Blog

forian-crop

Megjelent a szaldó elszámolásra vonatkozó kormányrendelet

2023.09.17.

A szeptember 13-ai kormányrendeletben három fontos szabályozás is megjelent, ami végre tisztázza az eddigi kérdéses napelem telepítési és engedélyezési témákat. A legfontosabb, hogy azok a háztartások, amelyek 2023. szeptember 7-ig jelezék napelem telepítési igényüket (azaz beadták az áramszolgáltató felé az igénybejelentést), a telepítéstől számított 10 évig éves szaldó rendszerben maradnak, ha 2026. január 1. előtt befejezik a beruházást.

Megnézem

A hibrid napelem rendszer és a szigetüzemű napelem rendszer közti különbségek

2023.07.17.

Ha szigetüzemű napelem vagy hibrid napelem rendszer telepítésén gondolkozik – a kezdeti mérlegelés pillanataiban –, a következő néhány gondolat a segítségére lehet. A választást megelőző tudatos döntés ebben az esetben kulcsfontosságú, hiszen mindkét napelem rendszernek megvannak a maga előnyei, jellegzetességei; működésünkben kevés, ugyanakkor nagyon is lényeges különbségek vannak, amelyekkel Önnek is jó tisztában lennie. Ezeket, illetve egyedi fogyasztási szokásait jól átgondolva érdemes végleges döntést hoznia, ha pedig mindezek mellé némi szaktanácsadásra is szüksége lenne, hozzáértő csapatunkhoz bizalommal fordulhat.

Megnézem
solar-power-283775

Napelemes rendszerrel csatlakozna a hálózathoz? Erről tudnia kell!

2023.05.03.

Az Európai Bizottság (EB) javaslatára Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes hálózati betáplálási tilalmat. Ameddig ez nem történik meg, addig is az ideiglenes korlátozást rendszeresen, legalább fél évente újra felül kell vizsgálnia a kormánynak műszaki és objektív tényezők alapján. Ha Magyarország a jövőben hozzá akar férni a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásokhoz, az EB javaslat csomagjába foglalt napelem kivitelezési reformokat és beruházásokat muszáj végrehajtania.

Megnézem
solar-system-2939551

Fordulat a napelem-támogatások terén?

2023.03.01.

Noha néhány évtizeddel ezelőtt a napelemes energiatermelés még kevéssé volt elterjedt, a napenergia mára világszerte meghatározó energiaforrássá vált. A napelemeket egészen a közelmúltig a magyar állam is kiemelt módon támogatta, azonban technológia gyors elterjedésével az országos elektromos hálózat nehezen tud lépést tartani, így október 31-ével megszűnt a korábbi szaldós elszámolás lehetősége. A legújabb hírek szerint mégis úgy tűnik, hogy a közeljövőben megszűnhet a betáplálási moratórium.

Megnézem