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések